Čreva in kože prašičev na pokopališču

V Negovi se ubadajo z neprimernim odlaganjem odpadkov živali

Branko Košti, sreda, 25. marec 2015 ob 08:56
Napis na kontejnerju

Napis na kontejnerju

Dobrotnik in kandidat za predsednika Republike Slovenije Ivan Kramberger, akademik dr. Anton Trstenjak, sta znani osebnosti, ki prihajata iz nekoliko odmaknjenega, pa zato toliko bolj mirnega, čudovitega kraja, iz Negove. Še po čem drugem je ta kraj v občini Gornja Radgona poznan skorajda vsakemu Slovencu, pa tudi mnogim izven meja Slovenije.

Skoraj v celoti obnovljen mogočen Negovski grad, kjer se odvijajo številni kulturni, etnološki, glasbeni, kulinarični in enološki dogodki, kot na primer Salon Traminec, danes žal zapuščeno Negovsko jezero, v ta kraj privabljajo številne obiskovalce. Ob gozdičku se nahaja tudi kraj večnega počitka, lepo urejeno in vzdrževano pokopališče, ki pa je na žalost, po mnenju mnogih domačinov, njihov največji problem, povezan s smetmi. In, kar je še bolj zaskrbljujoče, za ta problem so v največji meri krivi sami krajani, oziroma nekateri izmed njih. Nekateri posamezniki, ki ne premorejo pietete do umrlih prednikov, izkoriščajo kontejnerje namenjene za odpadke s pokopališča in vanje odlagajo svoje smeti. Pa ne samo smeti, v kontejnerjih se znajdejo tudi gospodinjski odpadki, v času kolin celo čreva in kože prašičev.

Krajevna skupnost Negova vzorno skrbi za pokopališče, vendar predsednik Sveta KS Štefan Pučko, ki verjetno razmišlja tudi o namestitvi video nadzora, pravi: "Nekateri posamezniki vozijo v kontejner tudi gospodinjske odpadke in ob domačih kolinah tudi čreva in kože prašičev, kar je še najhuje. Ker je odvoz zelo drag je težko naročati odvoz za vsakim takim smrdečim dovozom. Ljudje, ki obiskujejo pokopališče se zgražajo, saj v končni fazi ne veš ali v kontejnerju leži kako truplo ali samo koža in črevesje živali. Nikakor nam ni jasno, na kakšen način vplivati na takšne posameznike, da tega več ne bi počeli. Kontejner ob pokopališču je namenjen za odpadke z grobov in s takim početjem posamezniki ljudje kažejo svoj odnos do svojih pokojnih. Le tisti, ki je dal napis na kontejner (o prascu in prasici op.p.) pa si zasluži nagrado KS Negova".


Več v Črna kronika