tota torek, 13. januar 2009 ob 09:40

Pozdovleni!
Sen nova na totih forumih, pa mi morete oprostiti, či bon naredla kej narobe. Mon pa eno pitanje, ki mi ne do mira. Komunala je pred krotkin podražila pobiraje smeti, zato ka jih vozijo v Puconce. Potli pa sen štela malo toto jihovo knigico, ki jo fsako leto dobimo domu. Notri je koledor pobiraja smeti. Či jas to fse praf razmin, mislijo od februara dale pobirati smeti samo na fsakih 14 dni (kontejnere ali po domočen smetišne konte). Mislijo pa nan dati nekše žute žakle, f kere bomo duma dovali plastenke pa vso drugo ropotijo, ker nosimo v žute kontejnere na jihovih ekoloških otokof. Tote žakle pa bodo pobirali pri hišah tudi vsakih 14 dni. Se provi, en tjeden kontejner, drugi tjeden pa žakel. Zej pa me zanima, či keri ve kak nan bodo zej to računali. Či mo mogli še stalno plačuvati tedenski odvoz ali do šli na 14 dnevnega. Plastike itak ne vozijo v Puconce, pač pa jih odojo Slopaki za nadaljno predelavo. To jin je čisti penes. Pa še odvoz smeti iz totih ekoloških otokof je že vključeni v ceno odvoza, ki jo mi plačujemo. Po toti moji kmečki pameti bi nan mogli po takšen odvoz smeti prepoloviti. Sploh mi neje nič jasno. Kej te mislijo žute kontejnere odstraniti z ekoloških otokof? Či smo dužni mi že duma ločevati odpadke, pa jih dovati f tote nove žute žakle, te kontejnerof več nemo nucali. Po drugi stroni pa mo itak mogli papir pa glažovino še stalno nositi na ekološke otoke, zakej te nebi mogli tudi plastike, kak smo jo do zej? Van poven, ka do dale isti računi hodili, smeti pa do nan pobirali fsaki druki tjeden. S ten do si opet delali čiste peneze. Ne ven, či de glih zadosti ka bi tak redko vozili smeti. Mislin, ka de večina lidi mela tak pune kontejnere, ka de fse vun kapalo. S ten do nas šteli prisiliti, ka si nabovimo vekše kontejnere. Vekši kontejner pa je enako višiša cena odvoza. Pametno, ne? Pa še to: kej pa pri blokih? Do tan liden nastavili še več kontejnerof? Jas mislin ka se tan itak nabere ogromno smeti fsaki tjeden. Kej pa te f dveh tjednih... Slovenski Neapelj. Tak ti ga to je, gdo vloda monopol. Kej pa vi drugi mislite?

Dejan torek, 13. januar 2009 ob 11:18

Nekak tak venda bode. Tote brošure glih nesen bra, prebra sen por člankov na interneti. Glede cen pa je blo nekej že na forumi napisano.

Članek: Priprave na ločeno zbiranje plastenk

Po sistemu od vrat do vrat bomo izmenično zbirali preostale komunalne odpadke v zabojnikih ter plastenke, pločevinke, embalažo iz sestavljenih materialov in folije, in sicer v rumenih vrečah. Vreče bo prejelo vsako gospodinjstvo v drugi polovici januarja brez dodatnega plačila," je na bistveno novost opozoril vodja službe ravnanja z odpadki pri KSP Ljutomer Zdravko Lebarič.

Za nabavo vreč bomo porabili 35 tisoč evrov, preostalo pa namenili za obveščanje in ozaveščanje," je razložil Lebarič, ki opozarja, da bo odvoz odpadkov iz gospodinjstev še vedno potekal tedensko, vendar na štirinajst dni izmenično za posamezne odpadke.

Ostali članki:

Smeti so posel?!

Ljutomersko komunalno podjetje toži občine

Komunalno-stanovanjsko podjetje Ljutomer ne namerava več odvažati smeti

Odškodnine so plačane

Komunala ima vsega dovolj

Forum:

KSP Lotmerk

Komunalni odpadki

MILAN torek, 13. januar 2009 ob 13:11

Respekt
smeti so dobro plačeni posel

MHA torek, 13. januar 2009 ob 15:46

Nej bi naredli tak, kak mojo v enih držovah. Plastika bi se mogla tak tržiti, kak steklo. F trgovini bi ti nej plastiko scoj zaračünali, ko pa bi prnesa jo nazej, pa bi ti tiste peneze vün dali. In tak bi fsakšemi blo žo to vršti plastiko, či pa jo že bi, pa bi jo brezdomci pobrali pa nesli f trgovino, pa nebi meli problema s plastiko.

tota torek, 13. januar 2009 ob 17:31

Ja, MHA, po eno stroni maš praf. Samo či bi res tak naredli, te razna komunalna podjetja ne bi profitof mela. Polek tega pa v žute kontejnere moremo metati še konzerve, piksne razne tetrapake pa drugo plastično embalažo. Pa od glažovine tudi fsega nemreš gverati f trgovino. Tote glažeke od frutekof, pa od raznih sadnih sirupof,pa še marsikej bi se nejšlo. Ne me narobe razmiti, jas sen 100% za ločuvaje odpadkof, pa za reciklažo. Soma nosin ves toti odpad na ekološke otoke f kontejnere. Samo to me moti, ka mo zej očitno plačuvali višjo ceno za polovično storitev KSP-ja.

