Naše kraje neurje v večini obšlo

V ponedeljek, 29. julija popoldan, so neurja po državi povzročala velike nevšečnosti. Močan veter je ruval drevesa in odnašal strehe, najhuje je bilo na Primorskem in Notranjskem. Naše kraje je neurje v večini obšlo, ponoči je nad državo prišlo novo neurje, ki pa naših krajev ni doseglo.

ponedeljek, 29. julij 2013 ob 22:57

Gasilci iz Veržeja so ob veliki suši preizkušali vodne hidrante

Ker v deželi ob Muri že več dni traja vročinski val in vročina ne pojenja, in je vsak dan vse bolj vroče, narava, rastline in drevje že čutijo veliko pomanjkanje vode in bo potrebno zalivati. Zato so se gasilci iz Veržeja odločili, da po vasi Veržej pregledajo in preizkusijo vodne hidrante, predvsem zaradi požarne varnosti.

sobota, 27. julij 2013 ob 20:52

V Prlekiji se je rod lastovk povečal

Med pticami selivkami je tudi ptica lastovka, ki večkrat gnezdi, predvsem v govejih in svinjskih hlevih. Lastovke se zgodaj spomladi vrnejo iz toplih krajev, največ lastovk se vrne v deželo ob Muri iz južne Afrike, večine njihove poti, se peljejo na ladjah, trajektih, na kopnem pa večji del letijo nad drevjem.

ponedeljek, 22. julij 2013 ob 17:53

Po brezplačno zdravilno vodo k Ivanovem izviru na Razkrižje

Občina Razkrižje je znana po prijaznih in gostoljubnih ljudeh. Na brežini reke Ščavnice je Ivanov izvir, iz njega teče zelo hladna in čista voda. Po ljudskem izročilo je izvor znan iz davnih časov. Prebivalci Razkrižja pravijo, da je bil ta izvir že pred 1700 leti, prej kot je že obstajala razkriška cerkev.

sobota, 20. julij 2013 ob 13:143

Sova uharica v krošnji hruške v Veržeju

Pri Zavodu Marianum v Veržeju imajo posajeni ličen sadovnjak s sadnim drevjem. Večji del sadovnjaka imajo zasajenega z jablanami, nekaj tudi hrušk in drugega sadnega drevja. Večino tega sadja porabijo v Zavodu Marianum, kjer imajo stanovalce in goste.

četrtek, 18. julij 2013 ob 18:20

Belo morje cvetoče ajde na odranskih poljih

Ajda, ki spada med žitarice, se zadnje čase v deželi ob Muri seje vse bolj poredko. Ajda je najboljši čistilec zemlje, ki najbolj očisti zapleveljene njive od trav. Veliko pa jo danes tudi sejejo zaradi kolobarjenja.

petek, 12. julij 2013 ob 20:06

Od države 47.000 evrov za letalsko obrambo pred točo

Letalski center Maribor in Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, sta sklenila dogovor o izvajanju posipanja točonosnih oblakov s srebrovim jodidom v severovzhodni Sloveniji.

torek, 9. julij 2013 ob 18:121

Strupi z neba?

V petek, 14. junija zjutraj, je nad našimi kraji, sprva modro nebo, prekrila "mreža" belih črt, ki jih za sabo puščajo letala med letenjem. Ta "mreža" je nato na nebu ostala celo dopoldne in se razlegla v oblačnost.

sobota, 22. junij 2013 ob 08:251

Padli so prvi klasi letošnje žetve v Pomurju

Na prvi poletni dan letošnjega leta, ko so se dnevne temperature dvignile krepko čez 35 stopinj Celzija se je v petek, 21. junija, na prekmurskih poljih v okolici Beltincev začela prva letošnja žetev. Padli so klasi ječmena.

petek, 21. junij 2013 ob 21:58

Počitek v vročih pasjih dneh v pleteni košari

Vsaka kmečka družina ima rada mačke. V teh vročih dneh, ko so temperature prestopile krepko čez 30 stopinj Celzija, so domače živali najbolj izpostavljene vročini in rabijo dosti vode ter hladne sence in počitka. Zato se v teh vročih dneh najraje zatečejo v temne in hladne prostore in tam počivajo.

sreda, 19. junij 2013 ob 16:59