Solčavsko - harmonija treh dolin

Evropska destinacija odličnosti 2009

Karmen Razlag, četrtek, 29. marec 2012 ob 12:232
Solčavsko je dežela treh dolin pod vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank, Logarske doline, Robanovega in Matkovega kota. Krajinska parka Robanov kot in Logarska dolina s svojimi gozdovi, varovanimi območji v evropski mreži Natura 2000 in čudovitimi krajinskimi podobami pričajo o trdni povezanosti domačinov z naravo skozi stoletja.

Evropske destinacije odličnosti
Projekt "European Destinations of ExcelleNce" (Evropske destinacije odličnosti) ali krajše EDEN je zasnovala Evropska komisija v skladu z usmeritvami evropske turistične politike. Glavni cilj projekta je promocija in razvoj trajnostnega turizma na nacionalni ravni. S pomočjo tega projekta se krepi sodelovanje med državami, ki skupaj tvorijo Evropsko mrežo EDEN.

V Sloveniji imamo izbrane štiri destinacije odličnosti. Slovenska destinacija odličnosti 2008 je Dolina Soče, 2009 Solčavsko, 2010 Reka Kolpa ter 2011 Idrija. Da bi lažje promovirali izbrane destinacije EDEN v Sloveniji se je oblikovala tudi Slovenska mreža EDEN, ki združuje vse zmagovalke projekta EDEN v Sloveniji in v letošnjem letu se namesto izbora nove destinacije odličnosti vrši promocija že izbranih destinacij odličnosti in samega projekta.

Solčavsko, Evropska destinacija odličnosti
Solčavsko je v letu 2009 prejelo naziv ''Evropska destinacija odličnosti'' na temo turizem in varovana območja. Program Solčavsko-harmonija treh dolin, ki je s svojo premišljenostjo zmagal med vsemi kandidati za naziv Evropske destinacije odličnosti v Sloveniji, združuje oglede in doživetja, srečanja z naravo in z domačini, s preteklostjo in s prihodnostjo, vselej s spoštovanjem naravnega okolja.

Tako Solčavsko vabi na doživljajsko odkrivanje naravnih in kulturnih posebnosti in nas nikakor ne pušča ravnodušnih. Kar začutimo ob prihodu, je občudovanje, kar nas prevzame ob razgledih, je spoštovanje, kar nas zamika, je odkrivanje in kar nas navduši, je uživanje. Zatorej, odkrivamo, uživajmo, občudujmo in spoštujmo Solčavsko!

Nova stavba v Solčavi, v kateri se nahaja Center Rinka – večnamensko središče za trajnostni razvoj Solčavskega, vzbuja pozornost sredi starih hiš tudi zaradi svoje lesene fasade.

Njena svetla notranjost, kjer najdemo Turistično informacijsko točko, razstavo o Solčavskem 'Sprehod v naročje Alp', multimedijsko dvorano, razstavno-prodajni prostor za izdelke z območja, podjetniški inkubator in občinske prostore, s prijetno toplino lesa in volne vzbuja občudovanje številnih obiskovalcev.

Koncem lanskega leta je izšla tudi nova knjiga 'Naša ovca in njena volna', kjer je predstavljena avtohtona ovca jezersko-solčavske pasme, ki je pomagala solčavskemu človeku preživeti v ostrih razmerah tukajšnjega območja. Knjiga je prav tako na voljo v Centru Rinka.

Solčavsko, Med naravo in ljudmi se pletejo zgodbe
Bilo mi je dano, da sem se udeležila programa, kjer smo se srečali z zgodbo Solčavskega skozi 'igrano zgodovino' območja izpred 150 let, s čimer smo podoživljali zgodbe tistega časa. Bili smo deležni etno-animacijske aktivnosti ''Med naravo in ljudmi se pletejo zgodbe'' - Preproste zgodbe s solčavskih planin, kjer smo s pomočjo animacijskih iger spoznali nekaj osnovnih dejstev o krajinskem parku Robanov kot, o naravi in povezanosti domačinov z naravo skozi stoletja. Med animacijo pa smo skupinsko opravili tudi nekaj zadanih nalog.

Etno-animacija je izraz, nastal na Solčavskem pred petimi leti, s čimer označujejo zabavno animacijo obiskovalcev, ki kot osnovo vključuje elemente etnološke in kulturne dediščine območja. Namen etno animacije ni samo zabava obiskovalcev ampak tudi razkrivanje zanimivih poudarkov iz narave in kulturne dediščine območja.

Vabljeni na etno animacije tudi vi!

Legionar četrtek, 29. marec 2012 ob 19:59

Lep prispevek! To ja

KaRmen četrtek, 5. april 2012 ob 15:45

Najlepša hvala! Me veseli in spremljajte rubriko Popotnik tudi v bodoče Nasmeh

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.