Tito, 30 let pozneje

Mineva 30 let od Titove smrti

Dejan Razlag, ponedeljek, 3. maj 2010 ob 18:592
Josip Broz Tito

Josip Broz Tito

Te dni mineva 30 let od smrti Josipa Broza Tita, jugoslovanskega maršala, politika hrvaško-slovenskega rodu, dolgoletnega in dosmrtnega predsednika SFRJ, v zadnjem času pa od dela slovenske javnosti označenega tudi kot velikega zločinca.

Veliko prahu je lani dvignilo odkritje množičnega grobišča v Barbara rovu, del rudnika Huda jama pri Laškem in poimenovanje štajerske vpadnice v Ljubljani v Titovo cesto, kar je sprožilo nasprotovanje in ogorčenje dela slovenske javnosti. Kakšno pa je vaše mnenje o Titu?

"Dne 4. maja 1980. leta ob 15.05 je v Ljubljani prenehalo biti veliko srce predsednika naše Socialistične federativne republike Jugoslavije in predsednika predsedstva SFRJ, predsednika zveze komunistov Jugoslavije, maršala Jugoslavije in vrhovnega poveljnika oboroženih sil Socialistične federativne republike Jugoslavije Josipa Broza Tita.
Huda bolečina in globoka žalost pretresata delavski razred, narode in narodnosti naše države, slehernega našega človeka, delavca, vojaka in bojnega tovariša, kmeta, intelektualca, slehernega ustvarjalca, pionirja in mladinca, dekle in mater."

Tako je bilo zapisano v posebni izdaji tednika Mladina o Titu, ki je izšel dan po smrti, 5. maja 1980. To izdajo lahko prelistate v virtualni obliki.

Za ogled časopisa, kliknite na spodnjo sliko. Listate lahko z gumbi naprej in nazaj ali pa obračate liste z miško. S klikom na posamezno stran časopisa lahko stran povečate, da jo lažje berete.

Mladina - Tito

Obisk Tita v naših krajih

Jernej sreda, 5. maj 2010 ob 11:13

To ja

optix sreda, 5. maj 2010 ob 12:20

To ja

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.