Električni vlaki skozi naše kraje predvidoma v maju ali juniju 2016

Namestitev vodnikov nad progo na območju Ormož - Ljutomer - Murska Sobota se bo pričela predvidoma v novembru 2015, električni vlaki pa bodo po železnici zapeljali nekje v maju oziroma juniju 2016

Prlekija-on.net, sobota, 26. september 2015 ob 11:30
Elektrifikacija železniške proge Pragersko-Hodoš

Elektrifikacija železniške proge Pragersko-Hodoš

V naših krajih so že pred časom v sklopu projekta elektrifikacije železniške proge Pragersko-Hodoš, ob progi namestili nosilce za električne kable nad progo. Ker nas je zanimalo, kdaj bodo tudi vlaki skozi Prlekijo zapeljali s pomočjo elektrike, smo se obrnili na službo za odnose z javnostmi pri Direkciji RS za infrastrukturo.

Glede tega so nam odgovorili: "Namestitev vodnikov nad progo na območju Ormož - Ljutomer - Murska Sobota se bo pričela predvidoma v novembru 2015, glede na vremenske okoliščine in prihajajoče zimsko obdobje bodo dela potekala cca 2 – 3 mesece. Za potrebe testiranj opreme se bodo vodniki vključili pod napetost iz elektronapajalnih postaj Pavlovci in Ljutomer, vendar pa redno obratovanje električnih lokomotiv oziroma vlakov še ne bo možna. Za pričetek rednega obratovanja je potrebno dokončati vsa dela in zaključiti vse postopke, ki so potrebni za pričetek obratovanja, kar bo možno nekje v maju oziroma juniju 2016."

Udeleženci v prometu očitno ne upoštevajo prometnih predpisov o največji dovoljeni višini vozil
Vse novice:
Modernizacija železniške
proge Pragersko-Hodoš
Zanimalo nas je tudi čemu služijo jeklene vrvi, napete med stebroma, pri vsakem prehodu čez železniške proge na vsaki strani, kjer je nameščena tablica z napisom, da gre za visoko napetost in če bodo kabli za elektriko nad progo na tej višini, kot opozorilne vrvi ali višje. Te vrvi so tudi velikokrat potrgane, predvsem v Noršincih in Lukavcih.

Glede tega so nam odgovorili: "Pred in za nivojskimi prehodi so nameščeni t.i. zaščitni višinski profili z opozorilom za nevarnost pred električnim udarom, ki so namenjeni dodatnemu opozarjanju voznikov, da spoštujejo predpisano največjo dovoljeno višino cestnih vozil v prometu (4,2 m). Opozorila so nameščena na višini 4,5 m nad voziščem ceste, merjeno v osi ceste, kot to določa 51. člen, 7. odstavek, Zakona o varnosti v železniškem prometu. Minimalna višina vodnikov na območju nivojskega prehoda je 5,35 m, torej nekoliko višje kot zaščitni višinski profil. Pretrgani vodniki nad cesto na območju navedenih nivojskih prehodov kažejo, da udeleženci v prometu na teh prehodih ne upoštevajo prometnih predpisov o največji dovoljeni višini vozil. Ker takšno ravnanje ne povzroča samo materialne škode, ampak lahko ogrozi zdravje in življenje ljudi v vozilih, naročnik v ta namen že pripravlja aktivnosti za dodatno informiranje javnosti o samem projektu in nevarnostih elektrificirane proge, kar seveda ne more zagotoviti varnega odvijanja prometa pod vodniki pod napetostjo ob nespoštovanju prometnih predpisov, za kar pa lahko poskrbijo udeleženci sami."


Več v Gospodarstvo