Rode umaknil kazensko tožbo proti novinarju Dejanu Karbi

Po odškodninski tožbi je kardinal Rode umaknil tudi kazensko tožbo, ki jo je vložil proti Delovemu novinarju Dejanu Karbi

Prlekija-on.net, torek, 2. junij 2015 ob 18:06
Dejan Karba

Dejan Karba

Po poročanju časnika Delo, je Franc Rode ustavil kazenski postopek proti novinarju Dejanu Karbi. Karba je tako prejel sklep, s katerim je sodišče proti njemu ustavilo kazenski postopek po zasebni kazenski tožbi, ki jo je proti njemu vložil Rode. Rode je kazensko tožbo sam umaknil.

Rode je Karbo s kazensko tožbo preganjal zaradi domnevnega opravljanja, ker je Karba v več člankih zapisal, da je bil Rode leta 1969 intimen s Tanjo Bredo, ki je leto pozneje rodila sina Petra Stelzerja.

Nekdanji ljubljanski nadškof in metropolit, zdaj kardinal Rode je takratno poročanje Dela zanikal ter zavrnil trditve, da je prelomil celibat in izrazil pripravljenost na analizo očetovstva s testom DNK. Test so opravili na univerzitetnem inštitutu v Münchnu, analiza pa je pokazala, da med Stelzerjem in Rodetom ni sorodstvene povezave. Rode je nato preko odvetniške pisarne Zidar Klemenčič vložil zasebno kazensko tožbo proti Karbi.

Zaradi opravljanja in raznašanja neresničnih trditev iz zasebnega življenja, je Rode Karbo poleg kazenske tožbe, preganjal tudi z odškodninsko tožbo, s katero je od novinarja in časopisne hiše Delo zahteval opravičilo, umik izjav in 30.000 evrov odškodnine. Ta postopek se je končal natanko pred enim letom s poravnano.


Več v Črna kronika