Člani literarnega krožka obiskali dve razstavi

V murskosoboški galeriji na ogled ilustracije in slike

Filip Matko, ponedeljek, 21. september 2015 ob 08:58
Ogled razstave ilustracij

Ogled razstave ilustracij

Članice in člani literarnega krožka, ki se pod vodstvom prof. Bee Baboš Logar sestanejo vsako sredo popoldne v knjižnici DODOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, ne ostanejo vedno doma. Opravijo tudi številne obiske v ožji in širši okolici. Tokrat so svoje zanimanje za literaturo popestrili še z zanimanjem za slikarsko umetnost, kajti v murskosoboški galeriji so na ogled ilustracije znane slovenske umetnice Marlenke Stupica. Teh ilustracij iz svoje mladosti (Rdeča kapica, Trnuljčica, Pika Nogavička...) nikakor niso pozabili, a tokrat so lahko poleg ilustracij v knjigah te ilustracije spoznali tudi kot samostojna likovna dela.

V murskosoboški galeriji je članice in člane literarnega krožka sprejela muzejska vodnica Jelka Geder, ki je v uvodnem razgovoru predstavila poslanstvo te kulturne ustanove v pokrajini na obeh bregovih Mure, v širšem slovenskem in evropskem prostoru. Spomnila je, da je Marlenka Stupica z ilustracijami opremila številne domače in tuje zgodbe ter pravljice (veliko število teh knjig je bilo tudi na ogled). Za življenjsko poslanstvo in delo je leta 2003 Marlenka Stupica prejela Prešernovo nagrado. In sledil je ogled razstave v osrednjem delu galerije.

V manjšem razstavnem prostoru pa so si člani literarnega krožka DOSOR-ja lahko ogledali še razstavo slik slikark in slikarjev, ki ustvarjajo svoja dela z držanjem čopiča v ustih ali nogah. Na ogled so dela enajstih avtorjev, od vsakega slikarja po dve deli. Razstavljajo: Angela Medved, Vojko Gašperut - Gašper, Željko Verteli, Silvo Mehle, Roman Gruntar, Benjamin Žnidaršič, Neja Zrimšek Žiger, Dragica Sušanj, Martina Pavlovič, Nevenka Gorjanc in Erik Pibernik.

Pred zaključkom druženja pa so se vsi skupaj lotili še japonske umetnosti origami, zlaganja oziroma prelaganja papirja tako, da se izoblikuje določeno figuro.


Več v Kultura in izobraževanje