Avstrijci želijo videti izliv Mure

Tour de Mur Total

Prlekija-on.net, petek, 12. junij 2009 ob 07:05

Rekreativni kolesarski maraton Tour de Mur Total letos prvič od izvira do izliva Mure.

Avstrijci letos že 19. pripravljajo rekreativni kolesarski maraton Tour de Mur, letos prvič poteka tudi po Sloveniji in Hrvaški. Zaradi sodelovanja omenjenih držav so ga poimenovali Tour de Mur Total, kolesarji pa imajo priložnost od včeraj pa do 14. junija prekolesariti okoli 500 kilometrov od izvira reke Mure v avstrijskem kraju Muhr do izliva v reko Dravo v hrvaškem mestu Legrad. Na predstavitvi v Ljutomeru je Michael Baier, eden izmed začetnikov tega zanimivega kolesarskega maratona, povedal, da so se organizacije maratona lotili v Salzburgu z namenom razvijanja kolesarjenja kot turističnega produkta.

"Turizem se s tem, ko si udeleženci maratona ogledajo pokrajino in prespijo pri številnih turističnih ponudnikih, dodatno razvija," je glavni cilj maratona izpostavil Baier, ki je pred leti navezal stike s Stanko Dešnik iz Krajinskega parka Goričko. Lani sta skupaj kolesarje popeljala na Goričko, letos pa se maraton širi na celotno slovensko in hrvaško območje ob reki Muri.

V svoji zgodovini je imel omenjeni maraton tudi do 3000 udeležencev v posamezni etapi, po Baierjevih načrtih pa letos v prvih treh etapah na avstrijski strani pričakujejo po tisoč udeležencev na dan. "Med našimi kolesarji je interes tudi za del poti maratona v Sloveniji in na Hrvaškem. Avstrijci si želijo videti, kje se reka Mura izliva v drugo reko," je dodal Baier. Včeraj so kolesarili do Fohnsdorfa, danes jih čaka pot do Gradca in v soboto do Gornje Radgone. Koordinacijo dela četrte etape, ki bo potekala po Sloveniji, sta prevzela Center za zdravje in razvoj Murska Sobota in Lokalna turistična organizacija (LTO) Prlekija Ljutomer.

Kot je povedal Andrej Vršič, direktor LTO Prlekija Ljutomer, se bodo kolesarji na progo podali v nedeljo, 14. junija, ob 9. uri iz Gornje Radgone. Trasa bo potekala na relaciji Gederovci-Sodišinci-Tišina-Krog-Dokležovje-Srednja Bistrica-Razkrižje. "Če se kolesarji ne bodo podali na Hrvaško, se bodo lahko z Razkrižja podali skozi Cven, Banovce, Veržej, Bunčane, Hrastje - Moto, Rački Vrh, Kapelski Vrh in Orehovce nazaj v Gornjo Radgono. Celotna trasa je dolga 80 kilometrov," je povedal Vršič. "Radi bi, da bi bila reka Mura kolesarska hrbtenica, kot kolesarski produkt. Vsi kolesarski podprodukti bi se vezali na Muro," je povedala Mojca Makovec Haložan iz Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota. Makovec Haložanova pričakuje, da bodo v prihodnje sam maraton dobro izkoristile turistične agencije in predvsem turistični ponudniki, pri katerih bi udeleženci maratona tudi lahko prenočili. Drugi del četrte etape bo potekal v dolžini 110 kilometrov od Razkrižja do hrvaškega Legrada, kjer bodo za vrnitev v Gornjo Radgono za udeležence priskrbeli z avtobusnim prevozom.


Več v Šport