4. Turno-kolesarski tabor KTK Koprivna

Komisija za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije je letos ponovno organizirala turno-kolesarski tabor v dolini Koprivne na Koroškem

Karmen Razlag, četrtek, 23. avgust 2012 ob 13:161
Turno kolesarstvo je oblika gorskega kolesarstva, ki nima tekmovalnih ciljev, ampak je kolesarjev cilj doživetje v naravi, kjer uživa tako pri vzponu kot pri spustu. V Sloveniji se v zadnjem obdobju vse bolj uveljavlja turno kolesarstvo in tako v okviru Planinske zveze Slovenije (PZS) od leta 2007 deluje komisija za turno kolesarstvo, katere namen je predvsem vzgoja in izobraževanje kolesarjev za varno in zabavno, a hkrati neškodljivo vožnjo v naravi.

Razvoj gorskega kolesarjenja sega v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja in le-to je privedlo do kolesarjenja tudi po planinskih poteh. Gorsko kolesarjenje pa je navdušilo tako kolesarje kot številne planince. Tako se je razvila posebna zvrst gorskega kolesarstva, t.i. turno kolesarstvo. Turni kolesar pa je kolesar, ki je skozi svojo planinsko vzgojo pridobil znanje o varovanju naravnega okolja in o nevarnostih gibanja v njem. To znanje s pridom uporablja pri svojih aktivnostih v naravi, spoštuje naravo in pravice ostalih uporabnikov.

V okviru posameznih planinskih društev se je ustanovilo že veliko turno-kolesarskih odsekov (TKO), v katerih delujejo usposobljeni turno-kolesarski vodniki, ki so si svoja znanja pridobili na posebnih izobraževanjih, ki jih organizira Komisija za turno kolesarstvo. Turno-kolesarski vodniki organizirajo turno-kolesarske izlete, ki so kolesarska druženja, namenjena prijetnemu preživljanju prostega časa v naravi in so namenjeni vsem ljubiteljem kolesarjenja, ki uživajo v vožnji, gibanju v naravi in spoznavanju novih krajev in prijateljev. Poleg tega si prizadevamo, da bi turno kolesarstvo dobilo svoj prostor na planinskih poteh in se pri vožnji držimo Priporočil turnim kolesarjem.

Osnova za pripravo Priporočil za turno kolesarstvo PZS so bila uporabljena Pravila kolesarstva Mednarodne gorsko kolesarske organizacije IMBA (International Mountain Bicycling Association).

Priporočila turnim kolesarjem so tako sledeča:
Kolesari samo po dovoljenih poteh.
Kolesari brez puščanja sledi.
Nikoli ne plaši živali.
Obvladuj kolo.
Spoštuj ostale uporabnike.
Ture načrtuj vnaprej.

Nov zakon o planinskih poteh primerno ureja možnost skupne rabe nekaterih planinskih poti za hojo in turno kolesarjenje, vendar pa ne opredeljuje pravil gibanja kolesarjev na planinskih poteh. Le-to je naloga komisije, da usmerja delovanje turnih kolesarjev, ter s tem tudi prispeva k sožitju uporabnikov planinskih poti.

Gorski kolesarji so namreč poti sprva uporabljali po lastni presoji, brez omejitev, in to je pripeljalo do vse pogostejših nesporazumov z ostalimi uporabniki naravnega okolja in tako smo se znašli v neprijetni situaciji, ko se planinci počutijo ogrožene, turni kolesarji po krivem obdolžene, peščica neodgovornih kolesarjev pa si lasti pravico, da dela kar hoče na planinskih poteh. Zato je potrebno določiti pravila skupne uporabe planinskih in drugih poti, za kar se komisija ravno zavzema.

Turno-kolesarski tabori
Letošnje leto je bil že četrtič zapored organiziran turno-kolesarski tabor, ki je trajal od 10. do 15. avgusta in drugič zapovrstjo se je odvijal v dolini Koprivne na Koroškem. Udeleženci tabora, nabralo se je dobrih 6500 višincev, smo bili razdeljeni v dve skupini, lažjo in zahtevnejšo, pod budnim očesom izkušenih turno-kolesarskih vodnikov. Nastanjeni smo bili v Planinskem domu Pri Kumru, od koder smo se dnevno podajali na kolesarske ture v bližnjo okolico. Vsak dan smo imeli tudi delavnice (o tehniki vožnje, o osnovnih popravilih kolesa), kakor tudi vsak večer predstavitev ture naslednjega dne in potopisna predavanja. Neizmerno smo uživali v razgledih, ki so se nam odpirali ob osvajanju višinskih metrov in nabiranju prepotenih kilometrov, kakor tudi v spustih ter dobri družbi tako udeležencev, kot gostoljubnih domačinov.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj utrinkov iz tur, ki smo jih opravili na letošnjem taboru. Osvojili smo Topico, Strojno, Uršljo goro in Dom na Smrekovcu, vmes, v dnevu, namenjenem počitku, pa smo se peš podali še na Bistriško špico. Letošnji tabor je bil res izjemen in polni vtisov in spominov se že veselimo naslednjega.

TUNČEK petek, 24. avgust 2012 ob 09:23

Fse lepo in praf, samo ne se voziti po planiskih poteh - tan se hodi !!!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.