Obletnice šolstva v Veržeju

Obletnice šolstva v Veržeju

Prlekija-on.net, petek, 26. junij 2009 ob 07:02

Veržejski župan Slavko Petovar je ravnatelju Osnovne šole Veržej Borutu Casarju ob jubilejih šolstva v Veržeju podaril bon v vrednosti 1000 evrov za nakup didaktičnih pripomočkov.

Letošnja tradicionalna prireditev šole in vrtca v Veržeju Radi bi vam povedali je bila posvečena številnim obletnicam. Pred natanko 280 leti se je v tem kraju ob reki Muri prvič omenjalo šolstvo, po zapisih rojaka dr. Frana Kovačiča pa je bil leta 1729 prvi omenjeni učitelj v Veržeju Jurij Erlich. "Vsekakor ne smemo zanemariti ali izpustiti pomembne vloge nekdanjega marijanišča v Veržeju, ki je v prvi polovici prejšnjega stoletja s svojimi specifičnimi izobraževalnimi programi pomembno vplivalo na nivo izobraženosti in intelektualizma na območju celotnega Pomurja. Po namenu ustanoviteljev naj bi v marijanišču odprli nekakšno gospodarsko kmetijsko šolo. Ker pa je takrat primanjkovalo slovenskih moči, so v njem začasno odprli zavod za vzgojo domačega naraščaja, izvedli pa so tudi dva gospodarska tečaja. Po prvi svetovni vojni je v zavodu delovala zasebna nižja gimnazija," je na slovesnosti povedal ravnatelj osnovne šole Veržej Borut Casar.

Naslednja prelomnica v Veržeju se je zgodila leta 1949, ko je bil v nekdanjem marijanišču ustanovljen vzgojni zavod za otroke iz vse Slovenije, desetletje pozneje pa so v Veržeju zaprli podružnično petrazredno osnovno šolo. "Prvih pet razredov so veržejski otroci obiskovali šolo v Veržeju, zadnje tri razrede pa v sosednji vasi, v Križevcih. Vzgojni zavod je imel lastno osnovno šolo za otroke, ki so bivali v zavodu. Da obstajata današnja šola in vzgojni zavod v takšni obliki sobivanja, je pomemben dogodek v letu 1959. Takrat sta se namreč obe šoli, zavodska in vaška, združili in v Veržeju smo dobili enotno osemletno osnovno šolo," je nadaljeval Casar. Pred štirimi desetletji so v Veržeju dobili novo osnovnošolsko zgradbo, desetletje pozneje pa še novi vrtec. "Da pa se ne bi izneverili tradiciji desetletij, smo se leta 1989 preselili še v novo stavbo vzgojnega zavoda. S tem dejanjem se je tudi posodobil koncept vzgojnega dela v zavodu, nove bivalne in prostorske razmere so narekovale nekoliko drugačen pristop," je dodal Casar.

V svojem nagovoru sta državna sekretarka na Ministrstvu za šolstvo in šport Bojana Globačnik ter veržejski župan Slavko Petovar izpostavila leto 2007. Takrat sta namreč država in občina Veržej dorekli in parafirali ustanoviteljske pravice. Do podpisa tega dokumenta so v okviru Vzgojno-izobraževalnega zavoda Veržej delovale enote šola, vrtec in vzgojni zavod, kar je edinstven primer v Sloveniji. Z določitvijo ustanoviteljskih pravic so se pred kratkim pričela tudi investicijska vlaganja v šolske objekte. Tako je bila prenovljena streha na osnovni šoli, v prihodnje pa se bodo lotili še rekonstrukcije in dograditve osnovnošolske zgradbe.


Več v Kultura in izobraževanje