Večer aforizmov v Literarni hiši Maribor

Premierna predstavitev knjige »Sunčana strana Alpa«

Filip Matko, sreda, 10. december 2014 ob 08:58
Večer aforizmov v Mariboru

Večer aforizmov v Mariboru

Ob Območni izpostavi Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti v Mariboru in Literarni hiši Maribor je 5. decembra letos organizator prav posebnega literarnega večera bilo Srbsko kulturno društvo Štajerska skupnost, ki ga s sedežem v Mariboru vodi Rade Bakračević, sicer domačin v Radencih. Le-ta je na enkratnem druženju lahko pozdravil številne goste, med katerimi so bili: župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec, predsednik Zveze kulturnih društev v Mariboru mag. Franci Pivec, paroh Srbske pravoslavne občine Maribor Savo Kosojević in paroh za področje Koroške in Prekmurja Milan Jovanović s člani svojih cerkvenih odborov, predsednik Društva aforistov Slovenije Franci Čeč (»Odprta vprašanja se rešujejo zazaprtimi vrati.«) ter zelo znani slovenski humorist, 80-letni Tone FornezziTof (»Bil je čas, ko smo se borili do zadnjega. Zdaj se vsak mesecborimo do prvega.«), kot tudi članice in člani srbskih kulturnih društev iz Maribora, Murske Sobote, Lendave, Radenec, Kranja in avstrijskega Gradca.

Posebni gost literarnega večera v mariborski Literarni hiši, ki jo vodi Marjan Pungartnik, je bil Aleksandar Čotrić, rojen leta 1966 v Loznici. Po poklicu diplomirani pravnik je tudi pisatelj in politik. Bil je predsednik upravnega odbora Radio-televizije Studio B, član mestne vlade Beograda, namestnik ministra za diasporo v vladi Republike Srbije in je poslanec v skupščini Republike Srbije ter pri tem organu član posebnega odbora za sodelovanje z Republiko Slovenijo. Je član Združenja književnikov Srbije, eden od ustanoviteljev fonda »Radoje Domanović« in njegov predsednik, proslavil pa se je še posebej kot pisec aforizmov in satirik. Živi in dela v Beogradu, v svojih mladih letih pa je prebiral slovenski humoristični tednik »Pavliha«, ki že dolga leta ne izhaja več, kot tudi tednika »Mladina«. Bral in dopisoval je za študentski list »Katedra« v Mariboru ter študentski list »Tribuna« v Ljubljani.

Aleksandar Čotrić (»Ob sedanji politični situaciji sem izredno miren, šeposebno, kadar vzamem tablete za pomiritev.«) je številnemu občinstvu predstavil Antologijo srbskih aforizmov v slovenskem jeziku, ki je bila objavljena v Sloveniji leta 2011, še posebej slovesno pa je kot premierno v Sloveniji predstavil antologijo aforizmov slovenskih avtorjev v srbskem jeziku, ki je pod naslovom »Sunčana strana Alpa« (Sončna stran Alp) pred kratkim izšla v Beogradu. Sam je prebral nekaj svojih aforizmov iz lastne bogate zakladnice (napisal je tudi knjižico aforizmov za otroke !), kot tudi nekaj aforizmov že pokojnega slovenskega humorista Žarka Petana (»Zgodovina nas uči, da ne smemo verjetizgodovinarjem.«). Posebej pa se je zahvalil Srbskemu kulturnemu društvu Štajerska skupnost za odlično organizacijo tokratnega literarnega večera.

Svoje aforizme je bral tudi mladi pisec, ki se v Republiki Srbiji šele uveljavlja, Vladimir Čavić, a bila je dana beseda tudi eni izmed redkih žensk, ki pišejo aforizme v Sloveniji, Maji David (»Pri vožnji besed potirnicah lahko katera iztiri.«) iz Maribora. Med posameznimi bralci aforizmov je zapela srbske pesmi Radmila Radojević iz Radenec, sicer članica izvršnega odbora Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost.

Slovenskemu humoristu in piscu številnih aforizmov Tonetu Fornezziju Tofu je Združenje književnikov Srbije ob njegovi letošnji 80-letnici podelilo posebno priznanje, Veliko plaketo tega združenja, ki mu jo je ob tej priložnosti v Mariboru izročil specialni gost Aleksandar Čotrić. Ob tej priložnosti je bila tudi slovesna seja Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost Maribor, kjer je bil sprejet sklep, da se to društvo včlani v Zvezo srbskih kulturnih društev Slovenije.

Resničnemu in še posebej humornemu druženju ob aforizmih izrednih avtorjev v Literarni hiši Maribor je sledilo še družabno srečanje v prostorih srbske restavracije Gala žar na mariborskem Lentu, kjer je vse na prijateljskem klepetu dodatno prijetno presenetila še romska glasbena skupina Srdžana Azekovića iz srbskega Leskovca.

V oklepajih so iskrive misli – aforizmi posameznih avtorjev


Več v Kultura in izobraževanje