Na občnem zboru izvolili organe PD Ljutomer za obdobje 2015 - 2019

Člani Planinskega društva (PD) Ljutomer so se zbrali na občnem zboru

Prlekija-on.net, sreda, 28. januar 2015 ob 11:42
Občni zbor Planinskega društva Ljutomer

Občni zbor Planinskega društva Ljutomer

V soboto, 24. januarja, je v prostorih Zadružnega doma na Cvenu, potekal občni zbor Planinskega društva (PD) Ljutomer, ki je bil tudi volilni, saj so na zboru potekale volitve organov PD Ljutomer za obdobje 2015 – 2019.

Na zboru so predsednik, blagajnik in predsednik nadzornega odbora podali poročila za leto 2014, izvolili pa so tudi organe PD Ljutomer za obdobje 2015 - 2019. Predsednik v tem obdobju ostaja Ivan Kraljič, upravni odbor sestavljajo Borut Casar, Brigita Čeh, Jože Črešnjevec, Ivanka Korošec, Marko Milič, Slavica Ozmec, Cilka Obran, Josip Perčič, Branko Smodiš in Saša Žuman, nadzorni odbor Ciril Magdič, Marija Mikuš in Božo Lešnik, častno razsodišče pa Avgust Korošec, Vera Topolinjak in Mirko Senčar.

20 odstotkov več članov, kot leto prej
Iz poročila predsednika je razvidno, da so načrtovane aktivnosti v planinski sezoni 2014 bile v večini primerov uspešno realizirane. Marsikateri pohod je bil odvisen od vremena, zato so nekateri tudi odpadli in jih bodo izvedli v letošnjem letu.

V preteklem letu je bilo v društvo včlanjenih skupno 197 članov, kar je za 20% več kot leta 2013, veseli pa jih dejstvo, da je včlanjenih čedalje več šolskih otrok. Tako kot tudi pretekle sezone so bile aktivnosti za šoloobvezno mladino brezplačne ob prisotnosti vsaj enega od staršev. Člani društva so se udeleževali pohodov PD Ljutomer kakor tudi pohodov sosednjih društev po Sloveniji in izven nje, predvsem po sosednji Hrvaški.

V vrtcih in šolah delujejo planinski krožki pod vodstvom mentorjev, kjer so se znotraj teh krožkov izvajali pohodi v različne smeri v bližnjo in daljno okolico in glede na starost samih otrok.

Posameznih pohodov in izletov v organizaciji PD Ljutomer in drugih društev, se je povprečno udeležilo 19 udeležencev oz. 25, če k temu prištejemo še udeležbo na pohodih sosednjih društev. Največ udeležencev (100) se je udeležilo tradicionalnega pohoda na Jeruzalem, ki bo tudi letos, in sicer 8. februarja z odhodom ob 9. uri iz Glavnega trga v Ljutomeru.

Za vodenje izletov je bilo zadolženo šest vodnikov in vodnic, za markacije pa so skrbeli trije markacisti.

Zaživel mladinski odsek društva
V letu 2014 so ustanovili Mladinski odsek (MO) Klopotec, ki je od ustanovitve tudi del Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije (PZS). Mladinski odsek si oblikuje program izletov za šolsko leto, svojo dejavnost izvaja v planinskih skupinah, vsaka starostna skupina pa izvaja celoletni program vsebin. Program za osnovnošolske otroke se imenuje Mladi planinec. Program planinske skupine vodijo in v sodelovanju z udeleženci izvajajo mentorji planinskih skupin in vodniki PZS.

Mladinski odsek ima štiri mentorje planinskih skupin, v njega pa so vključene šole, OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, OŠ Cvetka Golarja Ljutomer, OŠ Veržej in OŠ Stročja vas.

V lanskem šolskem letu so izvedli družinske pohode na Roglo in Lovrenška jezera v maju, v dolino Vrat, Tamar, Slovenski planinski muzej v juniju ter na Kope, Ribniška koča v oktobru.

Opravili okoli 1.000 ur prostovoljnega dela
Konec meseca avgusta so izvedli mini tabor - planinsko šolo na Hodošu, ki jo je opravilo vseh 21 udeležencev. V mesecu marcu so pripravili planinski večer z vrhunskim gorskim tekačem Klemnom Trilerjem. Udeležili so se natečaja Moje največje veselje je na gorah, na katerem so učenci OŠ Cvetka Golarja prejeli nagrado za likovno ustvarjalnost.

Udeležili so se tudi 26. državnega tekmovanja Mladina in gore z dvema ekipama in pokazali veliko gorniškega znanja. Gre za uveljavljeno gorniško tekmovanje osnovnošolcev od 6. do 9. razreda, namenjeno pa je preverjanju naučenega teoretičnega in praktičnega gorniškega znanja.

V mesecu decembru so razpisali fotografski natečaj na temo Gorski svet. Nagrade za najlepše fotografije so učenci prejeli na občnem zboru.

Svoje prispevke s pohodov so objavili v Glasilu, ki ga izdaja MDO Podravje. Njihove novosti o delovanju MO Klopotec in aktualnih pohodih pa lahko spremljate na spletni strani PD Ljutomer, MO Klopotec.

Med drugim so v lanskem letu tečaj za mentorje planinskih skupin opravili trije mentorji, izpopolnjevali so strokovni kader, vodili pohode za druge organizacije, praporščak se je udeležil dneva Slovenskih planincev, izvedli Planinski ples, uredili domeno za spletno stran (www.pd-ljutomer.si) ter opravili okoli 1.000 ur prostovoljnega dela.

Povečati članstvo in prepoznavnost društva ter delo z mladimi
Za leto 2015 so cilji med drugim, da se poveča članstvo v društvu, oprostitev plačila za prevoze predšolskih in šoloobveznih otrok s čemer hočejo vzpodbuditi otroke za planinstvo in razbremeniti družinske proračune, izobraževanje članstva, vzdrževanje klubske sobe, izvesti različne prireditve in pohode, delati z mladimi, kjer bi pridobili strokovni kader za delo z mladimi, organizirali poletni tabor, predstavili lik planinca, ... ter graditi medijsko prepoznavnost društva.

V letu 2015 načrtujejo za 8.400 evrov dohodkov in prav toliko izdatkov.

Predsednik se je na občnem zboru zahvalil tudi zakoncema Topolinjak, ki sta vsa ta leta vzorno skrbela za sedež društva, včlanjevala člane in pobirala članarino, bila neizmerni vir informacij in na nek način stičišče, kjer so se srečevali planinci in planinke. Upravni odbor je zato določil, da bosta zakonca prejela najvišje priznanje, ki jima bo slavnostno podeljeno v mesecu decembru.

Ob koncu je za vse udeležence sledila še pogostitev.


Več v Kultura in izobraževanje