Siofok - izlet, vikend ali zabava

Siofok že 150 let velja za najpomembnejši kraj ob Blatnem jezeru

Bianca Žitnik, četrtek, 9. maj 2013 ob 17:36
Siofok leži na vzhodni obali Blatnega jezera (Balaton) na Madžarskem. Že 150 let velja za najpomembnejši kraj ob tem jezeru. 1893 je dobil priljubljen kopališki kraj naziv zdraviliški. Šele pred 45 leti pa je dobil mestne pravice.

Z razvojem kraja so se pojavile tudi potrebe po vodovodnem omrežju. Istočasno z izgradnjo le-tega leta 1912, so v središču kraja začeli graditi 45 metrov visok vodni stolp arhitekta Arpad-a Guth-a in Jenö-ja Gergely-a. Med 2. svetovno vojno je bil stolp poškodovan, vendar so ga leta 1945 rekonstruirali. Leta 1973 je stolp izgubil svojo prvotno funkcijo, v njem pa se danes nahaja informacijsko turistični center, v vodnem zbiralniku pa je Panorama cafe.

Na osrednjem trgu mesta je poleg vodnega stolpa še veliko kavarn in restavracij, ki kar vabijo k počitku ob kavi ali hladni pijači ali k okrepčanju z okusno madžarsko hrano.

Na sprehodu proti pristanišču si lahko ogledamo čudovite vile, saj je bil nekoč Siofok priljubljeno letovišče aristokracije.

Arhitekturna zanimivost je tudi železniška postaja. Zgradba je bila zgrajena leta 1904. Železniška povezava med Budo in Nagykanizso obstaja sicer že od leta 1861, od leta 1863 pa se vlak ustavlja tudi v Siofoku.

V pristanišču se je možno podati na eno od ladij, ki nas popelje po jezeru. V bližini pristanišča pa je obilica stojnic, kjer poskrbijo, da nismo lačni in žejni.

Poleg hotelskih plaž obstaja tudi javni velik travnat prostor ob jezeru. V bližini je čudovit park Jokai park z otroškimi igrali.

V tem jubilejnem letu se bo v Siofoku odvijalo veliko zanimivih dogodkov, kot so razni koncerti, 10. New Orleans Jazz festival, dnevi vina, festival vina in kruha, ribji festival, Palinka festival, ...
Več informacij dobite na www.siofokportal.com.

Kako do Siofoka? (do Lendave avtocesta ali navadni cesti)
Po Madžarski:
* navadna cesta: Lenti - Bak - Sarmellek - Balatonszentgyörgy - Balatonmariafürdö - Zamardi - Siofok  (2,5 ure)
* avtocesta: Pince - Nagykanizsa - Budapest (izvoz Siofok) (2 uri)


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.