Pomurci v kvadratu in krogu, kocki in krogli

Selektor Mario Berdič izbral 18 del za regijsko razstavo

Filip Matko, torek, 10. november 2015 ob 22:22
Razstava v Gornji Radgoni

Razstava v Gornji Radgoni

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je letos razpisal likovni natečaj na temo »Kvadrat in krog, kocka in krogla«. V Pomurju je dela likovnic in likovnikov zbirala Območna izpostava JSKD Gornja Radgona, ki je tudi pripravila regijsko razstavo. Na tej razstavi, ki je na ogled v galeriji Doma kulture v Gornji Radgoni, je razstavljenih 18 del, ki jih je izmed 45 prispelih izbral selektor, likovni kritik in kustos iz Maribora Mario Berdič.

Saša Bezjak, Vidka Borko, Jožef Bratuš, Matjaž Geder, Franc Jaušovec Fric, Robert Jurak, Robert Kosmač, Danila Krpič, Marija Makovecki, Filip Matko Ficko, Leopold Methans, Tatjana Mijatović, Mladen Palić, Tamara Rimele, Irena Skotnik, Stanislav Toplak, Metka Tropenauer in Lojze Veberič imajo v Gornji Radgoni razstavljena svoja kiparska in slikarska dela ter fotografije, ki si jih bo ogledal državni selektor, akademski slikar Janez Zalaznik, ki je pravzaprav pobudnik vsebinskega dela že 5. razpisa. Izmed razstavljenih bo izbral dela za državno razstavo, ki bo prihodnje leto v Novi Gorici.

Likovni kritik in kustos Mario Berdič je v spremljajoči katalog k razstavi v Gornji Radgoni med drugim zapisal: »...Sodelujoče likovnice in likovniki so do obeh parov pogosto nastopajočih likov in teles, še posebej v sodobni geometrijsko abstraktni umetnosti, pokazali dokaj inovativne oblikotvorne pristope, hoteč izraziti nekaj samosvojega in osebnega, četudi pri tem ne manjka likovnih citatov (da Vincijev človek po Vitruviju ipd.), najdenih readymade objektov (na primer Rubikova kocka ipd.), neokonstruktivističnih rešitev, vključno s »kvadraturo kroga« in realističnih iterpretacij motivov, kot so na primer nebesna telesa (sonce, zemlja, mesec) ipd. Hkrati so prisotne ekspresionistično učinkujoče razkrojene oblike, pa tudi dekonstruktivistične konstrukcije, vnašajoč kozmično simboliko minevanja časa... Seveda pa gre pohvaliti vse sodelujoče, tudi tiste, ki niso bili uvrščeni na regijsko razstavo, da so vsak po svojih zmožnostih skušali preseči ustaljene stereotipe o likovnih objektih, ...s katerimi je bilo že vse povedano...«


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje