Proslava dneva državnosti v Sv. Juriju ob Ščavnici

Slavnostni govornik je bil nekdanji poslanec DZ in eden izmed ustanoviteljev občine Jožef Kocuvan

Branko Košti, četrtek, 25. junij 2015 ob 23:59
Slavnostni govornik je bil Jožef Kocuvan

Slavnostni govornik je bil Jožef Kocuvan

Občani občine Sv. Jurij ob Ščavnici so dan državnosti obeležili v sredo, 24. junija, na slovesnosti v Kocbekovi dvorani KUS. Na praznovanju se jim je pridružila tudi delegacija Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) Gornja Radgona.

Prireditev je povezovala Polonca Fiala, prvi govornik pa je bil župan Miroslav Petrovič, kateri je predstavil nekaj dejstev iz zgodovine osamosvajanja in vključevanje mlade države v mednarodne organizacije, vključno s članstvom v OZN, katere članica je Slovenija postala 22. maja 1992. »Takoj zatem, ko smo dosegli temeljni  cilj, pa je naša pravljična zgodba začela bledeti. Takrat se nismo zavedali, da samostojnost Slovenije ni cilj, ampak šele začetek poti, za katero nismo mislili, da bo tako težka. Poti, na kateri bomo imeli možnost dokazati, ali smo res sposobni živeti samostojno v svoji demokratični državi, ki bo svojim državljanom zagotavljala človeka vredno življenje. Danes lahko vidimo, da smo v nekem trenutku skrenili s poti. Pravo pot bomo našli šele takrat, ko bodo tudi pri nas domovinsko pravico našle vrednote, kot so poštenost, delavnost, pridnost, znanje, solidarnost in sočutje in ko bo posameznik s temi vrednotami lepše in bolje živel in ne obratno, kot se marsikdaj zdi«, je med drugim povedal župan.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik OZVVS G. Radgona Niko Brus, ki je dejal, da bi »jutrišnji dan moral biti za večino več kot običajem praznik, je dan, ko bi morale biti posebej na naših domovih množično izobešene slovenske zastave. Je čas, ko se še živo spominjamo agresije JLA na našo mlado državo, posebej G. Radgono, takoj naslednji dan, že 26. junija, po sprejemu deklaracije in temeljne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije« in spomnil na enotnost, s katero smo takrat uspeli ubraniti samostojnost. »Enotni kot takrat nismo bili nikoli več. Kljub temu pa moramo pozitivno razmišljati in z optimizmom zreti v prihodnost. Pred 24 leti smo se odločili za samostojno pot, za mir, svobodo, pravičnost in boljše življenje. Mir zaenkrat imamo, vse drugo pa lahko uresničimo le, če bomo delovali enotno, ne glede na politično pripadnost, saj je Slovenija domovina vseh Slovenk in Slovencev. Rdeča zvezda nas ne bi smela deliti, zvezde so nad nami in nam kažejo pravo pot domov« je zaključil Niko Brus in vsem zaželel lepo praznovanje.

Slavnostni govornik je bil Jožef Kocuvan, poslanec DZ v mandatu 1992 do 1996 in eden izmed ustanoviteljev Občine Sv. Jurij ob Ščavnici. Kronološko je opisal postopke sprejemanja ključnih odločitev in spomnil, da so tudi v, takrat še KS Videm, v parku pred župniščem v znak razglasitve slovenske države, zasadili lipo, katera še raste in ima v koreninah spominsko listino. V nadaljevanju je opisal potek agresije JLA, odločno borbo enot TO, policije in prebivalstva za ohranitev pravice do samoodločbe in diplomatska prizadevanja za mednarodno priznanje nove države Slovenije. »Ugotavljam, da postopoma začenja delovati pravna država in da se spoštuje varstvo človekovih pravic, vendar prepočasi«, je povedal Kocuvan in spomnil na čas nastajanja Občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ko smo »bili priča nespoštovanju pravne države. Kljub odločbi Ustavnega sodišča se niso spoštovali občinski predpisi, posameznim ljudem je bilo odvzeto dobro ime in spoštovanje, ki se še vleče v današnje čase«. Ob koncu je Sloveniji in občini zaželel še mnoga, z zdravo pametjo prežeta leta.

V kulturnem delu programa so nastopili MPZ Sv. Jurij ob Ščavnici, mlada harmonikarka Eva Tompa, mladi plesalec plesne šole ZEKO Elias Ljubec in domača pesnica Monika Čuš.


Več v Kultura in izobraževanje