V Železnih Dverih dobili javno dostopen AED

Zdravstveni dom Ljutomer je namestil že osmi javno dostopen avtomatski defibrilator na področju UE Ljutomer

Prlekija-on.net, četrtek, 15. januar 2015 ob 14:222
V Železnih Dverih so namestili javno dostopen AED

V Železnih Dverih so namestili javno dostopen AED

Zdravstveni dom Ljutomer je namestil že osmi javno dostopen avtomatski defibrilator na področju UE Ljutomer. AED je nameščen na Turistični kmetiji Belec v Železnih Dverih, namenjen pa je predvsem krajanom KS železne Dveri ter mimoidočim turistom.

V torek, 14. januarja, je ZD Ljutomer predal namenu osmi javno dostopni AED v Železnih Dverih, ki je montiran na stavbi turistične kmetije Belec. AED je bil kupljen s sredstvi Zdravstvenega doma Ljutomer. Nameščen je v ogrevani omarici z alarmno napravo, stroške električnega napajanja omarice pa bo pokrila družina Belec. Lokacija je izbrana zaradi enakomerne dostopnosti do AED iz okoliških vasi.

Zbrane sta pozdravila direktor Zdravstvenega doma Ljutomer mag. Tomislav Nemec in predsednik Krajevne skupnosti Železne Dveri Marjan Munda. Direktor ZD je udeležencem tudi predstavil projekt »Rešujmo življenja - vsaka sekunda šteje«, katerega cilj je hitra samopomoč v nujnih situacijah. Predsednik KS Železne Dveri pa  je pozdravil odličen projekt Zdravstvenega doma Ljutomer in se zahvalil družini Belec, kjer je AED nameščen.

Več kot 50 zbranim krajanom je vodja reševalcev Damjan Bogdan predstavil delovanje aparata, zaposleni iz ZD Ljutomer pa so izvedli delavnico temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED. Kratek video si lahko ogledate tukaj.

Več o samem projektu »Rešujmo življenja - vsaka sekunda šteje« pa si lahko preberete tukaj.

YONG petek, 16. januar 2015 ob 09:04

To ja Izjemna akcija, ki rešuje življenja! Ekipa ZD Ljutomer je pokazala z direktorjem in vodjem reševalcev na čelu, kaj vse se lahko doseže z entuziazmom in skromnimi sredstvi. Pa je zares prav, da se tak projekt izvaja le z donatorskimi sredstvi in volonterskim delom? Upam, da se bodo zbudili tudi drugi, ki bi morda morali narediti več za projekt, ki rešuje življenja občanov, in znali ceniti njihov trud, nagrajen le z velikim HVALA. Slišali smo, da je bližina teh naprav nujna, saj je zastoj srca daljši od 4 minute lahko usoden, zato je zaželjeno to akcijo nadaljevati, da bo pokritost območja s temi aparati še boljša. Nazorna predstavitev je pokazala, da so aparati preprosti za uporabo in te praktično sami vodijo po potrebnih postopkih, vendar pa brez osnovnega postopka oživljanja (masaža srca in vpihovanja zraka) pač ne gre. Hvala za prikaz in prostor. Haha

jozejuz petek, 16. januar 2015 ob 09:50

Pohvale ZD Ljutomer, da gradi to mrežo. So mogoče kakšni podatki, koliko je bilo s tem (če je bilo) rešenih življenj? Ali kolikokrat je recimo bilo to kje uporabljeno, če je bilo? Seveda si vsi želimo, da je to čim manjkrat uporabljeno, če pa že je, pa upamo na najboljše.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Kultura in izobraževanje

Ljutomerski oktet ob Niagarskih slapovih

Oktetovci zapeli ob Niagarskih slapovih

nedelja, 19. maj 2024 ob 20:10
Potopisno predavanje o Indiji

Prleka v Indiji

nedelja, 19. maj 2024 ob 08:54