Dodatna subvencija za otroke v vrtcih

Vrtec

Prlekija-on.net, sreda, 4. marec 2009 ob 12:08

Tudi v občini Radenci bodo zvišali cene vzgojno-varstvenih programov v vrtcih.

Številne pomurske občine so v začetku tega leta dvignile cene vzgojno-varstvenih programov v vrtcih. Tudi v Radencih so ugotovili, da za nemoteno delovanje in izvajanje programa predšolske vzgoje cene, ki so bile nazadnje spremenjene avgusta 2007, ne pokrivajo stroškov. Na minuli seji občinskega sveta so tako potrdili nove, bistveno višje cene.

V programe vrtca Radenci je trenutno vključenih 220 otrok, od tega iz občine Radenci 161, statistični podatki pa kažejo, da starši povprečno plačujejo 26 odstotkov od veljavne polne cene. Dosedanja ekonomska cena za prvo starostno skupino, za otroke, stare od enega do treh let, je bila v Radencih 392,30 evra, za drugo starostno obdobje, za otroke, stare od treh do šestih let, pa 338,80 evra. Po izračunanih dejanskih stroškov so občinskim svetnikom predlagali v obravnavo in sprejem nove cene, in sicer za prvo starostno obdobje 576,13 evra, kar pomeni kar 43-odstotno povišanje, za drugo starostno obdobje pa 390,13 evra, kar je 13 odstotkov več od dosedanje cene. Člani občinskega sveta so predlagane cene potrdili, obenem pa pristali, da se veljavna ekonomska cena za otroka, ki ima prebivališče v radenski občini, dodatno zniža za delež subvencije občine. Občina kot ustanoviteljica vrtca ima namreč možnost, da v primeru, ko velja za posamezne programe nižja cena kot bi bila cena, izračunana po metodologiji za oblikovanje cen programov v vrtcih, iz proračuna zagotovi vrtcu dodatna sredstva, ki so potrebna za nemoteno izvajanje javne službe. Tako imajo starši otrok iz radenske občine po novi ceni za prvo starostno kategorijo dodano občinsko subvencijo v višini 144,60 evra, tako da zanje velja osnova za plačilo cene vrtca 431,53 evra mesečno. Za drugo starostno obdobje je subvencija občine 17,45 evra in znaša osnova za plačilo vrtca 372,68 evra.

V občini Radenci so sprejeli tudi nove cene za poldnevne programe za otroke, ki so v vrtcu do šest ur dnevno. Mesečna cena za starostno obdobje do treh let poldnevnega programa znaša 345,68 evra, za drugo starostno obdobje pa 234,08 evra.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Gospodarstvo