V Beltincih je potekalo osmo mednarodno srečanje odprtega lova s sokoli

Na dvodnevnem sokolarskem srečanju so se zbrali sokolarji iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške

Jože Žerdin, torek, 10. november 2015 ob 08:49
Osmi mednarodni lov s sokoli

Osmi mednarodni lov s sokoli

Pred beltinskim gradom, ki izvira iz 13. stoletja, v katerem so svoj čas živeli beltinski grofije in graščaki, so se po pisnih virih tudi oni tisti čas ukvarjali s sokolarskim lovom na ptice, katere so živele v naravi, v beltinskem parku in njeni okolici. Sicer pa ima lov s sokoli v Sloveniji že dolgo in bogato tradicijo, menda sto in še več let.

Prav na teh temeljih pa je danes sokolarstvo s pticami ujedami zelo razvito, saj imajo lastniki doma vzrejene najrazličnejše ptice ujede. Letošnji osmi mednarodni dvodnevni lov s sokoli se je s svečanim odprtjem začel v soboto, 7. novembra, ko so se pred beltinskim parkom pred gradom zbrali lastniki ptic ujed iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške, ki so številnim radovednim obiskovalcem pokazali in predstavili svoje ptice ujede, katere so prave lepotice. Organizator osmega odprtega lova s sokoli so bili Zavod za kulturo in turizem Beltinci, Občina Beltinci, Sokolarstvo društvo Pomurje in Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed.

Obiskovalci so spoznali čar lova s sokoli
Pomurje je zelo bogato z najrazličnejšo divjadjo, zato lastniki ptic ujed vsako leto z veseljem pridejo na svoje srečanje in druženje, kajti njihove ptice sokoli lahko mirno letijo nad Beltinci in njeno okolico ter lovijo divjad. Letošnja bera je kljub lepemu vremenu zelo uspela, pri čemer so bili zadovoljni organizatorji, kakor tudi lastniki ptic ujed. Neokrnjena in prijetna hoja v naravi s pticami ujedami je bil tisti čar, katerega je potrebno doživeti. Predvsem ptice ujede so, ko so jih lastniki popeljali v naravo med polja, travnike, gozdove prav gotovo uživale v svojem letu nad Beltinci in okolici ter lovile divjad v naravi. Številni obiskovalci so spoznali čar lova s sokoli.

Vse skupaj je pred začetkom uradnega dvodnevnega osmega odprtega lova s sokoli nagovoril v imenu Zavoda za kulturo in turizem Beltinci, predsednik Upravnega odbora dr. Nikolaj Szepessy. Dober ulov pa je v imenu občine lastnikom ptic ujed zaželel župan občine Beltinci Milan Kerman. Zbrane lastnike ptic ujed in številne obiskovalce od blizu in daleč je v imenu Slovenske zveze za sokolarstvo in zaščito ptic ujed pozdravil Roman Savič, ki je predstavil ptice ujede in sicer najrazličnejše kragulje in sokole. Gre za ptice ujede, ki jih sokolarji uporabljajo pri svojem lovu v naravi. Sokolarji namreč lovijo z avtohtonimi vrstami ptic, ki so sicer v naravi prisotne. Glavni namen ni načrtno izvajanje lova, ampak proučevanje teh ptic, njihovo spoznavanje in varstvo v naravi, vzreja in druge značilnosti, ki sodijo k pticam ujedam. Vse ptice so namreč vzrejene doma in niso pobrane iz narave, zato so udomačene in so v veliki meri navezane na človeka.

V Beltincih tudi planinski orel
Ptice ujede, to so sokoli in kragulji so prosto leteče ptice. K sokolarstvu pa spada tudi oprema, znanje in izkušnje ter ne nazadnje tudi lastniki ptic ujed pri svojem lovu v naravi uporabljajo, oziroma so vedno ob njih psi najrazličnejših pasem, kajti pravi sokolar mora imeti tudi ob sebi psa čuvaja. Prava poslastica, oziroma atrakcija osmega odprtega lova s predstavijo sokolov in kraguljev, pa je bil planinski orel, ki je bil doslej prvič v beltinskem parku in na teh dosedanjih srečanjih, kot največja ptica ujeda. Planinski orel s razprtimi krili meri več kot dva metra, živi več kot 50 let. V Beltince ga je iz Hrvaške pripeljal njegov lastnik Hari Herek iz Poreča, ki je nanj ponesen in navezan, orel je star dve leti in je bil pravi lepotec na sokolarskem dogodku v Beltincih.

Deset let Sokolarskega društva Pomurja
V čast in v spomin na osmi mednarodni lov s sokoli so v beltinskem parku zasadili dve novi drevesi in sicer drevo gingo in cedro. Na tem svečanem dogodku je Sokolarsko društvo Pomurja ob deset letnici uspešnega delovanja prejelo listino Lovske zveze Slovenije. Dušan Žižek je listino Lovske zveze Slovenije predal predsedniku Sokolarskega društva Pomurja Draganu Zemljiču, ki je imel tudi čast, da je uradno odprl osmi lov s sokoli, lastnikom ptic ujed zaželel lepe in mirne lete s pticami ujedami in da bi se divjadi v naravi čim bolj varno izmikale pticam ujedam. Svečano odprtje lova s sokoli, so popestrili s kulturnim programom malčki iz vrtca enota Beltinci in Prekmurski rogisti, prišli pa so tudi konjeniki iz Radencev.

Še preden so se lastniki ptic ujed podali na lov s sokoli po beltinskem parku in njeni okolici so se še vsi skupaj zadržali na druženju ob pokušnji fazanove juhe, katero so skuhali v gostišču Grajski stolp – Vučina v beltinskem gradu, članice TD Beltinci pa so pripravile beltinske langaše, člani Vinogradniškega društva Beltinci pa so obiskovalcem ponujali odlična mlada vina.


Več v Kultura in izobraževanje