Radenska odslej v rokah češke Kofole in družine Polič

Radensko sta kupila češka družba Kofola in slovenska družba Skupina P&P družine Polič

Prlekija-on.net, petek, 19. december 2014 ob 12:401
Radenska

Radenska

Pivovarna Laško je danes prodala hčerinsko družbo - Radensko. Pivovarna Laško je s češko skupino Kofola podpisala pogodbo o prodaji večinskega deleža v Radenski, kjer bodo s tem iztržili malo manj kot 52 milijonov evrov.

Kofola bo skupaj s slovensko družbo Skupina P&P družine Polič od Pivovarne Laško kupila nekaj več kot 75-odstotni delež podjetja.

Novi večinski lastnik Radenske je tako postala češka Kofola, pijačarski velikan srednje in vzhodne Evrope. Skupina zaposluje okoli 2000 ljudi, razpolaga pa s sedmimi proizvodnimi obrati na Češkem, Slovaškem in Poljskem.

Družba Radenska zaposluje okoli 200 ljudi in letno ustvari okoli 30 milijonov evrov prihodka od prodaje. V letu 2013 je imela 3,7 milijona evrov izgube, ki naj bi po navedbah družbe bila predvsem posledica rezervacij in negativnega finančnega izida. Za letos načtujejo za 5,8 milijona evrov čistega dobička.

Pivovarna Laško je Radensko kupila leta 2000, v lasti pa je imela tudi Zdravilišče Radenci, ki ga je leta 2005 prodala Savi. Pivovarna Laško je že pred tremi leti srbski družbi Nectar prodala Fructal, letos pa so prodali tudi Mercator hrvaškemu Agrokorju.


Več v Gospodarstvo