Iz javne razgrnitve AN OVE: »O vzvišenosti in aroganci uradnikov ter samoumevni podrejenosti in ponižnosti državljanov«

12. julija 2017 je na Ministrstvu za infrastrukturo potekala javna razgrnitev okoljskega poročila za akcijski načrt za obnovljive vire 2010 – 2020 (AN OVE) in dokumenta AN OVE. Dogodka so se udeležili tudi zainteresirani Pomurci, ki so AN OVE prebrali in se seznanili z napovedjo, da namerava država v bližnji prihodnosti na Muri zgraditi več velikih hidroelektrarn. Ob tem so podpisani Sonja Bezjak, Andreja Slameršek, Nataša Bavec, Darko Lorenčič, Tadej Törnar in Jernej Tö ...

torek, 25. julij 2017 ob 08:549

Pokazali so kako se je nekoč želo in kosilo

Julij je čas počitnic, dopustov, velike vročine, različnih prireditev in dogodkov, pa tudi čas žetve zlatega zrnja. Prav v tem času, po izjemno veliki vročini, je v organizaciji Društva podeželskih žena Gornja Radgona, kateremu so pomagali KZ Radgona, Občina in KSS Radgona, ob vaško gasilskem domu v Spodnji Ščavnici potekal že 35. po vrsti tradicionalni praznik žetve, ki iz leta v leto potrjuje, da je tovrstno ohranjanje starih kmečkih običajev in opravil, vedno dobrodošlo. In ...

ponedeljek, 24. julij 2017 ob 22:00

Marino Kegl v polfinalu olimpijade gluhih

Pomurski tenisač Marino Kegl se je uvrstil v polfinale olimpijade gluhih, ki poteka v Samsunu v Turčiji. V četrtfinalu je premagal Indijca Prithvija Sekharja s 6:3 in 6:2, v sredo pa ga v polfinalu čaka Ekvadorec Andres Vasquez, ki je v četrtfinalu nekoliko presenetljivo izločil aktualnega olimpijskega prvaka, Madžara Matheja Gaborja.

ponedeljek, 24. julij 2017 ob 21:22

Romski nogometaši se vračajo domov

Izjemno slovesno je bilo konec minulega tedna v enem najbolj naprednih romskih naselij v Sloveniji, v Pušči pri Murski Soboti. Na nogometnem igrišču na Pušči je bila namreč uradna otvoritev dolgo pričakovanih nogometnih slačilnic, ki sta jih z okoli 240.000 evrov financirala Mestna občina Murska Sobota in Fundacija za šport Republike Slovenije. Tako se NK Pušča, ki tekmuje v II. MNL Murska Sobota in je kar nekaj časa, kot gostitelj nastopala na igrišču v Bratoncih, vrača domov in ...

ponedeljek, 24. julij 2017 ob 18:03

Mladi Pomurci, evangeličani, v Severni Irski

Na spletnih straneh »Prlekija« smo lansko poletje poročali o tridnevnem slovensko-angleškem taboru mladih evangeličanov, ki ga je v dneh od 14. do 16. julija pripravila in izvedla Evangeličanska cerkvena občina Murska Sobota v Mladinskem domu na Hodošu. Tedaj je na taboru sodelovalo 20 mladih Pomurk in Pomurcev ter sedem mladih iz Severne Irske s tremi spremljevalci.

ponedeljek, 24. julij 2017 ob 15:08

Za uničenje neeksplodirane bombe vse nared

V bližini vurberškega gradu so v petek našli neeksplodirano bombo. Pripadniki državne enote Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so ugotovili, da gre za 250-kilogramsko neeksplodirano ameriško letalsko bombo iz II. svetovne vojne.

ponedeljek, 24. julij 2017 ob 14:4518

V Križevcih dirkali tudi s poniji in oslički

V nedeljo, 23. julija, se je v Križevcih pri Ljutomeru spet zbrala velika množica ljubiteljev kasaških dirk, saj je Kasaško društvo Križevci priredilo IX. kasaške dirke. Gledalci so uživali v šestih kasaških dirkah različnih disciplin ter eni posebni dirki ob kateri so se tekmovalci kot tudi gledalci zelo zabavali.

ponedeljek, 24. julij 2017 ob 14:03

Blagoslov novega zvona in obnovljene vaške kapele sv. Jožefa na Cvenu

Sobota, 22. julija 2017, je bila na Cvenu prav posebna, praznična sobota. Na Cvenu je namreč zapel nov vaški zvon. Vse navzoče je naprej nagovorila članica župnijskega sveta, Elza Božič. Sledil je pozdrav gospoda župnika, dekana, Andreja Zrima, obred posvetitve in dvig zvona. Dvig zvona je spremljala glasba Felicite Heric s hčerkami. Poleg g. Andreja Zrima sta pri maši sodelovala tudi msgr. Izidor Veleberi in duhovnik g. Marjan Nemec, ki je domačin. To slovesno soboto je vodila Marja ...

nedelja, 23. julij 2017 ob 22:24

Kje vse gučijo prleško?

Slovenščina ima med vsemi slovanskimi jeziki največ narečij, več kot 40 (nekateri raziskovalci slovenski jezik delijo v še več manjših narečnih skupin), ki jih razdelimo v sedem narečnih skupin: gorenjsko, dolenjsko, štajersko, koroško, primorsko, rovtarsko in panonsko, kamor spada tudi prleško narečje. V panonski skupini so še poleg prleškega, haloško, prekmursko in slovenskogoriško narečje. Prleki za sebe tudi rečemo, da gučimo, ne govorimo.

nedelja, 23. julij 2017 ob 19:1955

Sto sedemdeset udeležencev na 13. srečanju starodobnih vozil

Društvo Oldtimer Stara Gora je v soboto, 22. julija, pripravilo 13. srečanje starodobnih vozil, ki je pred društvene prostore v Bolehnečicih privabilo sto sedemdeset lastnikov in sovoznikov osebnih avtomobilov, mopedov, motorjev in motorjev s prikolico častitljive starosti.

nedelja, 23. julij 2017 ob 12:591