V Društvu vinogradnikov Mala Nedelja so zadovoljni z dosežki v letu 2015

Antonu Žinku so vodenje društva zaupali še za en mandat

Branko Košti, ponedeljek, 7. marec 2016 ob 12:33
Občni zbor DV Mala Nedelja

Občni zbor DV Mala Nedelja

Analiza opravljenega dela v preteklem letu je ena izmed standardnih točk dnevnih redov na občnih zborih društev in organizacij, kateri se odvijajo v teh pozno zimskih dnevih. Tudi v Društvu vinogradnikov Mala Nedelja so na osnovi poročila predsednika Antona Žinka, na občnem zboru v petek, 4. marca, leto 2015 ocenili kot uspešno, saj je predsednik že v uvodu zadovoljno ugotovil, da je bil obširen program dela v celoti realiziran.

Izvedli so izobraževanja o rezi vinske trte, sajenju, gnojenju in zaščiti vinske trte, zelenih delih v vinogradu, pripravi na trgatev, pripravi sadja za žganjekuho in žganjekuho, izobraževalni namen pa imajo tudi njihove vsakoletne strokovne ekskurzije. Lani so se podali na Virštanjsko – Kozjanski predel, kjer so obiskali zadružno klet, se seznanili z dobrimi praksami na nekaj vinogradniških kmetijah in spoznali nekaj uspešnih mladih prevzemnikov kmetij. Zadovoljiv je tudi odziv vinogradnikov na izobraževanja, saj na njih, kljub ponavljajoči tematiki, vedno najdejo kakšne novosti.

Društveno ocenjevanje vina je eno strokovnih področij, kjer lahko na najcenejši in najbolj učinkovit način vsak vinogradnik preveri samega sebe in svoje delo in ugotovi, če je pri njegovem delu potrebno kaj spremeniti. S številom vzorcev na lanskem ocenjevanju so v društvu zadovoljni, pogrešajo le več zvrsti. Kljub temu, da je po vrsti let povprečna ocena na društvenem ocenjevanju padla pod 18 točk (17,93 točk), so zadovoljni, saj je nekoliko nižja ocena pogojena z vremensko zelo neugodnim letom 2014.

Da malonedeljski vinogradniki pridelujejo res zelo kvalitetna, celo vrhunska vina, dokazujejo rezultati na vsakoletnem grajskem ocenjevanju vin na Ptuju. V njihovih vitrinah sta se tudi v letu 2015 znašli kar dve od treh glinenih amfor, ki jih, kot najvišja priznanja, podeljujejo na tem ocenjevanju. Prejela sta jih Jože Kocuvan iz Sovjaka za vino normalne trgatve muškat otonel letnik 2014 in Vinogradništvo Horn iz Moravcev za vino »Prešeren« laški rizling, ledeno vino letnik 2011. Ob tem je muškat otonel Jožeta Kocuvana za Knežje vino za leto 2015, izbral ptujski knez. Ob tem je predsednik Žinko poudaril, da bi bilo potrebno visoke ocene in priznanja veliko bolje izkoristiti pri promocijskih in prodajnih aktivnostih.

V društvu vsako leto pripravijo prireditve promocijskega in družabnega pomena, namenjene širši javnosti. Najbolj je »prijel« vsakoletni Pohod od kleti do kleti, lani so kleti na stežaj odprli vinogradniki iz Moravcev, lepo obiskani pa sta bili tudi prireditvi ob postavitvi društvenega klopotca in Martinovanje na prostem pri Mali Nedelji. Seveda se udeležujejo tudi prireditev drugih društev in sejmov v bližnji okolici in celotni Sloveniji, kjer tudi ob izdatni pomoči društvene Vinske kraljice Martine VIII, promovirajo naše kraje in svoja odlična vina.

Sodeč po sprejetem programu na občnem zboru, bo tudi leto 2016 za vodstvo in člane društva, zelo pestro in naporno. Poleg že ustaljenih aktivnosti, želijo uresničiti nekatere, že starejše ideje. Ena teh je vzpostavitev društvenega vinograda, razmišljajo o postavitvi vremenske postaje, ki bi omogočila bolj učinkovito in racionalnejše škropljenje, pojavlja se še ideja o vinogradniškem muzeju …

Letošnji občni zbor je bil tudi volilni, zato je prišlo tudi do manjših kadrovskih sprememb. Društvo bo še naprej vodil Anton Žinko, dolgoletnega vestnega blagajnika Danijela Žnidariča pa je zamenjala Suzana Kšela.


Več v Kultura in izobraževanje