Projekt »Rešujmo življenja, vsaka sekunda šteje!« - kaj moramo vedeti

Mreža javno dostopnih naprav AED na področju ZD Ljutomer danes šteje 8 naprav in je najbolj razvita znotraj Pomurja in med najbolj razvitimi v Sloveniji

Prlekija-on.net, petek, 16. januar 2015 ob 09:21
Javno dostopni avtomatski defibrilatorji na področju Upravne enote Ljutomer

Javno dostopni avtomatski defibrilatorji na področju Upravne enote Ljutomer

Namen projekta »Rešujemo življenja – vsaka sekunda šteje« Zdravstvenega doma Ljutomer je vzpostavitev čim gostejše mreže javno dostopnih AED, ki pa bodo koristni le, če občani vedo, kje se nahajajo in kako jih uporabiti.

Kako je projekt nastal?
Pobudnika za projekt »Rešujmo življenja - vsaka sekunda šteje!« sta bila v ljutomerskem zdravstvenem domu zaposlena zdravnica Ljubica Gašparac in reševalec Damjan Bogdan, vzgled jim je bil Koronarni klub Mežiške doline. S samim projektom je Zdravstveni dom pričel v drugi polovici leta 2011, z veliko podporo vodstva in zaposlenih. Osnovni cilj je, da se v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi ustvarijo čim boljši pogoji za učinkovito samopomoč občanov v kritičnih situacijah.

V Zdravstvenem domu Ljutomer želijo na območju občin Ljutomer, Križevci, Veržej in Razkrižje zgraditi mrežo javno dostopnih defibrilatorjev (AED), ki bi bila sestavljena iz vsaj desetih naprav AED. S tako mrežo bi bil aparat AED v največ  5 minutah vožnje dostopen vsem prebivalcem občin na terenu ZD Ljutomer. Do zdaj je ZD Ljutomer uspel nabaviti sedem AED-jev, po eno javno dostopno napravo AED, pa sta v javno mrežo dodali OZRK Ljutomer in KORK Radoslavci. ZD Ljutomer namenja za vzpostavitev mreže tudi lastna sredstva, organizira dobrodelne dogodke, pomembni pa so tudi neposredni prispevki občanov, župljanov in donatorjev. Tako mreža javno dostopnih naprav AED na področju ZD Ljutomer danes šteje 8 naprav in je najbolj razvita znotraj Pomurja in med najbolj razvitimi v Sloveniji.

Lokacije javnodostopnih AED na področju ZD Ljutomer
Za občane in mimoidoče je izredno pomembno, da poznajo lokacije, kjer so dostopne naprave AED, to so:
Ljutomer (stavba OZRK Ljutomer), Cven (vhod v vrtec Cven), Razkrižje (gasilski dom), Veržej (stavba Občine Veržej), Križevci (pri bankomatu NLB), Radoslavci (gasilski dom), Moravci v Slovenskih goricah (avla Hotela BioTerme) in Železne Dveri (Turistična kmetija Belec). Lokacija javnodostopnega AED je označena z mednarodno označbo zelene barve in belim napisom.

Namestitev javno dostopnih naprav AED v prihodnje načrtujejo še v Mekotnjaku ali okolici in Vučji vasi ali okolici.

Zaposleni Zdravstvenega doma Ljutomer ves čas od začetka projekta opravljajo tudi delavnice temeljnih postopkov oživljanja, te delavnice so dobro obiskane. Na kratke delavnice temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED jih vabijo društva, šole, vrtci in podjetja. Do sedaj je na delavnicah temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED projekta sodelovalo skoraj 500 prebivalcev. Cilj projekta je, da postopoma naučijo pravilnega reagiranja in temeljnih postopkov oživljanja (TPO) z uporabo AED vsaj 10% oz. cca 2000 prebivalcev iz področja ZD Ljutomer.

Zakaj mreža javno dostopnih defibrilatorjev AED?
V kolikor se človeku ustavi srce in mu nihče ne pomaga, umre v približno 10 minutah, saj se možnost preživetja vsako minuto manjša za 10%. Človeški možgani so nepopravljivo poškodovani že po 10. minutah po prenehanju dihanja. Podatki kažejo, da se večina zastojev srca, ki imajo za posledico smrt, pripeti ob prisotnosti očividcev. Hitreje kot začnemo izvajati masažo srca in umetno dihanje, več možnosti za preživetje ostane. Z uporabo naprave AED damo vsakemu očividcu možnost, da izvede električni sunek in s tem zelo poveča možnost preživetja nenadno obolele osebe.

Kaj je AED?
AED (avtomatski zunanji defibrilator) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. Obstaja mnogo vrst naprav AED različnega izgleda, namen in uporaba vseh pa je enaka. AED je sestavljen iz ohišja z baterijo iz katerega izhajata dve nalepki – elektrodi. Na ohišju najdemo največ 2 gumba, eden za vklop, drugi pa za proženje električnega sunka, aparat nam daje glasovna navodila v slovenskem jeziku.

Aparat AED lahko uporablja vsak, njegova uporaba je varna in enostavna.

Vsak laik lahko s pravilnim temeljnim postopkom oživljanja in uporabo AED naredi skoraj toliko, kot ekipa nujne medicinske pomoči. Poleg obvestila na 112 je najpomembneje, da se začne pomoč nuditi takoj, in sicer z izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja (30 stiskov prsnega koša in 2 vpiha umetnega dihanja). To se izvaja dokler druga oseba ne prinese naprave AED. Bistvo izvajanja TPO je »kupovanje« časa bolniku do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči.

Uporaba AED, brez stiskov prsnega koša in umetnega dihanja, je neučinkovita.

Kako uporabimo AED?
Pritisnemo gumb za vklop in napravo vklopimo (določeni modeli se vklopijo sami ko odpremo pokrov naprave), sledimo glasovnim navodilom aparata, ki nas napoti, da iz embalaže vzamemo elektrodi, nato odstranimo zaščitno folijo in elektrodi nalepimo na gol prsni koš pacienta (shema je narisana na AED – elektrodi se namestita pod desno ključnico in na levo spodnjo stran prsnega koša, pod pazduho).

Takoj ko sta elektrodi pritrjeni prične naprava z analizo ritma. V primeru, da naprava AED ugotovi, da je električni sunek potreben, na to z glasom opozori in zahteva, da pritisnemo na gumb za šok. Preden pritisnemo na gumb za elektrošok pogledamo okrog sebe in pazimo, da se nihče ne dotika žrtve ter na glas povemo »vsi vstran« in nato pritisnemo na osvetljeni gumb. Po izvedenem elektrošoku takoj nadaljujemo z masažo srca in umetnim dihanjem. Aparat bo čez čas spet analiziral ritem in nam glede na stanje dal nova navodila, po katerih ravnamo do prihoda reševalcev.

V kolikor opazimo, da je oseba začela kazati znake življenja, prične dihati, jo obrnemo na bok, elektrode pa pustimo prilepljene na prsnem košu.

Navodila AED


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Kultura in izobraževanje

Ljutomerski oktet ob Niagarskih slapovih

Oktetovci zapeli ob Niagarskih slapovih

nedelja, 19. maj 2024 ob 20:10
Potopisno predavanje o Indiji

Prleka v Indiji

nedelja, 19. maj 2024 ob 08:54