Kolumbijski blatni vulkanček Totumo

Zabavna blatna kopel v blatnem vulkanu Totumo

Karmen Razlag, četrtek, 30. januar 2014 ob 16:43
V karibskem predelu Kolumbije se nekje na pol poti med Cartageno in Barranquillo nahaja blatni vulkanček Totumo. Hit med turisti. Po kakšni uri vožnje iz Cartagene ugledamo na koncu ceste ob sladkovodni laguni približno 15 metrov visoko gmoto v obliki stožca, na vrh katere vodijo strme lesene stopnice. V kolikor obiščemo vulkan v visoki sezoni, se lahko pripeti, da čakamo na vstop v blatno kopel kar dobrih 15 minut.

Previdno se povzpnemo po strmih stopnicah na vrh te gmote, kjer nas pričaka približno 4x4 metre velika blatna kopel neznane globine. Drug za drugim se počasi podamo v to, kot vročo čokolado, gosto tekočino, kjer nas sprejmejo maserji. S spretnimi gibi nas v celoti oblijejo z blatom in le oči so tiste, ki še kukajo iz te sivine. Ves čas nas budno spremljajo mladi fantje, ki fotografirajo naše izginjajoče človeške podobe. Brezskrbno lebdimo na gladini in tal sploh ne dosežemo. Ko se naveličamo vragolij in bojda blagodejnega učinka blatne kopeli, le to zapustimo in se počasi ter previdno podamo do lagune, kjer na nas že prežijo domačinke, da nas umijejo in iz nas očistijo vso blato.

Legenda o nastanku vulkana Totumo
Po legendi sodeč je vulkan Totumo nekoč bruhal ogenj. Tamkajšnji duhovnik je ta ogenj pogosto škropil z blagoslovljeno vodo saj je bil prepričan, da ta ogenj bruha sam hudič. Duhovniku je ogenj uspelo pogasiti in spremenil je gorečo sredico v blatno kopel, v kateri naj bi zatem hudiča tudi utopil.

V turizmu se odlično prodajajo zgodbe in doživetja
Ena izmed njih je tako zagotovo blatna kopel v vulkančku Totumo, kjer so iz nas naredili neprepoznavne pojave.
Zanimiv pa je tudi njihov pristop, saj vsak posameznik plača za opravljeno storitev (masiranje, fotografiranje, umivanje) neposredno prebivalstvu tamkajšnje vasice, ki te storitve opravljajo. Vsaka storitev stane 3.000 COP (COP = kolumbijski peso).

Blatni vulkani
Izraz blatni vulkan se v bistvu ne nanaša na resnični magmatski vulkan, saj ne bruha lave. Blatni vulkan se povečini nanaša na vsako točko na zemlji, kjer se izloča blatu podobna tekočina. Blato, ki ga takšni blatni vulkani izločajo, je v bistvu vroča voda, ki je segreta globoko pod zemeljsko površino, pomešana z različnimi podzemnimi mineralnimi surovinami.
Za turiste so najbolj zanimivi blatni vulkani ravno na karibski obali, saj se je v teh možno tudi kopati.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.