Borci želijo preimenovanje šole

Borci želijo preimenovanje šole

Prlekija-on.net, četrtek, 9. april 2009 ob 06:53
Borci želijo preimenovanje šole

Borci želijo preimenovanje šole

Na proslavi praznika dneva upora proti okupatorju bo v Ljutomeru nastopil Partizanski pevski zbor.

Na letnem občnem zboru Združenja borcev za vrednote NOB Ljutomer, ki združuje okrog 200 članov iz občin Ljutomer, Križevci, Razkrižje in Veržej, so soglasno podprli predlog predsednika združenja Iva Šumaka, da se pristopi k preimenovanju osnovne šole Križevci. Borčevska organizacija bo tako na križevski občinski svet poslala pobudo, da šola ponovno dobi ime po narodnem heroju Branku Bernotu - Aljažu. V preteklosti je omenjena šola že imela ime po tem narodnem heroju, sedaj pa bo za ponovno preimenovanje potrebna politična volja članov tamkajšnjega občinskega sveta.

Lani, ko so nadaljevali s preobrazbo borčevske organizacije in s tem dali možnost vključitve v organizacijo vsem privržencem ciljev, idealov in vrednot, za katere so se borili udeleženci NOB, so v ljutomerskem združenju veliko pozornosti namenili tudi vzdrževanju spomenikov in spominskih obeležij. Nova spominska obeležja so bila nameščena na Žalikovo domačijo v Logarovcih, na Razkrižju so vzidali spominsko ploščo na hišo nekdanjega mlina in naredili spominsko znamenje pri domačiji Josipa Hedžeta, s prenovo ljutomerskega Glavnega trga pa je bil nameščen nov spomenik, v katerega so vklesana imena padlih borcev in žrtev nacizma iz krajevne skupnosti Ljutomer. Na novem obeležju je vklesano tudi ime Jureša Cirila, ki je na tem mestu v preteklosti imel svoj spomenik.

V nagovoru članom združenja se je Šumak dotaknil tudi aktualne teme ob odkritju grobišča pri Laškem. "Ni nobenega dvoma, da vsi sočustvujemo s temi nesrečnimi žrtvami in obsojamo te poboje in to je tudi jasno povedal naš predsednik Janez Stanovnik. Obsojamo pa lahko tudi ravnanje ljudi iz nekaterih političnih strank, ki hočejo grobišče Huda jama brezčutno izkoristiti za svojo lastno promocijo v javnosti. Ob tem se niti ne ve, kdo je v grobišču," je povedal Šumak, ki je prepričan, da gre za politično manipulacijo, ne pa za pieteto, humano gesto do mrtvih. "Na borčevsko organizacijo ta madež ne pade, čeprav to poskušajo nekatere politične stranke tako prikazati. In prav v tem delajo naši državi škodo in nas v svetu hočejo prikazati kot genocidni narod in to isto trdijo fašistične strukture v Italiji. Kot nekoč so sedaj ponovno zavezniki fašisti in naši sodelavci okupatorja. Zanimivo naključje," je dodal Šumak.

Letos bo Združenje borcev za vrednote NOB Ljutomer med drugim skupaj z občino Ljutomer pripravilo proslavo ob dnevu upora proti okupatorju. Proslava bo 25. aprila v Ljutomeru, v okviru kulturnega programa bo obiskovalcem zapel Partizanski pevski zbor, kot slavnostnega govornika pa so v prleško prestolnico povabili ministra za šolstvo in šport dr. Igorja Lukšiča.