Štorklje se na podlagi letošnjih opazovanj ne vračajo k nam nič prej kot običajno

Gregor Domanjko, predsednik Pomurske sekcije DOPPS nam je pojasnil nekatere zadeve v zvezi z morebitnim vračanjem štorkelj k nam toliko prej

Prlekija-on.net, nedelja, 22. marec 2015 ob 17:17
Štorklja na gnezdu ljutomerskega župnišča

Štorklja na gnezdu ljutomerskega župnišča

Prejšnji teden smo v Ljutomeru opazili štorkljo v gnezdu na ljutomerskem župnišču. Opažena je bila skoraj tri tedne prej kot prejšnja leta, ko se je tja vrnila 6. aprila, lani pa 2. aprila.

Kljub temu pa ni nujno, da se je štorklja vrnila resnično toliko prej, lahko je šlo samo za štorkljo, ki se je na poti vračanja na tem gnezdu le začasno ustavila. To nam je pojasnil tudi Gregor Domanjko, predsednik Pomurske sekcije Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) na katerega smo se obrnili z vprašanji glede morebitnega vračanja štorkelj k nam toliko prej.

Štorklje se vračajo posamezno, vsaka sama odloči, kdaj se bo vrnila
Kot nam je pojasnil Gregor, imajo zaenkrat podatke (v četrtek, 18. marca), da so se štorklje vrnile na gnezdo v Ljutomeru in pri Hotizi. Do tega trenutka se je sicer mogoče vrnila še katera druga. "Običajno se prve štorklje vrnejo v Pomurje in Slovenijo v sredini marca, zadnje v drugi polovici aprila. Vračajo se posamezno, torej vsaka sama odloči, kdaj se bo vrnila. Za štorkljo v Ljutomeru ne moremo vedeti, ali je ista kot lani, niti ali je ona ali on. Zato tudi ne moremo trditi, da se je prej vrnila. Lahko se je en(a) izmed štorkelj ustavil(a) na poti v katero drugo območje. Vedeli bi, če bi jo označili in jo sledili, tako kot smo črno štorkljo Frančka," nam je ob tem povedal.

Ni pravila, da bi se na gnezdo najprej vrnila ona ali on
Glede vračanja štorkelj v naše kraje prej, kot prejšnja leta, pa nam je pojasnil: "Štorklje se na podlagi letošnjih opazovanj ne vračajo k nam nič prej kot običajno. To bi lahko npr. trdili, če bi se jih večina vrnila na gnezda do konca marca. In še to. Nekje sem v zadnjih dneh zasledil, da se je štrk že vrnil na gnezdo in da zdaj čaka še družico. To ne drži. Ni pravila, da bi se ona ali on najprej vrnila na gnezdo. Različno je. Včasih prileti štorklja nazaj, drugič štrk. In ne velja, da bi bil par celotno življenje skupaj. Res pa je, da se iste štorklje vračajo na isto gnezdo. Večkrat se pa zgodi, da štorklja ali štrk izbereta drugega partnerja."

Temu v prid, da se je v Ljutomeru štorklja verjetno ustavila samo začasno, govori tudi to, da gnezdo te dni sameva in je še vedno zaraščeno s travo.

Sicer smo pa prve štorklje v deželi ob Muri letos videli 10. marca, v Dolnjem Lakošu pri Lendavi.


Več v Narava