Dejan torek, 13. januar 2009 ob 17:33

To bi itak trebalo tak narediti. Še glaži se fkrej mečejo, ker jih v trgovini ne jimlejo nazej. Na primer toti menjši glaži, bandidos pa tote zadeve. To bi se že na ravni kupca moglo tak narediti, ka bi fsakši za to skrbja. Bi blo meje smeti pa še recikliralo bi se ležje.

Legionar torek, 13. januar 2009 ob 19:35

Jas mislin, ka je toto sortiraje odpadkov čist v redi stvor! Lidje namreč proizvajamo z dneva v den več smeti in nekši red na toten področji je treba biti. Ne ven, zakej bi nam meje računali, se bomo itak vkrej dali isto teko smeti kak smo jih pred, samo mo jih pač mogli malo posortirati. Keko jas to razmin. bodo še dale vsaki teden odvožali smeti, samo pač fsaki teden druge; recimo toti teden embalažo, drugi teden papir, tretji teden pa ostale odpadke itd...

MHA torek, 13. januar 2009 ob 19:35

Glaš je glaš te pa či je dvo decinski ali pa literski, za fse bi mogli nareti, ka bi nazej v trgovino prišli. Jas tüdi fse nosin f tote kontejnere. Me zanima kak do te ovi meni zvonili na teden dni, ka bon jin jas vrečko da z totimi odpadki, bon hladilnik vün vrga ka bon meja plac še za en koš v stanovoji. Hjooj to s totimi vrečkami do san dodatni stroški kere mo mogli dodatno pločati.

MILAN torek, 13. januar 2009 ob 19:37

Hjooj VEN BOD ESAMO SE MOREMO NAVADITI
FSE KEJ JE NA NOVO SE NAN VIDI NA HECE

Legionar torek, 13. januar 2009 ob 19:43

MHA je napisal/a:
Glaš je glaš te pa či je dvo decinski ali pa literski, za fse bi mogli nareti, ka bi nazej v trgovino prišli. Jas tüdi fse nosin f tote kontejnere. Me zanima kak do te ovi meni zvonili na teden dni, ka bon jin jas vrečko da z totimi odpadki, bon hladilnik vün vrga ka bon meja plac še za en koš v stanovoji. Hjooj to s totimi vrečkami do san dodatni stroški kere mo mogli dodatno pločati.

Ja keko ven dobiš mislin ka 40 žutih vreč na leto; fsaj tak je tan pri moji partnerki v Rogaški Slatini. Totih 40 dobiš brezplačno, či pa boš jih znüca več, pa moreš vrečke doküpiti. Je pa včosih resen problem z jimi, ka jih nimaš kon dati. Jas man tü v Lotmerki tüdi bole malo stanovoje, pa ne ven kon bon s totimi vekimi vrečkami...Neee

Dejan torek, 13. januar 2009 ob 20:21

Pa maš te tak dugo toto vrečko, ka jo napuniš pa te fkrej doš. Pa kak so te tote vrečke veke?

MHA torek, 13. januar 2009 ob 20:43

Legionar je napisal/a:
Totih 40 dobiš brezplačno, či pa boš jih znüca več, pa moreš vrečke doküpiti.

Sej mo jih dopločali ko de položnica prišla, gnesden ti nišče več nič zapstoj ne do. A-A

tota torek, 13. januar 2009 ob 21:06

Legionar!
Mislin, ka si ti malo zlufta poanto. Ja, normalno, ka je dobro ka ločuvlemo. To itak že delamo s ten ka nosimo plastiko pa glažovino pa papair na ekološke otoke v kontejnere. Seveda je čiduže več smeti, ti don praf. Pa smetarski avto de tudi fsakši tjeden pri kuči, ja. Samo je fora f ten, ka so glih zej podražili pobiraje smeti, zavolo toga ka jih vozijo f Puconce. Plastike pa papira pa glažovine pa ne vozijo to, niti je nedo. To odojo Slopaki. To pomeni, ka do nan računali 4 odvoze v Puconce, pelali pa do smeti to gor samo dvakrat. Odvoz smeti z ekoloških otokof pa je itak vračunani v odvoz smeti od kuče, se provi ka to že zej plačuvlemo. Zej mo pa te to toplšno plačuvali. Ti je zej malo bol jasno? To me edino moti, ka mo biti pri položnicah, pa mo plačuvali nekej, česa nebi trbali. Še enkrat bon povedala, ka je dosti Lotmeržanarov, pa tudi jas sen med jimi, ki nosimo tako imenuvane "ločene frakcije" že zej pridno v za to namenjene kontejnere na ekoloških otokih. Zakej jih ne bi mogla zej dale to nositi, kak sen jih dozde, pa pločati polovico meje cene za odvoz smeti?Na zadnje urejal: tota, dne: torek, 13. januar 2009 ob 20:07

