Balatonfüred in tedni vina ob Blatnem jezeru

Balatonfüred je madžarsko letoviško mesto ob Blatnem jezeru (Balaton), od Ljutomera je oddaljen 170km

Bianca Žitnik, četrtek, 9. avgust 2012 ob 19:376
Balatonfüred je madžarsko letoviško mesto ob Blatnem jezeru, ki je od Ljutomera oddaljeno 170km. Ob vročih dnevih se tam lahko osvežite na urejenem mestnem kopališču. Večina obiskovalcev v jezeru ne plava ampak se predajajo igram z žogo ali klepetu, popoldne pa je na programu tudi telovadba v vodi, ki se je obiskovalci številčno udeležijo.

V sklopu kopališča so trgovine in številni lokali, na pomolu nad jezerom pa je zanimiv lokal Ever Beach Cocktail Bar v katerem dobite vse znane alkoholne (Bloody Mary, Cosmopolitan, Caipirinha, Mojito, Margarita...) in okusne brezalkoholne koktajle, pa tudi za lačne poskrbijo.

V Balatonfüredu potekajo od 4. do 26. avgusta tradicionalni vinski dnevi, kjer pridelovalci vin okolice Blatnega jezera ponujajo svoja vina.

Tradicionalni tedni vina
Pozno popoldne na promenadi Tagore oživijo stojnice, saj tam potekajo od 4.8. do 26.8.2012 tradicionalni tedni vina, kjer pridelovalci vin okolice Blatnega jezera ponujajo svoja vina. Degustacija 1dl vina stane od 250 do 400 forintov - odvisno od sorte in pridelovalca, poskrbljeno pa je tudi za to, da se ne bi degustiralo na prazen želodec.

Bližina jezera ustvarja ugodno mikroklimo, tako da vinogradnikom uspeva ustvariti odlična bela, rdeča in rose vina. Ugodne pogoje za gojenje vinske trte pa so na tem področju spoznali že Rimljani. Vinske tedne spremlja tudi bogat glasbeno plesni program.

Slaščičarna Bergmann z dolgoletno tradicijo
Ob obisku Balatonfüreda pa ne smemo pozabiti na slaščičarno Bergmann. To je slaščičarna z dolgoletno tradicijo, z dejavnostjo se je namreč davnega leta 1939 začel ukvarjati Imre Bergmann v Györu. Leta 1992 in nato 1999 pa so odprli slaščičarni v Balatonfüredu, ki se pod imenom Bergmann Cukraszdak nahajata na Petofi Sandor utca 64 in na Zsigmond utca 1.

Če vam torej zmanjka idej kam na enodnevni izlet, obiščite Balatonfüred. Družine z otroki in ljubitelji iger z žogo lahko uživajo v jezeru, oboževalci žlahtne kapljice lahko spoznavajo madžarska vina, sladkosnedi pa pridejo na svoj račun v Bergmannovi slaščičarni.

Časa za sprehod ob jezeru in s tem opazovanje labodov, jadrnic in preprosto jezera skorajda zmanjka.

Mike666 petek, 10. avgust 2012 ob 06:11

Balaton je tak zakon. Je fejn ka nega tiatih tipičnih slovencof tan, ovi rejše hodijo na hrvatijo Pomežik . Jaz pa na balaton gren 2x letno. Pocene je či veš ki moreš bite,iz leta v leto bolj zrihtano. Naši se na morje lehko skrijejo. Kul

antigona petek, 10. avgust 2012 ob 12:03

Prosim, če bi kdo lahko delil kakšno izkušnjo, po kateri cesti se najbolj "splača" iti do Balatonfüreda. Ali po avtocesti okrog južnega dela jezera ali kje drugje? Hvala!

Dejan petek, 10. avgust 2012 ob 13:03

Gugl provi tak:

http://goo.gl/maps/sZ9Nu

Mike666 petek, 10. avgust 2012 ob 18:41

J..eš ti avtocesto. Idi po store cesti. Te pa gda boš blizek balatona glede za Keszthely te pa samo rovno po glovne cesti. Oznake za Balatonfüred maš tan celi cejt. Direktnega prideš. Po store cesti še moš ke za vidite po avtocesti pa čista nič, pa še okoli riti v žep boš ša. Aja pa mejej si v forinte ker eni radi cigonijo.
Veliko užitka ti želin.

antigona petek, 10. avgust 2012 ob 22:12

Hvala obema za pomoč in nasvet!

TUNČEK nedelja, 12. avgust 2012 ob 12:48

Lepo je tan ja, samo za cene pa je treba iskati primeren lokol, zato ke so zlo visoke, malo bole kak prinas.
Na primer, če smo dali na vesi malo čes mejo 150 forintof za pivo, je bilo tan 500 ali cilo 800 v elitnen lokoli.
Je pa čisto in lidje so prijozni, samo gužva je.
Jüžna obola pa se s severno nemre primerjati, ne po lepoti, ne po storitvah...

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.