Letos bo 59. državno tekmovanje oračev v Prlekiji

Gostitelj celotne prireditve bo občina Sveti Jurij ob Ščavnici

Prlekija-on.net, ponedeljek, 16. marec 2015 ob 17:59
Regijsko tekmovanje v oranju iz leta 2012 je potekalo na isti njivi, kot bo letos državno prvenstvo

Regijsko tekmovanje v oranju iz leta 2012 je potekalo na isti njivi, kot bo letos državno prvenstvo

Tekmovanje oračev ima v Sloveniji zelo dolgo in bogato tradicijo. Prav tako tudi orači iz Pomurja v tem tekmovanju sodelujejo že od vsega začetka in vedno dosegajo odlične rezultate.

Letošnje 59. tekmovanje oračev Slovenije bo potekalo v Prlekiji. Gostitelj celotne prireditve bo občina Sveti Jurij ob Ščavnici. Tekmovanje se bo odvijalo na privat poljih v Bolehnečicih in v Žihlavi, 3., 4. in 5.septembra. V sklopu prireditve bo še izvedeno Državno tekmovanje v oranju dijakov Biotehniških šol, Državno tekmovanje oračev starodobnikov in Državno tekmovanje kmetic v spretnostni vožnji s traktorjem. V ta namen je bil v petek, 6. marca, v prostorih Kulturno upravnega središča Sveti Jurij ob Ščavnici prvi organizacijski sestanek. Sklicatelj sestanka je bila Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), ki je glavni organizator in razpisnik tekmovanja.

K sodelovanju želijo organizatorji poleg domače občine povabiti vse občine iz Prlekije. Pomoč pri izvedbi tekmovanja so že potrdila naslednja društva: Društvo oračev Pomurja, Društvo podeželske mladine Sveti Jurij ob Ščavnici, Društvo kmečkih žena in deklet Sveti Jurij ob Ščavnci in Društvo za ohranjanje tehnične, kulturne in premične dediščine oldtimer Stara gora. Poleg društev in občin so k sodelovanju povabljene še nekatere ustanove, ki so povezane s kmetijstvom in proizvodnjo hrane: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije zavod Murska Sobota, Zadružna zveza Slovenije in različne Kmetijske zadruge. Zagotovo pa bo prireditev izpeljana skupaj z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije.

Udeleženci sestanka so sestavili organizacijski odbor za izvedbo prireditve in častni organizacijski odbor. Za predsednika organizacijskega odbora je bil izvoljen Alojz Štuhec. Organizacijski odbor želi poleg navedenih k sodelovanju povabiti še več društev in organizacij. Prva naloga, ki jo bodo organizatoji začeli izvajati, pa bo pridobivanje sponzorjev in donatorjev prireditve.

Franc Štuhec


Več v Kultura in izobraževanje