Skupaj za zdravje človeka in narave

Predavanje Rajka Škariča o odnosih v družini v radenskem DOSOR-ju

Filip Matko, petek, 6. februar 2015 ob 09:11
Rajko Škarič v DOSOR-ju

Rajko Škarič v DOSOR-ju

Že deset let Rajko Škarič sodeluje pri nastajanju tiskanih novic, ki izhajajo enkrat mesečno  z naslovom »Skupaj za zdravje človeka in narave«, ki se jih lahko bere tudi na spletu. Začetek je bil z osmimi društvi, danes podpirajo več kot 40 društev, zavodov in civilnih iniciativ, s katerimi si skupaj prizadevajo za ozaveščanje o naravnih rešitvah. Ohranjanje pristnosti, poslušanje lastne vesti, zaupanje v lastne moči, spoštovanje narave in modrosti stvarstva so bili in ostajajo temelji tega projekta. Od tod prihajajo navdihi, ideje, rešitve in tudi nova vprašanja, ki jih delijo z  vsemi. In to je bilo prisotno ter doživeto tudi v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci 4. februarja zvečer.

Naslov tokratnega predavanja Rajka Škariča je bil »Odnosi v družini kot pogoj za zdravje ali bolezen«. Številna udeležba zainteresiranega občinstva v predprostoru domske knjižnice je bila dokaz, kako pomembno je tudi danes ljudem vedenje oziroma znanje o tem, kakšni bi naj bili vsakdanji odnosi med nami ter kaj lahko sami storimo za zdravje ljudi in narave. Kajti v vsakdanjem hitenju in »pehanju« za dobrinami (nekateri le za preživetje !) ter hlastanju za lastno uspešnost pozabljamo na prepotrebni pogovor v osnovni naši celici – družini. Tako smo ob predavatelju lahko kar sami sebe vprašali, kdaj nam gori rumena, oranžna ali rdeča luč za osebne odnose, ko z vseh strani poslušamo o rumenem, oranžnem ali rdečem alarmu pred različnimi vremenskimi neprilikami. Kdaj smo torej luč in kdaj smo tema mi sami ?

Zatorej je predavatelj Rajko Škarič opomnil na potrebe in pričakovanja nas vseh od rojstva do smrti (otroka, mladostnika, odraslega, starostnika) in seveda ob tem na to, da je najpomembnejše, da smo prisotni. Tako lahko zaznamo svoje potrebe, potrebe sočloveka (v družini: otroka, odraslega ali starostnika), kot tudi potrebo narave in s tem dejansko zaznamo potrebo stvarstva, ker smo sami del tega stvarstva. Pri tem pa je vsekakor zelo važno, da znamo sogovornika poslušati, da se znamo opravičiti, da znamo odpuščati in tudi da znamo izpuščati. Vse to nam omogoči pogovor, prepotrebna vsakdanja komunikacija med ljudmi. Citirajmo: Prisotnost ! Od tod prihaja vsa energija, vse vedenje in tudi vsa odločnost, da s prisotno zagnanostjo in srčnostjo nadaljujemo vsak nov dan !


Več v Kultura in izobraževanje