V KD Peter Dajnko Črešnjevci so na občnem zboru pregledali in ocenili preteklo leto

Društvo je bilo v minulem letu aktivno na številnih kulturnih dogodkih v domačem okolju in drugod

Prlekija-on.net, ponedeljek, 1. februar 2016 ob 10:55
Občni zbor KD Peter Dajnko Črešnjevci

Občni zbor KD Peter Dajnko Črešnjevci

Kdo ne pozna te male skupine ljudskih muzikantov iz Črešnjevcev pri Gornji Radgoni, ki kljubujejo s svojo vztrajnostjo in prenašajo še tako dragoceno dediščino ljudskega muziciranja skozi številne rodove že več kot 105. let? In teh malih prikupnih folkloristov, ki še komaj dojemajo življenje in že ustvarjajo po svojih močeh videz ljudskega folklornega plesa, ponosa kulturne dediščine slovenskega naroda.

Leto je naokrog in vrli kulturniki KD Peter Dajnko iz Črešnjevcev, so pregledali in ocenili preteklo leto 2015 na svojem Občnem zboru, ki je bil v dvorani vile Holt v soboto, 30. januarja. Po pozdravnem nagovoru predsednice društva Eve Banfi, ki je povedala da je minulo leto kulturno društvo zaznamovano s praznovanjem visokega jubileja 105 let tamburaštva v Črešnjevcih in 5 let aktivnega delovanja mladih folkloristov v mesecu oktobru. Prav tako so bili dejavni s svojimi številnimi nastopi na najrazličnejših kulturnih dogodkih v domačem okolju in drugod. Pričele pa so se tudi aktivnosti za izvedbo in šivanje novih kostumov. Tako so v preteklem letu pričeli z izborom fotografij iz obdobja 1910-1920, po katerih se bodo v tem letu pričeli izdelovati krojaški kroji po katerih se bodo šivali novi kostumi za ženske. Mentorica Otroške Folklorne skupine Simona Roškar je pohvalila delo z otroci, pa tudi da je pohvalno in presenetljivo, predvsem da se število plesalcev otroške folklore povečuje, le teh je sedaj štirinajst in pridno vadijo ob spremljavi harmonikarja Mirana Mauka ter se že veselijo novih nastopov. Tamburaši, katere vodi Danilo Banfi pa si želijo v letošnjem letu nabaviti vsaj dva nova inštrumenta, predvsem pa pritegniti še koga predvsem mlajše, da poprimejo in se naučijo igranja na instrument tamburica. V letošnjem letu so tudi načrtovane najrazličnejše aktivnosti, kot so samostojna tradicionalna predstava ob kulturnem mednarodnem dnevu žena in materinskem dnevu, intenzivne vaje in samostojni koncert v Dravogradu, več nastopov v tujini, strokovna ekskurzija, tradicionalni Miklavžev koncert v mesecu decembru ter nastop v Termah Banovci ob koncu leta. Veliko od načrtovanja plana dela pa je odvisno predvsem iz finančnega vidika, podpor in donacij, ter seveda v največji meri lastne volje, ki je črešnjevski kulturniki premorejo v največji meri.

A, tudi tokrat lahko zapišemo, da je društvu in ljudem, ki ljubiteljsko opravljajo to delo potrebna tudi moralna podpora s strani občine Gornja Radgona in Krajevne organizacije Črešnjevci-Zbigovci v katero društvo Peter Dajnko spada. Namreč nekatere stvari se pač v občini neopravičljivo dogajajo in ponavljajo, kot denimo da tudi na tokratnem občnem zboru, kot tudi na minulem visokem jubileju, ki so ga v društvu praznovali, ni bilo od predstavnikov lokalnih skupnostih nikogar, ki bi vsaj pozdravil in se zahvalil za trud in voljo, ki jo premorejo ti kulturniki iz Črešnjevcev, ki še vedno delajo s srcem kraju in občini v ponos.

Marjan Slavič


Več v Kultura in izobraževanje