V Prlekiji je bujno zacvetela oljna ogrščica

Polja v Prlekiji so se odela v rumeno barvo

Jože Žerdin, sreda, 29. april 2015 ob 17:05
Oljna ogrščica na prleških poljih

Oljna ogrščica na prleških poljih

V zadnjih dneh so temperature krepko presegle čez 20 stopinj Celzija in ozračje se je segrelo in ob lepem sončnem vremenu je oljna ogrščica bogato zacvetela in polja v Prlekiji so se obarvala v rumeno barvo.

V Sloveniji se oljna ogrščica seje v zadnjih desetih letih, saj je zamenjala sladkorno peso. To je industrijska poljščina, katero poleg čebel, ki na rumenih cvetovih nabirajo medovino, uporabljajo tudi v industriji. Oljna ogrščica se seje zadnje dni avgusta do prve dekade meseca septembra, setev je odvisna od semena in priprave zemlje. Med rastjo mlade rastline pogosto napadajo škodljivci, zato jo je potrebno škropiti v jeseni in spomladi. Je zelo zahtevna rastlina, ki rabi veliko mineralnih gnojil za dognojevanje. Dozori prve dni julija, njeno seme je črne barve, kateremu pravimo črno zlato. Žanjejo jo z žitnimi kombajni, spada med oljarice, iz nje se pridobiva rastlinsko olje, uporablja pa se še za pridobivanje biodizla za pogonska goriva.

Največ koristi iz bujnih rumenih cvetov pa imajo čebelarji in njihove čebele, katere jim sedaj pridno v čebelje panje prinašajo medovino, čebelarji pa imajo sedaj polne roke dela, kmalu bodo točili med oljne ogrščice. Tja so pripeljali tudi svoje čebelnjake. Rumena polja oljne ogrščice smo na filmski trak zabeležili v ponedeljek 27. aprila pri vasi Krapje pri Ljutomeru, video pa je iz leta 2013.


Več v Narava