Odigrano 25. državno prvenstvo za članice in člane v namiznem tensiu

Kožul do dvojnega naslova državnega prvaka, mejnik Fajmutove pri članicah

Prlekija-on.net, torek, 22. marec 2016 ob 09:05
Deni Kožul in Manca Fajmut, foto: ntsvet.com

Deni Kožul in Manca Fajmut, foto: ntsvet.com

V Radljah od Dravi se je na prvo spomladansko nedeljo v letu 2016 zaključilo 25. člansko državno prvenstvo RS v namiznem tenisu. Organizator NTK Muta je v čudoviti Športni hiše Radlje ob izdatni pomoči obeh prijateljskih občin pripravil lepo prvenstvo, na katerem ni manjkalo drame.

Kožul boljši od Jorgića, četrtfnalni drami Žibratu in Horvatu
Po lanskem slavju Bojana Tokića, je bila konkurenca letos pri moških precej bolj izenačena. Izrazitega favorita za naslov ni bilo, že pred prvenstvom je bilo jasno, da bo odločala dnevna forma. Vsi favoriti so se prebili v četrtfinale, za presenečenje je po ugodnem delu žreba poskrbel le Peter Hribar.

Že v četrtfinalu je bilo vroče na mizi 5, kjer je Jan Žibrat s 4:2 strl odpor državnega prvaka iz leta 2014 Uroša Slatinška. Prvih pet nizov se je končalo z dvema točkama razlike, v šestem pa je Prlek hitro pobegnil in prednost obržal do konca. Še bolj napeto je bilo na mizi 7 na obračunu med Ludvikom Peršoljo in Mitjo Horvatom. Primorec, ki je na ekipnem SP v Kuala Lumpurju vzel skalp 33. igralcu sveta Omarju Assarju je začetni zaostanek uspel pretvoriti v vodstvo s 3:3 in 9:5, a se mu je na koncu preveč mudilo. Trikratni državni prvak med leti 2008 in 2010 je to izkoristil in tekmo dobil z 12:10 v sedmem nizu.

Prleško-prekmurski polfinale med Žibratom in Horvatom je bil odločen v drguem nizu, ko je Žibrat vzdržal pritisk izkušenejšega nasprotnika, ga dobil s 16:14, nato pa tekmo pripeljal v svojo korist brez večjih težav s 4:0 (8, 14, 9, 5). V drugem polfinalu smo spremljali obračun zlate dvojice z lanskega mladinskega EP v Bratislavi. 1. nosilec turnirja Darko Jorgić je začel bolje in povedel z 2:1 v nizih, nato pa je Kožul občutno dvignil nivo in zagospodaril na obračunu. Pri rezultatu 3:2 in 8:3 za Logatčana je kazalo, da je vsega konec, nato pa je sledil preobrat Jorgića, ki je prišel do rezultata 10:10. Kožul se ni dal, dobil naslednji dve točki in z glasnim krikom proslavil preboj v veliki finale.

Kožul po sedmih nizih do uspeha kariere
Finalni obračun med Žibratom in Kožulom se je začel po željah izkušenejšega Prleka, ki je prvi prebil led in osvojil prvi niz. Kožul se ni dal in je Žibrata vselej lovil, vse do 3:3 v nizih. V odločilnem nizu si je Žibrat priigral lepo prednost s 6:3, a je Kožul po minuti odmora na brisačo odšel pri rezultatu 6:6. Pri rezultatu 7:6 je prvič prevzel vodstvo in ga ni izpustil do konca. Tako je Kožul, ki je v petek praznoval svoj 19. rojstni dan, v Logatec prinesel naslov članskega državnega prvaka in potrdil, da gre za igralca, na katerega lahko v prihodnosti še kako računamo.

Nov mejnik Fajmutove
Tekmovanje posameznic je bilo letos nekoliko okrnjeno, saj sta manjkali dve članici slovenske izbrane vrste. Alex Galič zaradi klubskih obveznosti v francoski PRO B ligi, Tamara Pavčnik pa zaradi ponovne poškdbe kolena, ki jo je utrpela na MP Italije.

