Praznik Traminca in postavitev klopotca na Kapeli

Množici klopotcev se je pridružil še klopotec TD Klopotec Kapela

Branko Košti, ponedeljek, 17. avgust 2015 ob 16:48
Praznik Traminca in dvig klopotca

Praznik Traminca in dvig klopotca

Orkestru številnih klopotcev, ki od sobote naprej igrajo svojo simfonijo po slovensko-goriških vinorodnih gričih, k ubranosti melodije svoj delež prispeva tudi klopotec Turističnega društva Klopotec Kapela. Kot že vrsto let doslej, so ga postavili na prireditvi, katero, poleg organizatorjev, TD Klopotec in Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela, soorganizirajo še Občina Radenci, ZTiŠ Radenci in Zdravilišče Radenci d.d.

Eden največjih krščanskih praznikov, praznik Marijinega vnebovzetja, je na Kapeli tudi Praznik traminca, najžlahtnejšega vina, ki dokazano najbolje uspeva na kapelskih vinorodnih legah. Letošnji pogled na kapelske griče je za vinogradnike, ljubitelje vina in obiskovalce še lepši, saj so po lanskem zanemarjenju, vinogradi propadle družbe Kapelske gorice, urejeni in negovani.

Uvod v prireditev je bila sveta maša v kapelski cerkvi Sv. Marije Magdalene, zavetnice vinogradov.

Letošnji Praznik Traminca in postavitev klopotca je na tradicionalnem prizorišču pri znameniti stari preši in Vinogradniški hiši, odprl predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Danilo Rihtarič, zbrane pa so nagovorili tudi 9. Vinska kraljica Radgonsko-Kapelskih goric Anja Trstenjak, radenski župan Janez Rihtarič in Jasna Divjak, predsednica TD Klopotec. Otvoritvi je sledil obširen in raznolik kulturni program, katerega so izvedli člani vokalnega kvinteta KD Klopotec, folklorna skupina KD Janko Divjak, tamburaška skupina KD Peter Dajnko iz Črešnjevcev, KD pevska skupina »Vrelec«, mladi instrumentalisti Eva Tompa (harmonika), Jure Ivanuša (trobenta), Niko in Sergej Vršič (harmonika in trobenta), kvartet saksofonistov GŠ Gornja Radgona in otroci Vrtca Grozdek. Še posebej pa so navdušili znanec iz šova Slovenija ima talent Simon Škrlec s svojimi bobni, ter slovenska izseljenca iz Canberre v Avstraliji Slavica in Lujzek Kavaš. V Vinogradniški hiši so pripravili razstavo tramincev, pred hišo pa je bili mogoče degustirati vina številnih vinogradnikov.

Uradni del prireditve se je zaključil s postavitvijo klopotca. Le ta se je odvijala pod bolj ali manj strokovnim vodstvom Sama Tuša – Korla, obiskovalci pa so si bili edini, da je bilo vodenje duhovito in glasno. In seveda uspešno, saj je klopotec kmalu zapel na drogu. Za začetek na ročni pogon in ob spremljavi bobnov Simona Škrleca, saj vetra ni bilo. Seveda so k uspešni postavitvi klopotca, poleg organizatorjev in podpornikov, s svojo navzočnostjo prispevale kar štiri Vinske kraljice. Domačinki Anji Trstenjak, so se pridružile 5. ptujska vinska kraljica Urška Polanec, 9. mariborska vinska kraljica Urška Bračko in 4. cerkvenjaška vinska kraljica Martina Breznik.

Za praznično razpoloženje v nadaljevanju dneva je skrbela skupina Horizont.


Več v Družabno