Občni zbor Društva kmetic Križevci – Veržej

Članice so aktivne skozi celo leto, tudi letos pripravljajo številne prireditve

Prlekija-on.net, sreda, 9. marec 2016 ob 08:28
Občni zbor Društva kmetic Križevci – Veržej

Občni zbor Društva kmetic Križevci – Veržej

Več kot 60 članic se je na dan žena zbralo na rednem letnem občnem zboru Društva kmetic Križevci – Veržej, ki je potekal v gostišču Zorko v Borecih. Pregledale so realiziran program dela v preteklem letu in plan dela za leto 2016.

Predsednica društva Majda Markovič je povedala, da so članice aktivne skozi celo leto. Aktivno sodelujejo s časopisno hišo v zvezi s pripravo receptov, pripravljajo degustacije za prireditve v sklopu občine in javnih zavodov, se udeležujejo regijskih srečanj kmetic, občnih zborov sosednjih društev…

V nedeljo 20. marca in v ponedeljek 21. marca letos bodo v sejni sobi občine Križevci pripravile razstavo izdelkov, ki so jih izdelovale v zimskem času.

Spomladi načrtujejo strokovno ekskurzijo v parlament in ogled predsedniške palače. Gostile bodo tudi pobrateno društvo iz Sremiča, ko bodo gostjam predstavile naravne danosti Prlekije in kulinariko s tega področja. Tekom leta prav tako načrtujejo še kakšen piknik, kuharsko delavnico, izobraževanja, pohod in številne druge aktivnosti.

Zbrane sta nagovorila župana občine Križevci mag. Branko Belec in občine Veržej Slavko Petovar. Mag. Belec je pohvalil članice društva, da se s svojim programom aktivno vključujejo v lokalno skupnost in prispevajo k promociji Prlekije, navdušen je bil tudi nad planom dela za letošnje leto. Poudaril je pomembno funkcijo ženske v današnjem času, ki ni več vezana samo na vzgojo in dom, pač pa je ženska danes vedno bolj družbeno politično aktivna in kmečkim ženam čestital za praznik dan žena. Slavko Petovar je povedal, da društvo promovira občino in regijo ter se vključuje v projekte. Navezal se je na rek, da prav ženska podpira tri vogale pri hiši, in da so ti vogali na kmetiji še težji, saj je ženska dodatno obremenjena z delom na kmetiji ter z razvojem kmetije. Vsem zbranim je čestital ob dnevu žena.

V nadaljevanju je zbrane nagovorila Frančiška Lebarič iz KGZS, ki članicam nudi strokovno pomoč pri izvajanju aktivnosti. Povedala je, da je kar nekaj članic oddalo izdelke na ocenjevanje v sklopu projekta Dobrote slovenskih kmetij in da bodo naslednje leto organizatorje regijskega srečanja kmetic Pomurja, ki bo potekalo v Banovcih.

Prisotnim so se pridružile tudi članice iz sosednjega društva Sveti Jurij ob Ščavnici.

V sklopu zabavnega dela druženja sta s skečem nastopili članici Kulturnega društva Križevci Silva Duh in Manica Sušec. Članice so se po kosilu zavrtele še na plesišču in popoldan namenile druženju.


Več v Kultura in izobraževanje