Za organizacijo Prleškega sejma na razpisu ni bil izbran noben ponudnik

Ponudnika sta vključila postavke, katerih izvedba bi bila na dan prleškega sejma neizvedljiva, tako bo Prleški sejem letos v organizaciji Občine Ljutomer in LTO Prlekija Ljutomer

Prlekija-on.net, četrtek, 9. julij 2015 ob 11:282
Občina Ljutomer je letos pripravila javni razpis za sofinanciranje prireditve »Prleški sejen po celen Lotmerki 2015«. Rok za prijavo je bil 5. junij, na razpis pa sta se prijavila dva ponudnika, a noben od njiju ni bil izbran.

Eden od ponudnikov, ki se je prijavil na razpis, je bilo tudi Turistično društvo (TD) Ljutomer. Potem, ko na razpisu ni bil izbran noben ponudnik, so pri TD Ljutomer na facebook strani objavili zapis, v katerem so zapisali:

"Turistično društvo Ljutomer se na tem mestu danes iz srca zahvaljuje vsem, ki ste zadnjih trideset let namenjali svoj čas, voljo in elan za delo in organizacijo prleškega sejma po celen Lotmerki. Z velikim obžalovanjem vam pa danes sporočamo, da letos sejma ne bomo organizirali, pa ne ker ga ne bi želeli, pač pa ker nam je bil odvzet. Odvzela nam ga je občina in županija, kljub temu, da so si sam dogodek pred tridesetimi leti zamislili naši člani in članice, in ga nato prostovoljno za občane in občanke organizirali tradicionalno celih trideset let. Meseca junija je občina zaključila javni razpis, a na njem ni izbrala izvajalca, razpisa pa ni ponovila.
Ni prav, da se tako mačehovsko obnaša do prostovoljcev, ki so s srcem pripravljali sejem vsako leto, celih trideset let in se degradira društveno delo, s katerim se pa nekateri radi kitijo ob vseh priložnostih. Upajmo, da iz tradicije še zadnji dogodek naše občine ne postane le navadna pijančevanska zabava, kot se je zgodilo že z martinovanjem in novim letom, saj tradicija ni namenjena zaslužku, pač pa spoštovanju zgodovine in pristinih prleških običajev z dodatkom dobre glasbe in kulinarike. Iskrena hvala še 1x vsem, ki ste sejem pomagali organizirati, in vsem, ki ste ga vsa ta leta obiskovali. Hvala vsem nastopajočim, gostincem, društvom, vinarjem, gostom... bilo je res nepozabnih in tradicionalnih 30 let. Hvala."

Ponudnika vključila postavke, katerih izvedba bi bila na dan prleškega sejma neizvedljiva
Po zapisu so se pojavila tudi ugibanja ali sejem letos sploh bo in ker so pri TD Ljutomer v zapisu neposredno zapisali, da jim je sejem "odvzela občina in županja", smo se glede zadeve obrnili na županjo Občine Ljutomer, mag. Olgo Karba in jo povprašali o zadevi.

Županja nam je ob tem odgovorila, da bo Prleški sejem normalno potekal, 8. avgusta, od 8. ure naprej: "Občina bo tudi letos, kot že vrsto let poprej, zagotovila finančno podporo in poskrbela za logistiko oddaje prostorov ter ustrezno označitev le-teh.

Letos bo obseg podpore za izvedbo dogodka povečan na 7.000 EUR. Ker gre za proračunska sredstva, smo v skladu z navodili revizorske hiše izvedli razpis za izbor izvajalca dogodka. Na razpis sta se prijavila dva ponudnika, eden od njih tudi TD Ljutomer. Obe ponudbi sta vsebovali postavke, katerih izvedba bi bila na dan prleškega sejma neizvedljiva, kar štejemo kot neodgovorno in zavajajoče. Obe ponudbi smo posledično zavrnili. Prav tako iz ponudb ni bilo moč razbrati dodane vrednosti, ki bi izboljšale kakovost prireditve.

Sicer povsem razumemo, da neizbrani ponudnik kaže nezadovoljstvo. Podobno situacijo smo že imeli, ko je županja v svojem prvem mandatu izdala sklep, da se domači obrti, dopolnilnim dejavnostim na kmetijah in društvom ne zaračunava najemnina, ker vsi delujejo v javnem interesu in prostovoljno. Takrat je največje neodobravanje prišlo ravno s strani vodstva TD Ljutomer.

Iz navedenih razlogov bo letos Lokalna turistična organizacija (LTO), poleg dosedanjih logističnih in drugih nalog, uredila tudi ostale vidike organizacije prireditve, vključno s finančnim poslovanjem in ureditvijo odnosov z izvajalci ter nosilci gostinske ponudbe. LTO je nenazadnje bil ustanovljen z namenom organiziranja prireditev na Glavnem trgu v Ljutomeru in spodbujanje razvoja celovitih turističnih proizvodov in promocije ter trženja celovite ponudbe. Vsa pomoč pri pripravi prireditve je seveda dobrodošla in bo toplo sprejeta.

Na prireditvi bo poseben poudarek namenjen aktivnostim društev, lokalni obrti in podjetništvu, turistični in kulinarični ponudbi ter drugih odlikah in tradicijah domačega okolja. Prav tako bo posebna pozornost namenjena zabavi za najmlajše, zvečer pa prava prleška zabava.

Veselimo se sejma in vas vabimo k udeležbi," nam je ob tem sporočila županja.

Prleški sejem bo letos tako potekal v organizaciji Občine Ljutomer in Lokalne turistične organizacije Prlekija Ljutomer, v soboto, 8. avgusta, od 8. ure naprej na Glavnem trgu.

Spodaj si lahko ogledate video posnetke iz zadnjih treh sejmov ter reportaže iz našega bogatega arhiva sejmov leta 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 in 2014.


Več v Kultura in izobraževanje