Bele štorklje so priletele nazaj nad murske mrtvice

V gnezdo v Dolnjem Lakošu pri Lendavi sta se vrnila oba naenkrat - samec in samica

Jože Žerdin, sreda, 11. marec 2015 ob 13:31
Prve letošnje štorklje v Dolnjem Lakošu pri Lendavi

Prve letošnje štorklje v Dolnjem Lakošu pri Lendavi

Poseben dogodek so v torek, 10. marca, zabeležili v Dolnjem Lakošu pri Lendavi, v zgodnjih jutranjih urah, kot veselo novico, da se je nad murske mrtvice vrnila in priletela nazaj bela štorklja. In sicer kot posebnost, sta se sedaj vrnila oba naenkrat - samec in samica, ki si že urejata svoj domek - gnezdo, čez dan pa odletita proti reki Muri, kjer si iščeta hrano.

Prvi let štorklje je znamenje, da se je zima poslovila in da bo kmalu pomlad in poletje, čas, ki ga štorklje preživljajo v deželi ob Muri. štorklje se k nam vrnejo iz južne Afrike, kamor odletijo zadnje dni avgusta, ampak se potem spet vrnejo konec marca. A letos je to nekaj nenavadnega in prvi dve štorklji smo videli že 10. marca  v Dolnjem Lakošu pri Lendavi. Ta časovna razlika je nekaj nenavadnega in ljudje pravijo, da bo letos zgodnja pomlad in bo zelo vroče poletje.

Ponavadi najprej prileti samec, da uredi gnezdo, čez nekaj dni pa se mu pridruži njegova družica štorklja, a tokrat sta se vrnila oba naenkrat. Kmalu bo štorklja začela nesti jajca in sredi leta se bodo zvalile male štorklje, katere bosta hranila oba, da bosta zrasla in se z ostalo jato štorkelj podala na dolgo pot nazaj v toplo Afriko.

Čez čas se bodo vrnile še ostale štorklje, katere gnezdijo po širnem Pomurju.


Več v Narava