Vaška tržnica in »Radenski špricar 2015«

Med ducat špricarji letos najboljši s kmetije Klobasa

Filip Matko, sobota, 11. april 2015 ob 19:491
Vaška tržnica v Radencih

Vaška tržnica v Radencih

Po slabih, vetrovnih in hladnih dnevih se je konec tega tedna prikazalo toplo sonce in v soboto, 11. aprila, je bil »ta pravi« dopoldan za tradicionalno vaško tržnico Zavoda za turizem in šport v Radencih, kot tudi za istočasni 4. izbor za laskavi naslov »Radenski špricar 2015«.

Na ploščadi pred pošto in banko v Radencih, kjer so tradicionalno razpostavljene stojnice sobotnih vaških tržnic med 9. in 13. uro, je bila možna pokušina dvanajstih različnih sodelujočih pridelovalk in pridelovalcev vina Vinske pokrajine Podravje (Radgonsko-kapelske gorice). Špricarje je ocenjevala petčlanska komisija. Vodil jo je predstavnik somelierjev Slovenije Peter Pertoci, ob njem pa so sodelovali: Elizabeta Budja iz Radenske, direktorica Zavoda za turizem in šport Radenci Sonja Billy, vinska kraljica Radgonsko-kapelskih goric Anja Trstenjak in podžupan Občine Radenci Aleš Kaučič.

Za špricarje so svoja vina prispevali: Vinogradništvo Kolmanič z Rožičkega vrha, Radgonske gorice d.d. Gornja Radgona, Vino Bratuša (Simon) z Aženskega vrha, Dragotin Lepoša iz Radencev, Nada Ilješ iz Radencev, Vina Vočanec (Ivan) s Spodnjega Kocjana, Vinogradništvo Lukovnjak s Kapelskega vrha, Ivan Korošec z Rožičkega vrha, Anton Žitek iz Radencev, Marija in Marjan Mir s Polic, Kmetija Klobasa iz Okoslavcev in Andrej Zemljič iz Šratovcev. Komisija je prisodila letošnji naslov »Radenski špricar 2015« Kmetiji Klobasa iz Okoslavcev, na drugo mesto je uvrstila špricar Ivana Korošca z Rožičkega vrha in na tretje mesto špricar Simona Bratuše z Aženskega vrha.

V kulturnem delu tokratne prireditve ob tradicionalni vaški tržnici sta nastopila pevska skupina Vrelec iz Radencev ter harmonikar Tomi Bratuša, letošnji maturant Srednje gostinske in turistične šole Radenci. So pa prireditev obiskali tudi učiteljice in učitelji Osnovne šole Markovci na Dravskem polju, ki so to soboto bili na strokovni ekskurziji po Radencih.