MHA torek, 13. januar 2009 ob 21:19

Bi pa še več lüdi smeti ločüvalo, či bi fsakši blok meja sfoje tote "ekološke" kontejnere, polovici se tak ne do nesti smeti prek čez cesto.

Dejan torek, 13. januar 2009 ob 21:49

Ja fsakšo takšo stvor treba izkoristiti, ka malo cene zdignejo, ka do lehko duge odpločali Hjooj

Či pa smeti malo dale nesejo čez cesto pa jih te venda nede pobralo. Na fsakšnen vogli te venda ne treba stati kontejner. De še dražjo fse vküp.

tota torek, 13. januar 2009 ob 21:56

MHA je napisal/a:
Bi pa še več lüdi smeti ločüvalo, či bi fsakši blok meja sfoje tote "ekološke" kontejnere, polovici se tak ne do nesti smeti prek čez cesto.


Ja, kej se tiče vmajosti lidi, to maš čisto praf. Čudno, ne, f trgovino pa lehko grejo trikrat na den, pa čiglih je dale kak toti libleni kontejneri.

MHA torek, 13. januar 2009 ob 22:06

Edino tak do lidje ločüvali, či do meli kontejnere pod noson.

Zvončica sreda, 14. januar 2009 ob 00:40

Jaz že ločüvlen od kej momo v bližini otok. Pa sen z lastnin zgledon (pa malo tečnarijo na vsake teko cejta) duma vse navodila na to pa nega problema. Mon eno veeeko škotlo nastovleno v kero se zmeče vse kej na otok spada te pa to 2x na mesec sproznin pa je.....mislin pa, ka de većina lidi še stalno vse vküper miksala tüdi v tote žute vrečke....v Nemčiji so že leta nazej to meli, pa če so ne ble prove smeti v provi vrečki so jih smetori ne odpelali ali pa se je pločala "kazen". S totin novin načinon de se zmejšača pogostost odvoza smeti v Puconce, s ten meje stroškov za komunalo.....za nos pa de vse po storen-cene do šle v neboTelefon

tota sreda, 14. januar 2009 ob 07:14

Zvončica je napisal/a:
Jaz že ločüvlen od kej momo v bližini otok. Pa sen z lastnin zgledon (pa malo tečnarijo na vsake teko cejta) duma vse navodila na to pa nega problema. Mon eno veeeko škotlo nastovleno v kero se zmeče vse kej na otok spada te pa to 2x na mesec sproznin pa je.....mislin pa, ka de većina lidi še stalno vse vküper miksala tüdi v tote žute vrečke....v Nemčiji so že leta nazej to meli, pa če so ne ble prove smeti v provi vrečki so jih smetori ne odpelali ali pa se je pločala "kazen". S totin novin načinon de se zmejšača pogostost odvoza smeti v Puconce, s ten meje stroškov za komunalo.....za nos pa de vse po storen-cene do šle v neboTelefon


Jas tüdi tak delan, samo ka papir ekstra zbiran, ka ga te deca odnesejo, gdo majo kakšno akcijo. Plastiko pa glažovino pa redno nosimo na otok. Mislin, ka treba ločüvaje nede tak hitro zalaufalo, zato ka lidje še stalno fse smeti mečejo v isti kontejner. Takak je že bilo gori napisano, liden se ne do plastike pa glažovine ekstra nositi na otoke, te pa vse zmečejo v en koš. Jas sen tüdi duma fse navodila, ka se ločüvle. Nejbol važno se mi zdi, ka deco že od malega vičimo kak se ločüvle, te de se s cejton kej poznalo. Me pa res zanima, či do ti smeti püstili pred pragon, či neš pravilno ločüva. Či bi to porkrot naredli, pa ti še kakšno kazen ribnili, te bi lidje mogoče začeli drgačik štiderati. Či de se toti način odvoza obnesa, te bi nan lehko dali žute kontejnere pred kuče, takak mojo po drügih mestah, ge se ločüvle. To bi blo malo leži, kak ka mo meli žakle. Se pa ga niman ge meti.

MILAN sreda, 14. januar 2009 ob 09:26

Kul glaš opereš ga doš vvrečko pa pod štampet
plastiko glih tak te pa moš zadosti placa.



Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.