Franc Laj izstopil tudi iz poslanske skupine SMC-ja

Pomurski poslanec je po izstopu iz stranke, izstopil tudi iz poslanske skupine SMC-ja

Prlekija-on.net, sreda, 27. januar 2016 ob 11:30
Franc Laj

Franc Laj

V ponedeljek je pomurski poslanec Franc Laj potrdil, da je izstopil iz stranke SMC, saj ni čutil pripadnosti tej stranki v njenem delovanju. Takrat več o razlogih izstopa ni želel pojasniti.

Tudi iz stranke SMC so nato sporočili, da je poslanec izstopil iz stranke, a da ostaja v poslanski skupini. Podrobnosti za svoj izstop jim ni navedel, zgolj, da gre za osebne vzgibe in razloge ter da jim je zagotovil, da bo tudi vnaprej podpiral strankine projekte. A je sedaj izstopil tudi iz poslanske skupine SMC-ja ter se pridružil skupini nepovezanih poslancev.

"Želimo si, da poslanci delujejo v imenu zavez, ki smo jih dali v času volitev"
Vodja poslanske skupine SMC dr. Simona Kustec Lipicer je o izstopu poslanca Franca Laja iz poslanske skupine SMC dejala, da "nas ni presenetil, ker je poslanec že v ponedeljek na začetku seje poslanske skupine SMC napovedal svoj izstop iz stranke in poslanske skupine". V poslanski skupini so ga takoj po tej novici pozvali, da svojo odločitev premisli in pojasni ter navede tehtne razloge zanjo. "Navajal je zgolj osebne razloge za izstop, zato smo ga pozvali, da naj razmisli tudi o vrnitvi poslanskega mandata in ga prepusti naslednjemu kandidatu, ki je bil izvoljen na kandidatni listi SMC, in da v imenu stranke in v imenu njenega programa, takšen kandidat odgovorno nadaljuje svoje delo tudi v poslanski skupini," je pojasnila dr. Kustec Lipicer.

Dodala je tudi, da je v interesu stranke SMC in poslanske skupine SMC, da poslanci delujejo v imenu in za program stranke in tudi zavez, ki so bile dane v času volitev. Na navedbe, da je poslanec izstopil zato, ker zaveze, ki so bile dane pred volitvami niso bile izpolnjene, vodja PS dr. Kustec Lipicer pojasnjuje: "Od volitev dalje je poslanska skupina in sama stranka kot vodilna koalicijska stranka prevzela vodenje države v izjemno nestabilnih okoliščinah, političnih, finančnih, gospodarskih in socialnih. Po letu in pol delovanja je politični prostor postavljen na noge, javno finančno se je Slovenija stabilizirala s sprejemom fiskalnega pravila in ostalih temeljnih zakonov na tem področju, stopnja brezposelnosti je padla, stopnja socialne varnosti se je povišala, vsi temeljni projekti in aktivnosti, ki smo jih nakazali in obljubili, so bile izvedene in v tej luči nadaljujemo tudi prioritetno v 2016."

Dejala je, da so napovedali in tudi izvajajo aktivnosti, ki so jih že v samem volilnem programu in znotraj koalicijskega sporazuma izpostavili kot ključne. Nadaljujejo z utrjevanjem socialne stabilnosti, z javno-finančno enotnostjo in stabilizacijo, nadaljujejo z gospodarskimi ukrepi za spodbujanje gospodarstva, prav tako z velikim infrastrukturnim projektom drugega tira. Začeli so s ključnimi reformami tudi v javni upravi, zdravstvu in na področju pravosodja.

"Vse te zaveze odločno in enotno peljemo, tako stranka, poslanska skupina kot tudi koalicija. Slovenija pred temi volitvami ni imela več prepoznane kredibilnosti v mednarodnem prostoru in smo jo povrnili, ne le z vsemi temi aktivnostmi, ki smo jih do zdaj uspešno izvedli, ampak tudi s tem, kako se sedaj v skupnem problemu migrantske krize obnašamo in sodelujemo v mednarodnem prostoru ter proaktivno oblikujemo ter iščemo rešitve. V tem smislu, s temi argumenti, kategorično zanikam tovrstne ocene," je na neutemeljene navedbe nekdanjega člana poslanske skupine odgovorila vodja Poslanske skupine SMC dr. Kustec Lipicer.


Več v Politika