V Železnih Dverih dobili javno dostopen AED

Zdravstveni dom Ljutomer je namestil že osmi javno dostopen avtomatski defibrilator na področju UE Ljutomer

Prlekija-on.net, četrtek, 15. januar 2015 ob 14:222
V Železnih Dverih so namestili javno dostopen AED

V Železnih Dverih so namestili javno dostopen AED

Zdravstveni dom Ljutomer je namestil že osmi javno dostopen avtomatski defibrilator na področju UE Ljutomer. AED je nameščen na Turistični kmetiji Belec v Železnih Dverih, namenjen pa je predvsem krajanom KS železne Dveri ter mimoidočim turistom.

V torek, 14. januarja, je ZD Ljutomer predal namenu osmi javno dostopni AED v Železnih Dverih, ki je montiran na stavbi turistične kmetije Belec. AED je bil kupljen s sredstvi Zdravstvenega doma Ljutomer. Nameščen je v ogrevani omarici z alarmno napravo, stroške električnega napajanja omarice pa bo pokrila družina Belec. Lokacija je izbrana zaradi enakomerne dostopnosti do AED iz okoliških vasi.

Zbrane sta pozdravila direktor Zdravstvenega doma Ljutomer mag. Tomislav Nemec in predsednik Krajevne skupnosti Železne Dveri Marjan Munda. Direktor ZD je udeležencem tudi predstavil projekt »Rešujmo življenja - vsaka sekunda šteje«, katerega cilj je hitra samopomoč v nujnih situacijah. Predsednik KS Železne Dveri pa  je pozdravil odličen projekt Zdravstvenega doma Ljutomer in se zahvalil družini Belec, kjer je AED nameščen.

Več kot 50 zbranim krajanom je vodja reševalcev Damjan Bogdan predstavil delovanje aparata, zaposleni iz ZD Ljutomer pa so izvedli delavnico temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED. Kratek video si lahko ogledate tukaj.

Več o samem projektu »Rešujmo življenja - vsaka sekunda šteje« pa si lahko preberete tukaj.


Več v Kultura in izobraževanje