Detektiv Franček ob pomoči otrok odkril storilce, ki so ponarejali denar

Z dobrim policijskim pristopom in s pomočjo policijskega psa so storilce prijeli

Jože Žerdin, četrtek, 19. februar 2015 ob 13:08
Odkrili ponarejevalce denarja

Odkrili ponarejevalce denarja

V Termah Banovci se je v četrtek, 19. februarja, odvijala prava policijska »drama«, kajti detektiv Franček je s pomočjo otrok po naključju v enem od prostorov v kampu Terme Banovci odkril tri storilce, kjer so si priredili priročno tiskarno za tiskanje denarja in ga hkrati tudi razmnoževali ter ga pošiljali v obtok, kot ponarejenega.

Detektiv Franček se je z otroci, ki preživljajo zimske počitnice v Termah Banovci, pridružili so se jim še otroci bližnjih krajev, ki so doma na počitnicah, odločil, da ta zapleten gordijski vozel prepreči in da se storilce ulovi in ustrezno kaznuje. Ko je detektiv Franček skupaj z otroki prišel do »tiskarne«, kjer se je tiskal denar je ugotovil, da sam tega problema ne bo mogel rešiti, je brž na pomoč poklical policijsko postajo Ljutomer, pridružila pa se še jim je enota policijskih psov iz Petanjcev. Začela se je obsežna policijska akcija, kajti policisti so uporabili vso razpoložljivo opremo in znanje, ki je potrebno v takem primeru, ko se odkrivajo storilci, ki ponarejajo denar.

Brž, ko so policisti vdrli v prostor, kjer so se zadrževali trije storilci, je en zbežal s kovčkov, ki ga je med potjo zgubil. Tisti hip pa so v akcijo »skočili« policisti s policijskim psom in storilca obdržali do prihoda reševalcev Zdravstvenega doma Ljutomer. Med reševanjem je sicer prišlo do poškodb enega od storilcev, kajti v takem primeru, če je taka oseba poškodovana, če se je prekršil zakon, mu je prav tako potrebno pomagati in to so policisti skupaj z reševalci prve nujne medicinske pomoči Ljutomer tudi storili. Poškodovanca oso skrbeli in ga dali na reševalno nosilo ter skupaj s policistom odpeljali na zdravljenje v soboško bolnišnico, enega pa so še odpeljali na policijsko postajo Ljutomer.

Otroci in ostali udeleženci so na tak način spoznali, kako policisti v takem primeru ravnajo, pa čeprav so pri sebi imeli strelno orožje tokrat le-tega niso uporabili. Akcija reševanja se je uspešno končala, vsi so se nekaj naučili, prav gotovo bo otrokom ta »filmsko reševalna drama« še dolgo ostala v spominu. Ko se je akcija končala so reševalci Zdravstvenega doma Ljutomer otrokom predstavili reševalno vozilo in njen pomen pri reševanju ob nesrečah. Policisti pa so jim predstavili prav tako svoja vozila, opremo ter prikazali veščine kaj znajo in kaj zmorejo pri reševanju ob različnih primerih policijski psi.

Otroci so prejšnje dni še spoznali kako ravnati ob požaru ter se udeležili delavnice odkrivanja ponarejenega denarja.


Več v Kultura in izobraževanje