Projekt spodbudno učno okolje na OŠ Cvetka Golarja Ljutomer

Razvojna prioriteta projekta je bila poleg izenačevanja možnosti tudi socialna vključenost

Prlekija-on.net, petek, 20. november 2015 ob 21:58
Projekt spodbudno učno okolje

Projekt spodbudno učno okolje

Na OŠ Cvetka Golarja Ljutomer smo oktobra in novembra 2015 izvajali projekt Spodbudno učno okolje za zagotavljanje enakih možnosti v vzgoji in izobraževanju. Projekt so delno financirali Evropski socialni skladi, delno pa Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Namenjen je bil učencem osnovne šole s prilagojenim programom in z nižjim izobrazbenim standardom. Razvojna prioriteta projekta je bila poleg izenačevanja možnosti tudi socialna vključenost, ki ji na naši šoli posvečamo veliko, a še vedno premalo pozornosti, saj je bistvenega pomena za kvaliteto življenja naših učencev zdaj in v odrasli dobi.

Iz virov projekta smo kupili nekaj didaktičnega materiala, z zunanjimi strokovnjaki pa smo izvedli 100 ur aktivnosti za učence. Učenci so bili deležni terapevtskega jahanja, likovne terapije, gibalno-plesne terapije, socialno-pedagoških uric, delovne terapije, glasbene terapije, nevrofizioterapije, »Montessori« uric. Izvedeno je bilo tudi usposabljanje strokovnih delavcev, nanj smo povabili predstavnike vseh vzgojno-izobraževalnih zavodov upravne enote Ljutomer. Predavanja likovne terapevtke »Risba govori« Irene Valdes, MA, so se udeležili predstavniki prav vseh povabljenih ustanov in kot pravi neznani avtor - »Znanje povezuje, kar neznanje razdružuje«.

Projekt smo zaključili s predstavitvijo primerov dobrih praks in strategij za povečanje dostopnosti in enakih možnosti za vse učence. Na zaključno predstavitev smo povabili predstavnike vseh ustanov in zavodov, na občinski ravni in širše, s katerimi sodelujemo, oziroma so kakorkoli povezani z našimi učenci in njihovimi družinami. Povabilu so se prijazno odzvali predstavniki: ZD Ljutomer, OŠ Janka Ribiča Cezanjevci, Društvo Ozara, DOŠ II Lendava, URI – Soča, OŠIC Ljutomer, Vrtec Ljutomer, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, OŠ in vrtec Razkrižje, Zavod Marianum – center DUO, OŠ Stročja vas, OŠ Križevci pri Ljutomeru, OŠ Mala Nedelja, OŠ Gornja Radgona, Eko-socialna kmetija Korenika ter gospa dr. Jana Grah, vodja projekta na državni ravni, zaposlena na Zavodu RS za šolstvo. Prisotne so pozdravili naši učenci, ki so se predstavili s krajšim kulturnim programom (nastop pevskega zbora, mentor Vito Žerdin) in s premiero kratkega predstavitvenega filma Drugačnost bogati naš planet, ki so ga posneli starejši učenci ob pomoči profesorja likovne umetnosti Vitomirja Kaučiča. Navzoče je pozdravila tudi ga. Darja Kosič Auer, ravnateljica matične šole, ki ima posluh za drugačnost in nas podpira pri uresničevanju naše vizije.

V nadaljevanju so si zbrani ogledali šolo in njeno okolico s permakulturnim vrtom. Sledila je izčrpna predstavitev projekta, ki smo jo pripravile članice projektnega tima Mateja Štefanec, Alenka Tancoš in Sanja Kovačič. Predstavili smo tudi primere dobrih praks, predvsem sodelovanje med programi redne OŠ in OŠ s prilagojenim programom, ki potekajo na naši šoli in s katerimi skušamo zagotavljati dostopnost enakih možnosti za vse učence. Tako že nekaj let sodelujemo z učiteljico razrednega pouka Valerijo Osterc v projektu Z roko v roki in z drugimi učitelji ter delavci matične šole in podružnice Cven. Ob koncu srečanja smo udeležence povabili k sodelovanju in jih povprašali po idejah in možnostih za povezovanje z našo šolo, saj si v našem prostoru želimo več povezovanja, spoznavanja in predvsem  sprejemanja drugačnosti, ki bogati naš svet, če jo znamo sprejeti. Zbrani so bili nad našo vizijo in delom navdušeni in nam podali kar nekaj povabil za sodelovanje ter vzpodbud in pohval za naše delo. Hvala vsem, ki so se odzvali našemu povabilu in potrdili hindujski pregovor –»Zveza je veriga, ki je toliko močna, kolikor je močan njen najšibkejši člen.«

OŠ Cvetka Golarja Ljutomer


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Kultura in izobraževanje

130 let PGD Cezanjevci, foto: Občina Ljutomer

130 let PGD Cezanjevci

sreda, 19. junij 2024 ob 09:44
Odkritje spominske plošče Josipa Murse

Letos mineva 160 let od rojstva Josipa Murse

sreda, 19. junij 2024 ob 08:39