Uspešni koraki Radenske proti uresničitvi dolgoročnih ciljev

Prihodek se je lani povečal za 7% v primerjavi z letom poprej

Prlekija-on.net, četrtek, 17. marec 2016 ob 19:21
Marián Šefčovič

Marián Šefčovič

Na dan prve obletnice, odkar je postala del skupine Kofola, so na Radenski predstavili svoje poslovne dosežke v preteklem letu. "Leto 2015 je bilo hkrati vznemirljivo in naporno. Zastavili smo si veliko ciljev in čeprav je pot do njih včasih malo ovinkasta, sem z rezultati zelo zadovoljen," je ob tej priložnosti povedal Marián Šefčovič, direktor družbe Radenska in manager za jadransko regijo v Kofoli.

Prihodek se je lani povečal za 7% v primerjavi z letom poprej. Na eni strani so k temu prispevali ugodni vremenski pogoji, vroče poletje ter ugodne cene surovin, na drugi pa prizadevnost zaposlenih v Radenski in precejšnja investicija v marketing. Normaliziran poslovni izid iz poslovanja (EBIT) se je prav tako povečal za več kot 10% in podjetje je prodalo skoraj sto milijonov litrov pijač, torej skoraj dva milijona več kot leta 2014. "Prodali smo tudi šest milijonov več enot naših proizvodov. Če to primerjamo z dvema milijonoma litrov več, lahko vidimo, koliko dela je bilo vloženega v prodajni kanal HORECA, v katerem vidimo velik potencial," je dejal Šefčovič in poudaril, da so v proizvodni obrat lani investirali 1,2 milijona evrov, letos pa nameravajo vložiti še več.

Ključna cilja za Radensko v letošnjem letu sta izboljšati in naprej razvijati posel v Sloveniji, kar predstavlja prvi steber, drugega pa – medtem, ko v Radenski uživajo že ljudje iz 25 držav po vsem svetu – predstavlja grajenje poslovnega položaja Radenske na trgih držav nekdanje Jugoslavije. Prve korake proti temu cilju je Radenska storila na Hrvaškem, kjer so v prvih mesecih letošnjega leta dosegli dva pomembna uspeha, in sicer pridobitev licence za polnjenje in distribucijo pijač PepsiCo za hrvaški trg ter nakup linije sirupov Voćko in tradicionalnih brezalkoholnih pijač Nara in Inka družbe Badel 1862.

"Tu sem našel brez dvoma najboljšo ekipo v Sloveniji, ki je popolnoma predana blagovni znamki in podjetju Radenska," je poudaril Šefčovič. Radenska v skladu s širitvijo posla širi tudi ekipo z zaposlovanjem novih sodelavk in sodelavcev, nadaljevati pa nameravajo tudi z večjimi vlaganji v marketing. Da bi poenotili proizvodne standarde z drugimi obrati znotraj skupine Kofola, so v proizvodnji uvedli World Class Manufacturing (WCM) standard, ki ga uporabljajo najboljša proizvodna podjetja na svetu in ki omogoča izjemno učinkovitost proizvodnih procesov. Veliko pozornosti so namenili tudi interni komunikaciji in postopnemu uvajanju prijazne, odprte in lokalno usmerjene  kulture podjetja Kofola.

"Ko se ozrem nazaj na prvo leto, sem ponosen in se hkrati že veselim vseh novih izzivov, ki so pred nami. Verjetno ne moremo pričakovati tako ugodnih objektivnih pogojev, kot smo jih imeli lani, a prepričan sem, da bomo ob letu osorej ponovno imeli dobre novice," je zaključil Šefčovič.


Več v Gospodarstvo