Maribor - Evropska prestolnica kulture 2012

Maribor med TOP 10 destinacijami za 2012 po Lonely Planet-u

Karmen Razlag, četrtek, 12. januar 2012 ob 10:202
V letošnjem letu na naši spletni strani pričenjamo z novo rubriko Popotnik, kjer bomo predvidoma dvakrat mesečno objavljali članke iz nam bližnje ali daljne okolice in poskrbeli, da boste začutili delček krajev, dežel, dogodkov, ki jih bomo opisovali.

Maribor med TOP 10 destinacijami
Za začetek smo izbrali drugo največje mesto v Sloveniji, Maribor. Naziv Evropska prestolnica kulture, ki si ga Maribor v letu 2012 deli s portugalskim Guimaraesom, je štajerski metropoli omogočil uvrstitev med 10 najbolj atraktivnih destinacij, katerih obisk v letu 2012 zapoveduje priznana založba turističnih vodnikov Lonely Planet.

Maribor imenujejo skriti dragulj Slovenije, izpostavljajo ogled starega mestnega jedra z gradom in obisk katerega izmed številnih mestnih lokalov in dogodkov, ki jih bo v tem letu izjemno veliko z namenom privabiti v Maribor čim več obiskovalcev Slovenije, ki se povečini ustavijo v Ljubljani, na Bledu in v Triglavskem narodnem parku.

Evropska prestolnica kulture 2012
Kulturnih dogodkov bo veliko tudi v partnerskih mestih Murski Soboti, Ptuju, Slovenj Gradcu, Velenju in Novem mestu. V Mariboru pa je te dni že skoraj vse nared za prvi obrat Evropske prestolnice kulture, ki se bo zgodil to soboto, 14. januarja 2012, ob 20. uri na Trgu Leona Štuklja, ko bo na sporedu osrednja slovesnost ob uradnem pričetku prestolovanja Maribora evropski kulturi. Slavnostna govornika na otvoritveni slovesnosti bosta častni pokrovitelj MARIBOR 2012, predsednik Republike Slovenije Danilo Türk in Androulla Vassiliou, evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade.

Podrobnejše informacije o vseh dogodkih, je moč dobiti v informacijski točki Maribor 2012 na Trgu Leona Štuklja, vse turistične informacije pa v Turistično informacijskem centru Maribor, ki se nahaja v neposredni bližini na Partizanski ulici.

Maribor - mesto doživetij
Mesto Maribor je umeščeno med čudovito naravo Pohorja, ki tako pozimi kot poleti nudi veliko možnosti za aktivno preživljanje prostega časa, in vinorodnih gričev, posejanih s turističnimi kmetijami in vinotoči, kamor ste vabljeni na pokušino vrhunske vinske kapljice in okusne štajerske kulinarike. Skozi mesto se vije reka Drava, ki ponuja izjemna doživetja, tako na reki kot ob njej, vožnjo s tradicionalnim splavom, ladjico ali kajakom, sprehod ali kolesarjenje. Na njenem nabrežju se nahaja najstarejši predel mesta, Lent, kjer na vas čaka Stara trta, najstarejša trta na svetu ter hram vinske kulture, Hiša Stare trte, muzej in vinoteka. Zatem se podate na odkrivanje srednjeveških stolpov in ostalin mestnega obzidja skozi zanimive trge in mestne ulice, ki vas pripeljejo vse do mestnega parka od koder se je moč povzpeti tudi na Piramido in Kalvarijo, mestna vinska griča s čudovitim razgledom.

Mesto pa skriva tudi svoje podzemlje, eno najstarejših in največjih vinskih kleti Evrope, Vinagovo vinsko klet. Vznemirljiva doživetja v Mariboru zagotavljajo tudi številni dogodki kot so Festival Lent, Festival Stare trte, Festival Maribor, v tem letu pa bo le-teh na voljo še veliko več. Torej, vabljeni v Maribor!


Naslednjič se bomo podali na sever ter vam predstavili Islandijo in mesto Reykjavik, deželo ognja in ledu, ki je bila izbrana za naj destinacijo za potovanje v letu 2012 po mnenju bralcev Lonely Planet-a.

Borut Rojs petek, 13. januar 2012 ob 19:06

bravo Karmen, to je turizem in marketing. Tako naprej

KaRmen ponedeljek, 16. januar 2012 ob 17:07

Hvala Borut ... je treba delat Nasmeh

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.