Bodo tudi Prleki pogosteje umirali?

Reorganizacija mreže NMP bo prizadela tudi prebivalce Pomurja in Podravja

Branko Košti, torek, 24. februar 2015 ob 17:551
Zdravstveni dom Gornja Radgona

Zdravstveni dom Gornja Radgona

Na območju celotne Slovenije, seveda predvsem v krajih, oddaljenih od večjih središč, državljane in delavce v zdravstvu, močno vznemirja načrtovana reorganizacija Nujne medicinske pomoči v Sloveniji. Načrtovane spremembe bodo močno vplivale tudi na dostopnost NMP v pomurskih občinah, predvsem v bolj oddaljenih od Murske Sobote oz. bolnišnice v Rakičanu, kjer naj bi v sodobnem urgentnem centru zagotavljali kvalitetno in strokovno pomoč v urgentnih primerih. Po, sicer še neuradnih informacijah, naj bi namreč bili zdravstveni domovi ponoči ter ob vikendih in praznikih zaprti, bolniki, ki so tega sposobni, naj bi NMP sami poiskali v Urgentnem centru Rakičan, huje bolne pa bi tja prepeljalo reševalno vozilo.

Na Radgonskem enotni
Na načrtovane spremembe so se odločno odzvali v Zdravstvenem domu Gornja Radgona, vsakršnemu posegu v pravice občanov pa odločno nasprotuje tudi župan Občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, ki v prepričanju, da deli mnenje tudi treh županskih kolegov z območja radgonske UE, kakor tudi ostalih pomurskih in slovenskih županov, zagotavlja: "Storili bomo vse, da se kvaliteta življenja naših občanov ne bi znižala, na nobenem področju, torej tudi pri zdravju. Tistim, ki to skušajo spremeniti predlagam, da se postavijo v kožo svojcev morebitnih bolnikov, ki bodo zaradi zamude pri nudenju nujne pomoči, imeli posledice in, bog ne daj, smrt."

Vsekakor, ne bolniki in ne zaposleni v zdravstvu nimajo nič proti spremembam in reorganizaciji, enako tudi pozdravljajo ustanavljanje sodobnih urgentnih centrov, ki bodo nedvomno izboljšale kvaliteto uporabnikom, ki bodo iskali kakršnokoli pomoč tako v predbolnišničnem okolju, kot nadaljevanje nujne obravnave v bolnišnici. A, po prepričanju mnogi potencialnih bolnikov v Prekmurju, Prlekiji in Slovenskih goricah, ki tangirajo na urgentni center murskosoboške bolnišnice v Rakičanu, si je pač nekdo na ministrstvu za zdravje "zamislil, kako bi privarčevali kakšen evro" in tukaj ni druge kot njegovo idejo realizirati, kot pravi nekdanji radgonski podžupan Vinko Rous. Ta isti idejni vodja reorganizacije pa naj nikoli ne bi obiskal kakšne skupine potencialnih pacientov, najbrž niti na zemljevidu ni pogledal oddaljenost posamičnih krajev od prihodnjega UC.

Tudi Slavica Mencinger, dipl. med. sestra, sicer vodja NMP za področje ZN v ZD Gornja Radgona, še zdaleč nima nič proti spremembam in reorganizaciji, še zlasti proti posodabljanju in izboljšavi nujne medicinske pomoči, kljub temu pa... "Skrbi me kot vodjo in izvajalko službe NMP in nenazadnje kot prebivalko te lokalne skupnosti, kaj se bo zgodilo z nami in seveda z našimi uporabniki. Ves čas se poudarja, da bo z reorganizacijo izboljšana dostopnost in oskrba vseh prebivalcev. Hkrati pa se sliši, da se bodo zapirali zdravstveni domovi, da bodo naši zdravniki šli dežurat v urgentni center itd. Da bomo medicinske sestre in zdravstveni tehniki reševalci nekak »satelitski tim«, ki bo na domačem terenu prevzel nujne reševalne prevoze in kot prvi posredovalci nenadno obolelim in poškodovanim, da ne grem v podrobnosti. Seveda bo o tem kdo bo šel na teren v naši lokalni skupnosti odločal dispečer, ki bo na podlagi telefonskega klica poslal na mesto dogodka samo »tako imenovani satelitski tim«, torej zdravstvenega reševalca s spremljevalcem, medicinsko sestro ali zdravstvenega tehnika. Če bo presodil, bo hkrati poslal na teren ekipo iz Rakičana, ki bo imela v avtomobilu tudi zdravnika. Včasih se bo zgodilo, da bo zdravnika naknadno zahtevala ekipa, ko bo prišla na mesto dogodka...", razlaga Mencingerjeva.

