Na naših vrtovih se skriva eden največjih pajkov v Sloveniji

Osasti pajek kljub velikosti in zastrašujočemu izgledu, človeku ni nevaren in je njegov potencialni ugriz za človeka nestrupen

Prlekija-on.net, sreda, 2. september 2015 ob 11:0525
Osasti pajek

Osasti pajek

Osasti pajek oz. osji pajek (Argiope bruennichi), je eden največjih in najbolj pogostih pajkov v Sloveniji. Je vrsta pajka iz družine križevcev ter je razširjen po Evropi in Severni Afriki. Ime je dobil po črtastem vzorcu na zadku in nogah pri samicah, ki je podoben vzorcu pri osi.

Osasti pajek si plete velike mreže v nizki travi, po vrtovih in travnikih, mreže pa vsebujejo značilni cik-cak vzorec. Ujete žuželke pajki ovijejo v svileno nit ter vanje vbrizgajo strup in prebavne encime, ki začnejo plen prebavljati od znotraj. Kljub velikosti in zastrašujočemu izgledu, pajek človeku ni nevaren in je njegov potencialni ugriz za človeka nestrupen. Strah vzbujajoče so predvsem samice, ki so večje od samcev, kot je to pri pajkih običajno in jo prepoznate po rumeno-črnem vzorcu. Samci so manjši in svetlo rjave barve.

Spodaj si lahko ogledate osastega pajka, ki smo ga našli na vrtu v okolici Ljutomera in je bil velik okrog 10 centimetrov.



Več v Narava