Hrvaško Zagorje vabi med svoje čarobne griče

Blizu, a vseeno tako »daleč«, da so nam čarobni vinski griči, ki so od naše meje oddaljeni le streljaj, skoraj popolnoma nepoznani

Prlekija-on.net, četrtek, 17. oktober 2013 ob 11:11
Čeprav nesporno drži, da smo Slovenci veliki patrioti, kar še posebno velja pri žlahtni kapljici, pa je sem ter tja lepo, zanimivo in okusno pogledati tudi k sosedom. Recimo v Hrvaško Zagorje, ki je od Ljubljane oddaljeno približno toliko kot Goriška brda, povsem blizu pa je našim krajem. Blizu, a vseeno tako »daleč«, da so nam čarobni vinski griči, ki so od naše meje oddaljeni le streljaj, skoraj popolnoma nepoznani. Kar je še en razlog več, da si en dan ali konec tedna vzamete čas in se jim pustite zapeljati ...

Da je Hrvaško Zagorje še neodkriti biser, ki ga sooblikuje preplet čudovite narave, številnih dvorcev, odlične kulinarike in naraščajoče število vrhunskih vin, se še kako dobro zavedajo članice združenja WOW – žene i vino (v prev. ženske in vino). Združenje, ki zadnji dve leti skupaj s svojo ustanoviteljico in predsednico Sanjo Muzaferija, novinarko in urednico, aktivno sooblikuje hrvaško vinsko sceno, je zasnovalo projekt z duhovitim naslovom »Vinska vizita v Zagorju powered by WOW«. Glavna ideja projekta je bila predstavitev zagorskih bregov v prvi vrsti novinarjem iz sosednjih držav.

Petrać, Vuglec Breg in Bodren je samo nekaj izmed kleti v Zagorju, ki dokazujejo, da kliše o »zagorskih kislicah« že davno ne drži več. Da je temu tako so se lahko prepričali tudi udeleženci Vinske vizite, ki so tri dni raziskovali zagorske brege, njihova vina ter gastronomsko in turistično ponudbo. Prav posebno pozornost so posvetili kletema Petrać in Vuglec Breg, ki sta obiskovalce tako očarali, da so vsi po vrsti obljubili, da se še vrnejo. Med vrhunskimi požirki žlahtne kapljice, odličnimi zalogaji in čarobnimi pogledi pa se je našlo mesto tudi za obisk Muzeja Krapinskega človeka v Krapini.

Združenje WOW – Women on wine/ ženske in vino

Združenje WOW, ki je bilo ustanovljeno avgusta 2011 v Zagrebu, danes združuje skoraj sto članic – vinark, žena vinarjev, lastnic restavracij, gostiln in vinotek, sommelierk, eno-gastro novinark, vinskih trgovk, … Članice združenja WOW, kateremu predseduje ustanoviteljica Sanja Muzaferija, znana hrvaška novinarka, urednica in publicistka, aktivno sooblikujejo hrvaško vinsko sceno. Poleg rednih srečanj članic, ki se srečujejo ob raznih priložnostih prvenstveno povezanimi z vini, sodelujejo tudi na raznih festivalih (Wine gourmet weekend, Zagreb VinoIn, Vinistra), organizirajo vinske delavnice (kot so: delavnica z vinarkami, delavnica na temo ženskega vinskega okusa, delavnica o penečih se vinih), izbirajo in podeljujejo priznanja za WOW vina leta ter organizirajo celo svoj festival. Festival posvečen rose vinom je letos doživel svojo premiero na praznik žensk - 8. marca. Pink day, kot so poimenovale festival, je privabil preko 50 domačih in tujih vinarjev in nepregledno množico obiskovalcev, zaradi katerih je Muzej za umetnost in obrt v Zagrebu pokal po šivih. Več o WOW

Vinska klet Petrać, Hršak Breg
Na Hršak Bregu, v neposredni bližini Krapinskih toplic se nahajajo vinogradi in vinska klet družine Petrač. Okoli deset hektarov vinogradov je zasajenih z graševino (laški rizling), chardonnayjem, cabernet sauvignonom in merlotom. Vinograde zasajene z rdečima sortama (cabernet sauvignonom in merlotom) bi lahko uvrstili med eksperimentalne, saj omenjeni sorti nista tipični sorti severozahodne Hrvaške. Petračevi so se za njihovo zasaditev kljub temu odločili, saj menijo, da gre za rdeči sorti, ki dajeta najboljše rezultate.

Kapaciteta vinske kleti Petrać znaša 118 tisoč litrov, kar presega pridelek in nakazuje na tendenco po širjenju oziroma povečanju pridelave. V vinski kleti Petrać se pridelava vina prične z izborom najboljšega sadilnega materiala, nadaljuje s pripravo kvalitetnega zemljišča, pazljivim ravnanjem s trsi v času vegetacije, ter konča v kleti z natančnim delom izkušenega enologa. Vse to se odraža v vrhunskih vinih z osebnim podpisom. Da vinska klet Petrać že vse od svojega obstoja sledi ideji pridelave vrhunskih vin, pričajo tudi številna osvojena priznanja in medalje na ocenjevanjih na Hrvaškem, v Sloveniji in Italiji.

Sestavni del nove kleti je tudi prostor namenjen degustacijam in izobraževanju ter izmenjavi izkušenj med enologom, vinogradnikom in sommelierjem. V dogovoru s turističnim društvom Krapinske toplice in številnimi drugimi turističnimi agencijami, v vinsko klet Petrać prihajajo številni domači in tudi turisti, da bi si od blizu ogledali in okusili proizvodne procese nekoč in danes.

Vinska klet Vuglec, Vuglec Breg
Vinska klet Vuglec Breg nadaljuje stoletno tradicijo vinogradništva in vinarstva na področju Zagorja ter se z ljubeznijo in predanostjo trudi pridelati vrhunska vina zaznamovana s terroirjem. Vinska klet Vuglec je bila osnovana leta 2003 kot pomemben sestavni del istoimenske turistične kmetije. Istočasno so na južnem pobočju, kjer so bili ostanki starega vinograda, zasadili nov, visokokvalitetni vinograd s približno 16 tisoč trsi na 4 hektarih. Vzorno urejen vinograd s svojim spreminjanjem skozi letne čase zaokrožuje celovito podobo Vuglec Brega. Gostje tako lahko uživajo v sprehodih po vinogradu, kakor tudi v trgatvi z druženjem in zabavo z domačini, na kateri so vedno dobrodošli.

Obisk vinske kleti Vuglec Breg je posebno doživetje za vsakega gosta. Gosti lahko uživajo v degustaciji penečih vin pridelanih po klasični metodi ter mirnih vinih; med belimi lahko izbirajo med chardonnayjem, renskim rizlingom, graševino (laški rizling), sauvignonom, rumenim muškatom, zelenim silvancem in sivim pinotom, med rdečimi pa med modro frankinjo, in cabernet sauvignonom.

Torej, Hrvaško Zagorje, odlična ideja za eno-gastro izlet v nam bližnje, a dokaj nepoznane kraje.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.