Sama si ne upa niti predstavljati, kaj to pomeni glede na dostopni čas do nenadno in hudo zbolelega ali poškodovanega občana. Priti iz Rakičana v Grabe ali v Spodnjo Ščavnico ali pa priti iz Gornje Radgone, je razlika od 20 minut do pol ure. "Kaj pomeni vsaka minuta, ko gre za življenje, mislim da ni treba posebej pojasnjevati. Glede na to, da bi naj bila v bodoče samo dva klicna centra v državi, si niti ne upam pomisliti, kaj se bo dogajalo vsaj na začetku s podobnimi imeni krajev, nerazumljiv dialekt domačinov itd. Takšne izkušnje smo namreč imeli že pred kratkim, ko so ponoči zaprli dispečerski center v naši regiji in so nas dispečerji iz Maribora pošiljali tudi na naslove, ki z našo lokalno skupnostjo nimajo nič skupnega. Seveda so nekje drugje pričakovali ekipo, ki pa je zaradi takšnih situacij prišla večkrat precej pozneje, upam da ne prepozno", pravi Slavica Mencinger, ki je omenila še en pomemben dejavnik, ki govori v prid obstoječi organizaciji: "Zdravniki in medicinske sestre poznamo večji del naših uporabnikov, njihovih težav in specifik. Poznamo teren in vemo kaj lahko kot ekipa ali tim pričakujemo eden od drugega. Vemo, da se s tem problemom ukvarja na MZZ ekipa priznanih strokovnjakov iz področja NMP, ki so nedvomno kompetentni. Tudi sodeč po njihovih izjavah, ki jih slišimo po medijih, se menda nimamo kaj bati, ker bo po novem mreža NMP, organizirana kot nikjer drugje na svetu. Če torej dobro razumem njihova zagotovila, bomo mi na periferiji po novem dobili okrepitev v smislu dodatnega zdravnika, ki bo specialist iz urgentne medicine in bo, kot tak razbremenil naše preobremenjene zdravnike, ki dejansko poleg svojega rednega dela in po njem še zagotavljajo vso urgenco na terenu in v ambulanti. Tega si seveda mi vsi in naši zdravniki že dolgo želimo, ampak je bila to le »pobožna želja«. Zdaj, ko je prisoten zloglasni ZUJF, pa seveda lahko samo sanjamo o tem…".

Podobno razmišlja tudi direktor ZD Gornja Radgona, Jože Primožič, dr. med., specialist infektolog, ki nam je povedal, da omenjena ustanova, ki stalno zaposluje 104 ljudi, med katerimi je približno četrtina zdravnikov in zobozdravnikov, trpi s kroničnim pomanjkanjem kadrov, zlasti medicinskih sester in tehnikov, ter reševalcev. Zaveda se, da je tukaj posegel zloglasni ZUJF, toda to ni najhuje kar je doletelo "periferijske" zdravstvene ustanove, temveč bo to najverjetneje nova načrtovana reorganizacija NMP. "Občani so zadovoljni z organizacijo zdravstvenih storitev na našem območju in ne vidim razloga za spremembe na tem področju, če pa nekdo drug misli, da je to potrebno, mi tukaj ne moremo nič. Koliko vem, bomo v mesecu marcu prejeli predloge in videnje ministrstva za zdravje, temu bo sledila javna razprava in usklajevanja, tako da bi z novim letom začeli po novem. NMP bo otežila življenje ljudem, ki so oddaljeni od Rakičana, in za to menimo, da tukaj ne bo nobene koristne racionalizacije in varčevanja. V času dežurstev so na preglede prišli tudi ljudje, ki mogoče niso potrebni nujne pomoči, a se je tako odkrila bolezen, toda sedaj teh pregledov ne bo in nihče zaradi tega ne bo šel v oddaljeni kraj. Z reorganizacijo bodo izgubili predvsem starejši ljudje, ki jim je vsak kilometer vožnje odveč, da ne govorimo o najnujnejših primerih, bodisi v primeru poškodb ali bolezni. Izguba vsake sekunde je lahko tragična. Ob vsem tem bo potrebno počakati sporočilo ministrstva. Mi smo na preži in menim, da bo potrebno nemudoma stopiti skupaj z občinami - soustanoviteljicami in zaščititi bolnike". Primožič je prepričan, da bi morali dobro razmisliti ter v naši državi ponuditi nekaj novega, ko bo to koristilo državljanom, ne pa, da se nekaj uvaja samo zato, da je novo. Direktor Primožič je prav tako prepričan, da imajo v ZD Radgona usposobljene ekipe NMP, ki so v vsakem trenutku sposobne pomagati državljanom, tako v ambulanti kot na periferiji. Sedaj pa se sprašuje kako bo pozneje z reorganizacijo, ko bo potrebno iz Rakičana pošiljati enoto od madžarske in hrvaške meje, vse tja do Trat blizu Šentilja. Po drugi strani je zadovoljen, da imajo v domačem ZD vedno več specialističnih in referenčnih ambulant, kar pomeni, da je vse skupaj vse bližje občanom.

Kaj pa v Ljutomeru?
Takšen je torej odziv na načrtovano reorganizacijo NMP zaposlenih v ZD Gornja Radgona in vodstva občine G. Radgona. Kaj pa v Ljutomeru? Se bosta vodstvi Občine in Zdravstvenega doma uspeli poenotiti in skupno nastopiti vsaj tokrat, ko občanom grozi kratenje ene osnovnih pravic, pravice do hitre zdravstvene pomoči v urgentnih primerih, ko o življenju in smrti odločajo ne minute, ampak velikokrat tudi sekunde? Morda se problematika za samo mesto Ljutomer ne zdi tako problematična, saj je Rakičan relativno blizu, za prebivalce oddaljenih naselij, npr. Moravci, Bodislavci, Godemarci…, se bo z uveljavitvijo načrtovane reorganizacije, razdalja do urgentnega centra povečala tudi za 100 %, prav tako čas do nudenja nujne pomoči, kar je lahko za koga tudi usodno.

Na Ormoškem podpisovali peticijo
Na Ormoškem pa so zaradi načrtovane reorganizacije stopile skupaj občine UE Ormož, kjer so v začetku februarja podpisovali peticijo, s katero so zahtevali ohranitev dežurne službe in NMP v Zdravstvenem domu Ormož v dosedanji obliki.


Več v Kultura in izobraževanje