Na območju Zavrča ponoči nedovoljeno in neorganizirano vstopilo okoli 660 prebežnikov

V Slovenijo je od začetka begunske krize vstopilo že 34.131 prebežnikov

Prlekija-on.net, četrtek, 22. oktober 2015 ob 08:34
Prebežnike z avtobusi vozijo v nastanitvene centre

Prebežnike z avtobusi vozijo v nastanitvene centre

V četrtek, 22. oktobra, okoli 00.45 je v bližini mejnega prehoda Zavrč v našo državo iz Republike Hrvaške nedovoljeno in neorganizirano vstopilo okoli 660 prebežnikov, ki so jih do tja spet nenapovedano pripeljali z avtobusi.

Zaradi varnosti teh ljudi in drugih udeležencev cestnega prometa je bil med 1.12 in 2.20 zaprt Mednarodni mejni prehod Zavrč. Vse prebežnike bodo z avtobusi prepeljali v nastanitveni center Šentilj.

Ob 6.45 so iz Brežic v Šentilj z avtobusi pripeljali 286 prebežnikov, ki so jih avstrijski varnostni organi takoj sprejeli v svojo državo in v nastanitvenem centru Šentilj sploh niso bili nastanjeni.

Ponoči je nastanitveni center Šentilj samovoljno zapustilo okoli 650 prebežnikov, ki so se peš napotili v Republiko Avstrijo. Večino so avstrijski varnostni organi sprejeli, nekaj deset pa se jih je prostovoljno vrnilo v nastanitveni center Šentilj s pojasnilom, da so to storili zato, ker imamo v Sloveniji ogrevane šotore.

Okoli 7.30 je bilo v nastanitveni center Šentilj z vlakom iz Dobove pripeljanih 650  prebežnikov. Pričakujejo tudi prihod avtobusov s 70 prebežniki iz sprejemnega centra Gruškovje. V nastanitvenem centru Šentilj se bo tako trenutno nahajalo 2.520 oseb.

V sprejemnem centru Gruškovje je trenutno še 37 prebežnikov, ki jih bodo prav tako z avtobusom prepeljali v nastanitveni center Šentilj.

V sredo je v večernih urah bilo iz nastanitvenega centra Integral v Lendavi v nastanitveni center v Gornjo Radgono prepeljanih 700 prebežnikov.

Stanje ob 11:30: Ob 11.00 uri se je v nastanitvenem centru Šentilj nahajalo okoli 250 tujcev. Okoli 10.00 ure so center namreč samovoljno zapustili vsi preostali nastanjeni tujci (več kot 2.500 oseb), ki so odšli v Republiko Avstrijo, kjer so jih vse sprejeli.

V bližini mejnega prehoda Zavrč je ta trenutek še okoli 150 tujcev, ki so ponoči nedovoljeno prestopili državno mejo. Vse se še vedno trudijo z razpoložljivimi avtobusi prepeljati v nastanitveni center v Šentilju. Ostali so z avtobusi na poti v nastanitveni center Šentilj.

V Šentilju okoli 12.00 pričakujejo vlak iz Dobove z okoli 700 tujci in še 15 avtobusov iz Brežic.

V opoldanskih urah se lahko, glede na razmere v drugih policijskih upravah, pričakuje zelo povečan prihod tujcev v nastanitveni center Šentilj.

Sprejemna centra Središče ob Dravi in Gruškovje sta prazna.

V Gornji Radgoni trenutno 1.058 prebežnikov
Danes ponoči je bilo iz Rigonc v sprejemni center v Petišovce prepeljanih 227 in v sprejemni center v Dolgo vas 131 prebežnikov. Po končanem postopku evidentiranja so bili prepeljani v nastanitveni center v Gornjo Radgono, kjer je trenutno 1.058 prebežnikov.

Okrog 9. ure je prva skupina (okrog 500) začela zapuščati nastanitveni center v Gornji Radgoni. Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu. Avstrijski varnostni organi jih sprejemajo. Promet čez reko Muro je urejen s semaforji in poteka izmenično enosmerno.

V nastanitvenem centru v Lendavi trenutno ni prebežnikov.

V Sloveniji je v drugem valu vstopilo že 34.131 prebežnikov
Po podatkih policije pa se v Sloveniji trenutno nahaja 10.284 prebežnikov, 7.510 v sprejemnih centrih in 2.774 v nastanitvenih centrih. Skupno je v Slovenijo od začetka drugega begunskega vala vstopilo 34.131 prebežnikov.


Več v Črna kronika