Dela na pomurskem vodovodu Sistema C se upočasnjujejo

Država je ustavila plačila za opravljena dela, tako da zdaj z njimi zamuja že več kot dva meseca

Prlekija-on.net, četrtek, 19. marec 2015 ob 14:12
Gradnja vodovoda

Gradnja vodovoda

Zaradi dolgov države, ki znašajo več kot šest milijonov evrov, se dela na gradnji vodovoda v Sistemih A in C upočasnjujejo oz. ustavljajo, poroča STA. Zaradi suma goljufije pri gradnji, ki so ga neodvisne strokovne komisije sicer zavrnile kot neutemeljenega, je država namreč ustavila plačila za opravljena dela, tako da zdaj z njimi zamuja že več kot dva meseca.

V Sistemu C, ki zajema občine Apače, Gornja Radgona, Križevci, Ljutomer, Radenci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici in Veržej, koordinira pa ga občina Ljutomer, sedaj dela zaradi usklajevanja dokumentacije in s tem povezanih aneksov, potekajo počasneje, kot je bilo predvideno. Nekateri izvajalci so koordinatorici projekta poslali obvestilo o prekinitvi del.

Na občini Ljutomer upajo, da se dela ne bodo povsem ustavila, država pa jim dolguje več kot 3,7 milijona evrov - dva milijona evrov iz naslova gradnje, okoli 330.000 evrov iz vodnega sklada ter 1,4 milijona evrov za projektno dokumentacijo, zemljišča in svetovalnega inženirja.

Zapleti pri projektu že lani
V začetku februarja je v javnost prišla tudi novica, da je Janez Rožmarin, ki je bil vodja projekta, podal odpoved pogodbe o zaposlitvi. O tem je bilo govora tudi na 3. redni seji Občinskega sveta Občine Ljutomer, ki je potekala v torek, 10. februarja (v videu od 2:24:45 naprej). Rožmarin bo vsa dela povezana s tem projektom opravljal še do sredine junija, ko se izteče odpovedni rok, ki je določen v pogodbi o zaposlitvi.

Trenutno stanje je le eden izmed zapletov pri tem projektu, saj je v preteklosti že izvajalec del grozil z ustavitvijo del zaradi dolga občine, ki je nastal pri nesprejetju proračuna občine Ljutomer lani, kar je imelo za posledico tudi odstop županje kot koordinatorke sistema C.


Več v Gospodarstvo