Nastanitveni center v Gornji Radgoni se zapira. Nov v Kidričevem?

Župan Občine Kidričevo pravi, da bodo o centru odločali ljudje, ki tukaj živijo, ne ministrstvo

Prlekija-on.net, petek, 8. januar 2016 ob 17:54
Nastanitveni center v Gornji Radgoni

Nastanitveni center v Gornji Radgoni

Ministrstvo za notranje zadeve je objavilo poziv k oddaji informativnih ponudb za najem prostorov, v katerih bi uredili nastanitveni center večjih zmogljivosti, in sicer za okoli 2000 do 3000 oseb. Center naj bi omogočil bivanje tudi v zimskih pogojih. Nastanitveni center v Gornji Radgoni se s sredi januarja namreč zapira.

Ministrstvo želi najeti poslovne prostore v velikosti 12-15.000 kvadratnih metrov s funkcionalnim zemljiščem, velikim med 3-5.000 kvadratnimi metri. Prostori morajo imeti zagotovljeno ogrevanje, biti morajo opremljeni s komunalnimi in infrastrukturnimi priključki, telefonijo, elektriko, vodo ter fekalno in meteorno kanalizacijo.

Iščejo lokacijo na območju Slovenije, ki pa naj bi bila izven urbanih naselij, če je možno z ograjo ločena od ostalih zemljišč. Potrebujejo tudi povezavo z avtocesto ali železnico. Ponudbe sprejemajo do preklica.

Nov center v Kidričevem?
Na socialnih omrežjih pa se je že pojavil zapis, da naj bi nov nastanitveni center stal v občini Kidričevo, o čemer pa lokalna skupnost očitno ni vedela ničesar, zato so na ministrstvo naslovili pismo za poizvedbo o teh informacijah. Med drugim je v dopisu župan Občine Kidričevo, Anton Leskovar, zapisal: "Trenutna situacija v katerem je Kidričevo in celotno območje občine Kidričevo je zaskrbljujoča in nesprejemljiva. Vztrajamo, da za tovrstno morebitno načrtovanje takšnega centra, brez vednosti lokalne skupnosti, ni opravičila in menimo, da bodo o tem, ali sploh takšen center v Kidričevem vzpostaviti, odločali ljudje, ki tukaj živimo."

Ministrstvo so s tem pozvali, da jih nemudoma uradno obvesti o resničnosti informacije, od koder pa so nato prejeli odgovor, da preučujejo možnosti za vzpostavitev namestitvenih centrov za migrante. "Pripravljajo se različne podlage na osnovi katerih bodo sprejete ustrezne odločitve. Pred končnimi odločitvami o tem vedno potekajo ustrezna posvetovanja s predstavniki oziroma župani občin. Res je, da preučujemo tudi možnost prilagoditve državnega objekta, ki ga sicer uporablja Slovenska vojska v bližini Kidričevega, vendar konkretna rešitev glede tega še ni sprejeta", pa se je glasil odgovor z ministrstva, kjer so župane, kjer bi bilo mogoče postaviti centre, povabili na sestanek.


Več v Gospodarstvo