V objemu tajskih tigrov

Kraljestvo tigrov v Tajski provinci Chiang Mai

Karmen Razlag, četrtek, 28. februar 2013 ob 23:58
Chiang Mai, včasih poimenovan tudi kot "Chiengmai" ali "Chiangmai", je največje in kulturno najbolj pomembno mesto na severu Tajske. Je glavno mesto province Chiang Mai in se nahaja 700 km severno od Bangkoka ob reki Ping, med najvišjimi gorami v državi.

V zadnjih letih je Chiang Mai postal zelo moderno mesto, ki letno pritegne več kot 5 milijonov obiskovalcev med katerimi je do 2 milijona tujih turistov. Tako se je mestu na severu Tajske v letu 2012 uspelo prebiti tudi na seznam 25-ih najboljših destinacij na svetu izjemno popularne spletne strani TripAdvisor.

Kraljestvo tigrov
Med najbolj znanimi turističnimi atrakcijami, ki jih ponuja provinca Chiang Mai je obisk Kraljestva tigrov, ki je od mesta Chiang Mai oddaljeno dobrih 10-15 km. Gre za odlično kombinacijo turizma in ohranjanja divjih živali. Izkupiček od turističnega obiska Kraljestva tigrov je v glavnem usmerjen v naložbe za lastno vzrejo tigrov. Populacija tigrov na Tajskem se vsako leto zmanjšuje in ocenjeno je, da v divjini živi le še okoli 120 tigrov. Po trditvah strokovnjakov je samo še vprašanje časa, preden bodo tigri popolnoma izumrli. S tem, ko se človeška populacija veča, se zmanjšujejo področja za življenje tigrov.

V Kraljestvu tigrov stremijo k temu, da povečujejo populacijo tigrov. Ti tigri, ki jih vzrejajo, seveda niso pripravljeni na življenje v divjini, ampak ostajajo v ujetništvu od rojstva do smrti, kar je glede na trenutne razmere boljše, kot če tigrov sploh ne bi bilo, saj jim grozi izumrtje. Tigre, ki so bili rojeni v ujetništvu, hranijo pretežno s piščanci, zato so povečini manj agresivni kot tigri v divjini. In turisti plačujejo veliko denarja, da lahko preživijo približno 10-15 minut v njihovi družbi. Z izkupičkom poskrbijo tudi za samo izboljšanje splošnih življenjskih razmer tigrov in zanje pridobivajo vedno večje površine zemlje. Trenutno je v Kraljestvu tigrov več kot 30 tigrov.

Doživetje v Kraljestvu tigrov
Obiskovalcem Kraljestva tigrov je na voljo ogled tigrov in sprehod po parku proti plačilu vstopnine. Sicer so glavna atrakcija v Kraljestvu tigrov doživetja. Le-ta so pogojena z velikostjo tigrov in za vsako doživetje, torej bližnje srečanje s tigri različnih velikosti v njihovi kletki, je pripravljen poseben paket s posebno ceno. Tako se obiskovalci lahko odločijo med tem, ali bodo obiskali vse tigre od največjega do najmanjšega, ali le posamičnega. Za dobrih 10-15 minut je obiskovalcem na osnovi izbranega paketa v spremstvu izkušenih vodnikov na voljo bližnje srečanje s tigri v njihovih kletkah, kjer se z njimi lahko fotografirajo, jih samo opazujejo ali se jih dotikajo. Ob tem je možno najeti tudi osebnega fotografa. V kolikor pa imajo obiskovalci svoj fotoaparat jih vodniki z veseljem fotografirajo.

Primeri cen posameznih paketov:
Tiger, star 2-3 mesece = 620 Tajski Baht (cca 16 EUR), 10 minut
Tiger, star 4-8 mesecev = 620 Tajski Baht (cca 16 EUR), 10 minut
Tiger, star 9-12 mesecev = 420 Tajski Baht (cca 11 EUR), 15 minut
Tiger, star 13-30 mesecev = 420 Tajski Baht (cca 11 EUR), 15 minut
Najem profesionalnega fotografa = 299 Tajski Baht (cca 8 EUR)

Ste vedeli,
  • da so vse mačke potomke rodu Felis silvestris, ki se deli na afriško, evropsko in stepsko divjo mačko;
  • da je tiger od 36 vrst divjih mačk največji, saj lahko zraste do 230 cm dolžine, z dodatno več kot 1 m dolgim repom, njegova telesna teža pa doseže tudi 300kg;
  • da tigra prepoznamo po oranžnem kožuhu s črnimi progami;
  • da so med podvrstami precejšne razlike v velikosti, barvi in vzorcu;
  • da je tiger samotar in se le v času parjenja nekaj časa druži s samico, ki po 13-16 tednih brejosti skoti 2-4 mladičke;
  • da tigri ne živijo v Afriki, temveč v Aziji in sicer največ jih najdemo v Indiji in Sibiriji.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.