Orfejevih dvajset let

Orfejevih dvajset let

Prlekija-on.net, sobota, 28. marec 2009 ob 07:21
Orfejevih dvajset let

Orfejevih dvajset let

V jubilejnem letu ljutomerskega komornega zbora številni koncerti in spremljevalni dogodki.

Letošnji Orfest, mednarodni festival zborovske glasbe, ki ga prirejajo v Ljutomeru, bo letos posvečen 20-letnici delovanja Komornega zbora Orfej. "Letos smo se odločili za nekoliko drugačen koncept, saj bodo festivalski dogodki potekali vse leto. Gostili bomo vrhunske zborovske zasedbe iz Indonezije, Kanade in Japonske. Kot prvi se bo 19. aprila predstavil pevski zbor Batavia Madrigal Singers iz Indonezije, 8. maja bo v okviru turneje po Evropi v Ljutomeru koncertiral mednarodno uveljavljen pevski zbor College Vocal de Laval iz Kanade, kot zadnji pa se bodo 11. oktobra festivalski publiki v Ljutomeru predstavili pevci zbora Tokyo Ryo Choir iz Japonske," je letošnji, nekoliko drugače zastavljen Orfest predstavil predsednik organizacijskega odbora prireditev ob 20-obletnici Orfeja Dario Franov.

V počastitev jubileja bo Komorni zbor Orfej izvedel več tematskih koncertov, pripravil razstavo fotografij in izdal zgoščenko s posnetki skladb, ki jih je zbor izvajal v letih svojega delovanja. Orfej se je prvič letos Ljutomerčanom predstavil minulo nedeljo, ponovno pa bo v prleški prestolnici nastopil 23. maja, ko bo izvajal program, s katerim se bo predstavil na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Pecsu na Madžarskem. Razstava, na kateri bodo na ogled fotografije povezane z Orfejem, bo na ogled od 1. decembra naprej, 5. decembra pa bo slavnostni koncert ob jubileju Orfeja, na katerem bodo nekaj pesmi zapeli vsi sedanji in bivši pevci Komornega zbora Orfej.

Komorni zbor Orfej je začel delovati leta 1989 pod umetniškim vodstvom dirigentke Romane Rek in je med letoma 1994 in 1999 nastopil tudi pod imenoma Slovenski madrigalisti in Gallus Singers. Zbor se posveča različnim, tudi zahtevnejšim zvrstem zborovske glasbe, na repertoarju pa ima tudi slovenske narodne, črnske duhovne ter tudi jazz in zborovsko improvizacijo.

Od ustanovitve do danes je zbor sodeloval na številnih festivalih in tekmovanjih v Sloveniji, na Madžarskem, v Franciji, Nemčiji, Italiji, Avstriji, Švici in Španiji. V začetku novembra leta 2007 je Orfej v okviru koncertne turneje po Franciji na štirih koncertih francoski publiki predstavil dela vrhunskih slovenskih skladateljev in se s podobnim programom maja 2008 predstavil publiki v Belorusiji. Člani Orfeja so lani drugič zapored pripravili mednarodni festival zborovske glasbe Orfest, doslej pa so na tem festivalu nastopile zborovske zasedbe iz osmih držav.