To je odprlo vrata za presenečenje ostalim dekletom. Najbolje sta to izkoristili Ana Tofant in Aleksandra Vovk, ki sta se okitili z bronastim odličjem. Tofantova je za uspeh v četrtfinalu s 4:2 ugnala klubsko kolegico Katarino Stražar, Vovkova pa je bila z 12:10 v sedmem nizu boljša od domačinke Nike Veronik. Obe mladenki sta svoj pečat pustili tudi v polfinalnem obračunu. Manca Fajmut je po šestih nizih ugnala Tofantovo, Zala Veronik pa s 4:2 (šesti niz se je končal z 21:19!) Vovkovo, ki je zapravila kopico priložnosti za sedmi niz.

V finalu je Manca s 4:1 premagala Zalo in tako četrtič zapovrstjo osvojila naslov članske državne prvakinje. S tem je postala prva igralka v samostojni Sloveniji, ki ji je uspel ta podvig. Pred tem je trikrat zapovrstjo slavila samo še Martina Safran (2002 do 2004). Fajmutovi tako ostaja še lov na Bilijana Todorović, ki je aboslutna rekorderka s šestimi osvojenimi naslovi.

Žibrat in Kožul na vrhu tudi med dvojicami
Moške dvojice so se zapletle že v soboto, ko smo bili priča četrtfinalnemu presenečenju naveze Dominik Škraban – Tomaž Pelcar. Pucončana sta odigrala fenomenalno tekmo in s 3:0 (8, 7, 4) odpihnila sicer razglašena državna prvaka iz 2014 Slatinška in Jorgića. V polfinalu sta njun nalet ustavila branilca naslova Žibrat in Kožul, ki sta bila boljša po treh nizih.

V zgornjem delu žreba sta 1. nosilca Mitja Horvat in Bojan Ropoša suvereno prestala sobotni spored in se prebila v finale. Ponovno sta malce bolj ugoden žreb izkoristila Peter Hribar in Tilen Cvetko, ki sta prišla v polfinale in s tem osvojila svojo prvo kolajno na članskih državnih prvenstvih. V boju za finale sta proti prekmurski navezi izgubila z 1:3 (-5, 9, -11, -7).

Finalni obračun je bil napet vse do konca. Dvojici sta se izmenjavali v vodstvu, naposled pa sta se ubranitve naslova veselila Žibrat in Kožul, ki sta bila nato le 10 minut kasneje že na nasprotni strani mize in se borila za naslov posamičnega prvaka. Finalni obračun dvojic se je končal z rezultatom 3:2 (-6, 14, 5, -6, 7)

Dvojčici Veronik še do članskega naslova
Za veselje organizatorja NTK Muta in domačinov iz Radelj sta poskrbeli lokalni šampionki Zala in Nika Veronik. Celi vrsti odličij z državnih prvenstev sta sedaj dodali še članski naslov. Še najtežje delo sta imeli v polfinalu, kjer sta s 3:1 (12, 8, -11, 9) odpravili Tofantovo in Vovkovo. V spodnji polovici žreba sta se do finala nekoliko presenetljivo prebili izkušena Kristina Rahotin in komaj 14-letna Lea Paulin, ki sta v četrtfinalu s 3:0 (6, 9, 4) odpravili 2. nosilki turnirja Manco Fajmut in Katarino Stražar, v polfinalu pa še domačinki Melito Verhnjak in Vesno Rojko. V finalu proti dvojčicama Veronik nista imeli take sreče in sta izgubili z 0:3 (-9, -10, -5).

Slatinšek in Fajmutova drugič, prvič skupaj
Že v soboto sta se naslova v konkurenci mešanih dvojic veselila Uroš Slatinšek in Manca Fajmut. Za oba je to drgui naslov v omenjeni konkurenci (Slatinšek je leta 2007 slavil z Jano Tomazini, Fajmutova pa leta 2009 z Žibratom). V finalu sta bila Uroš in Manca s 3:0 (5, 11, 9) boljša od Bojana Ropoše in Nike Veronik. Bron sta pričakovano osvojila Matic Slodej in Ivana Zera, medtem ko sta presenetila Andraž Novak in mlada Lara Opeka iz NTD Kajuh-Slovan, ki sta na poti do odličja ustavila Kožula in Katjo Gutnik.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Šport